O factură în valoare de 257.000 de euro a fost achitată de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud pentru tratamentul unui șofer de TIR din județ care a fost spitalizat mai bine de trei luni de zile în Germania.
”A fost vorba de un șofer de TIR care a suferit un accident și a fost spitalizat mai mult de 90 de zile în Germania cu multiple fracturi și traume și de acolo a venit o factură de 257.000 de euro pe care am achitat-o. Șoferul respectiv era asiguratul nostru și cardul european de sănătate. S-a întâmplat acel accident care nu a fost din vina lui, iar Casa a achitat toate costurile pentru intervenții chirurgicale, operații repetate, tratamente până ce a fost externat din spital și salvat. S-a făcut bine”, a declarat directorul general al CJAS Bistrița-Năsăud, Szekely Wilhem.
Din 2007 de când au fost introduse, cardurile europene de sănătate sunt tot mai solicitate de cei care călătoresc în Europa la muncă, studii sau în vacanțe.
Ce este cardul european de asigurări sociale de sănătate?
Este un card gratuit cu ajutorul căruia, la nevoie, puteți beneficia de serviciile acordate de unități medicale de stat în timpul unei șederi temporare în oricare dintre cele 27 de state membre ale UE, precum și în Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția, în aceleași condiții și la aceleași tarife ca asigurații din țara respectivă (în unele țări, serviciile sunt gratuite). Prestațiile acoperite includ, de exemplu, prestațiile acordate în legătură cu boli cronice sau existente, precum și în legătură cu sarcina și nașterea.
Cardurile sunt eliberate de către casa națională de asigurări de sănătate din țara dumneavoastră.
Important – cardul european de asigurări sociale de sănătate:
- nu este o alternativă la asigurarea de călătorie; acesta nu acoperă costurile serviciilor medicale private sau costuri precum prețul călătoriei cu avionul înapoi în țara de origine ori contravaloarea bunurilor pierdute/furate;
- nu vă acoperă costurile în situația în care scopul expres al călătoriei dumneavoastră este de a obține tratament medical;
- nu garantează servicii gratuite; date fiind diferențele dintre sistemele de sănătate ale fiecărei țări, este posibil ca unele servicii care sunt gratuite în țara dumneavoastră să nu fie gratuite într-o altă țară.
Pentru obținerea cardului european, asiguratul trebuie să depună o cerere și să facă dovada că este asigurat în sistem, documentul având o valabilitate de doi ani.
Foarte fain… Unu la mâna:Firma il angajeaza cu salariul minim,restul ,,diurna”.Cotizatia la sanatate e la nivelul salariului minim.Doi: Daca accidentul nu e din vina lui s a indreptat casa de sanatate impotriva vinovatului pentru recuperarea sumei?
Foarte bine, daca era asigurat de ce sa nu primeasca acei bani pentru spitalizare?
Cunosc un caz în care pentru o simpla cufureala un politician a fost plimbat cu elicopterul smurd.
Pai, ori suntem golani, ori nu mai suntem.
18 istețule. Nu șoferul a primit banii. Atât a costat spitalizarea.Asigurările de sănătate internaționale nu sunt asigurări de viață. Mai bine spune.. .Doamne ferește să pățesc așa ceva. Asta dacă vei ieși din țară…
Pentru 18+sau-.Încă o dată vorbești fără să ai nici o treabă cu subiectul. Subiectul era simplu..CJAS a plătit spitalizarea unui concetățean de-al nostru care a avut accident în Germania.Care este asigurat. Dacă tu cunoști legile din Germania ajută CJAS să-și recupereze banii. Dacă cumva locuiești în Germania e interesul să cunoști legile din Germania. Eu trăiesc în România și asta îmi ocupă tot timpul. Iar dacă ies din țară încerc să respect legile țărilor prin care tranzitez.Dar tot în România trăiesc.