Actualitate

De ce avansează cu greu lucrările de modernizare a muzeului. Termenul optimist pentru finalizare

Lucrările de modernizare a clădirii principale în care funcţionează Muzeul Judeţean Bistriţa-Năsăud avansează cu greu din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, dar şi a constructorului care a câştigat licitaţia, o firmă din Deva, şi care s-a dovedit depăşit de situaţie, spune Alexandru Gavrilaş, managerul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud.

„Din nefericire, nu a ţinut nici vremea cu noi, nici constructorul. La a doua licitaţie pe care am avut-o s-a prezentat un singur constructor din Deva care îşi găseşte foarte greu oameni aici. Din nefericire, nici el nu are resursele necesare pentru a investi în lucrarea care e una specială. Probabil că nu a înţeles mecanismul lucrării din moment ce marea majoritate a materialelor sunt de restaurare şi trebuie importate. Se aştepta să facă nişte contracte, să îi aducă cineva marfa şi să i-o plătească pe urmă. Nu se întâmplă aşa. E un sistem special care trebuie adus din Austria, nu se vinde acest tip de marfă decât cu banii jos. Avem un deadline pentru această lucrare pentru următoarele două luni de zile. Constructorul ne-a promis că rezolvă. Săptămâna aceasta trebuia să facă un contract cu cei de la CML Bistriţa, să vină să rezolve amenajarea pe orizontală a curţii. Aşadar, varianta cea mai optimistă pentru finalizarea lucrărilor este în două luni. Nu accept altă variantă. Din păcate, nu a ţinut nici vremea cu noi. A plouat întruna şi nu am putut lucra nici la acoperiş, nici în curte. Am încercat să forţăm lucrurile, dar unde s-a pus pavaj pe ploaie s-a lăsat şi trebuie refăcut şi acum aşteptăm să vină timpul frumos”, a spus Alexandru Gavrilaş.

Potrivit acestuia, curtea muzeului va fi împărţită în trei. Prima parte, de la intrare, va fi o amenajare urbană a unui spaţiu care poate fi multifuncţional, de expoziţii, de prezentare de modă, de cafe concert, o parte de loisir, de plimbare, cu fântâni arteziene până în zona bisericuţelor, iar între cele două case va fi o zonă de târguri.

„De fapt, noi am câştigat acest proiect pentru că am propus ca lunar să facem în curtea din spate câte un târg de meşteşugari, să vedem acum care este varianta. Ne propunem să facem o piaţetă care să rămână permanent acolo, nu numai pentru anumite ocazii când avem noi evenimente, şi să încercăm să aducem orice fiindcă vrem să deschidem poarta din spate, să facem acces dintr-o stradă în alta, o scurtătură”, a spus Gavrilaş.

Prin proiectul “Concept de amenajare, funcţionare şi revitalizare a unor spaţii interioare şi curţii Muzeului Judeţean”, în valoare de 6,1 milioane lei bani norvegieni, ”una dintre cele mai importante clădiri de patrimoniu din Transilvania va deveni una dintre principalele atracţii ale judeţului”, informează CJ.

Finaţarea acestui obiectiv este asigurată prin granturi SEE 2009-2014 iar valoarea totală a proiectului este de 1.397.158,80 euro, sumă acordată integral de către Operatorul de Program ca finanţare nerambursabilă. Proiectul a debutat în luna decembrie 2014, iar perioada de implementare este de 17 luni.

În luna mai, CJ a alocat 249.936,45 lei reprezentând cheltuieli neeligibile în proiect. ”În perioada de implementare a proiectului, s-au constatat disfuncționalități și lucrări neprevăzute în doecumentația tehnică inițială”, se arată în proiect. Mai exact, în urma decapării tencuielilor din holul muzeului, parter și etaj, s-a constat că grinzile de lemn sunt 80% degradate, fiind nevoie de înlocuirea lor, plus refacerea tavanelor.

În aprilie, CJ a alocat suplimentar 500.000 de lei pentru pentru derularea fără sincope a proiectului, până la obținerea următoarei tranșe de bani de la Ministerul Culturii.

muzeu lucrari 4 muzeu lucrari 3 muzeu lucrari 2 Alexandru Gavrilas

11 comentarii

  • Cand esti puturos, mincinos si nepriceput ,dai vina pe vreme si chiar spui ca asa a vrut DUMNEZEU. Si asta in timp ce marele popor CHINEZ construieste acum, primul pod de sticla pe o lungime de 350 metri….ATENTIE in 3 luni. Suntem ROMANI, ce mai !!!…dar condusi prost !!!

  • Comentariul tau e rautacios. Gavrilas e de departe cel mai bun director pe care l-a avut Muzeul dupa rebeliune. Chiar ma mir cand am aflat ca e artist am crezut ca o sa fie cu capul in nori dar a schimbat muzeul in doi ani de nu-ti vine sa crezi.
    Inspirata alegere. Eu unul il admir. Vorbe mai deloc, faptele se vad.

  • Domnule Balan, eu nu inteleg un lucru ! Cum te poti prezenta la o licitatie, fara sa ai asigurata resursa umana necesara constructiei? Aici este vorba de responsabilitate, seriozitate, competenta ori aceasta firma… Cu respect, MNP

    • Aveti dreptate domnule Pop Marius Nicolae, dar ati spus numai jumatate de adevar. Pe langa „CUM te poti prezenta la o licitatie, fara sa ai asigurata resursa umana necesara constructiei?” mai e si „CINE a permis acestei firme sa participe la licitatie din moment ce are un deficit grav de personal?”. Se stie ca licitatiile in tara noastra sunt putrede, indiferent de domeniul in care se organizeaza. Si sunt putrede pe tot lanţul sa zic asa…de la organizatori pana la participanti.

  • Mult beton si piatra, putina verdeata si putini copaci…Orasul acesta e tot mai ingramadit…Unde este un pic de loc, apare si un bloc repede sau te miri ce constructie…Iar putinul verde il acoperim cu gri….Marete idei. Trebuie sa ne obisnuim cu criptele inca din viata 🙂

    • Daca tot esti femeie de servici, o sa il rog pe domnul Gavrilas sa te invite la receptie, sa faci curatenia generala dupa muncitori, ca esti harnic, onest si priceput, atunci sa bagi de vina ca tu nu ai fost in stare sa faci nimic decat sa bagi strambe, asa poate o sa ai si tu o realizare, care se vede, ca ai contribuit cu ceva la bunastarea populatiei!

  • Parcul muzeului a fost un spatiu f. frumos amenajat cu verdeata, o adevarata gradina interioara. Si acum are mult beton si dale ca si parcul central.

  • La aceasta investitie lucrarile avanseaza greu pentru CA COnstructorul si-a asigurat variabilitatea termenului de terminare prin plata unui modest comision!
    Poate cineva sa ma contrazica?
    (in orice contract exista contract…penalitati grafic de esalonare a lucrarilor plus caietul de sarcini care prevede modul de plata prin masurarea cantitatilor de lucrari decontate!!!!)

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS