Actualitate

De ce nu a fost vândut nici la a doua licitație Castelul Teleki din Comlod. Ce a decis CJ

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a organizat în 6 noiembrie o nouă licitație pentru Castelul Teleki din Comlod, comuna Milaş, monument istoric de valoare naţională şi universală din grupa A, după ce la cea din 21 septembrie nu s-a prezentat nimeni.

La licitația publică cu strigare din 6 noiembrie s-a înscris un singur ofertant, Cristian Simțion din București, prin mandatari. Comisia de licitație, aprobată de CJ, este formată din Andrei Moldovan – președinte, George Pop, Iulian Stroe, Teofil Cioarbă și Gabriela Ceuca – membri.

Comisia a observat că lipsește din oferta depusă dovada achitării garanției de participare la licitație, 15.000 de lei. Mandatarii au motivat prin faptul că depunerea garanției de participare la licitație echivalează cu acceptarea prețului de pornire la licitație.

”Ofertantul nu înțelege să ofere prețul stabilit de 493.780 lei, echivalentul a 111.945 euro. Comisia constată că ofertantul nu îndeplinește condițiile de eligibilitate”, a decis comisia. Candidatul poate face contestație în termen de 48 de ore dacă apreciază că a fost declarat neeligibil din motive neîntemeiate.

CJ va hotărî în perioada următoare modalitatea de gestionare a castelului, în condițiile în care acesta nu a fost vândut deși s-au organizat două licitații.

Andrei Moldovan a cerut conducerii CJ dacă poate reevalua prețul de pornire la licitație, deoarece multe persoane s-au interesat dar nu au mai depus oferte considerând că este exagerat de mare și a cerut alocarea unei sume de aproximativ 10.000 de euro pentru protejare, în condițiile în care imobilul se degradează pe zi ce trece.

Președintele CJ Radu Moldovan a spus că așteaptă un proiect de hotărâre pentru o procedură de protejare a ceea ce mai există din castel, până la ședința viitoare urmând să fie identificate și sursele de finanțare.

Preţul de pornire la licitaţie: 493.780 lei (echivalentul a 111.945 euro), a fost stabilit conform raportului de evaluare întocmit de către evaluatorul autorizat SC Grand Cora SRL și aprobat de CJ. Cumpărătorul are obligaţia protejării acestuia conform legii, să îl restaureze şi să îl redea circuitului turistic. Castelul poate fi utilizat pentru activități muzeistice, sociale, de învățământ și turism.

Castelul de la Comlod se întinde pe o suprafaţă de 7.843 mp şi are un regim de înălţime beci (3 camere) + parter (14 camere).

Anul acesta, CJ a trecut Castelul Teleki din Comlod din domeniul public în domeniul privat al judeţului ”pentru identificarea unei soluţii viabile de valorificare şi repunere în circuitul turistic şi cultural”.

”Castelul este monument istoric de importanţă naţională, cu o valoare arhitecturală reprezentativă pentru barocul transilvănean. Având ca punct de plecare interesul manifestat de un potenţial investitor prin adresa din 22.04.2015 pentru restaurarea şi repunerea în circuitul turistic al imobilului, considerăm oportună şi deplin justificată abordarea unei acţiuni concrete de implementare a unui astfel de proiect. Intrucât Consiliul Judeţean nu dispune de capacitatea financiară de a susţine în perioada imediat următoare o astfel de investiţie şi analizând variantele juridice posibile, s-a identificat ca şi soluţie viabilă vânzarea imobilului prin licitaţie publică deschisă, cu asigurarea condiţiilor privind transparenţa decizională, tratamentul egal pentru toţi ofertanţii, libera concurenţă, publicitatea naţională şi internaţională. Prin înstrăinarea monumentului istoric se urmăreşte asigurarea măsurilor financiare necesare pentru protejarea, restaurarea, punerea în valoare a monumentului istoric şi integrarea lui social-economică şi culturală în viaţa colectivităţii locale. Viabilizarea economică se referă în primul rând la valorificarea potenţialului castelului de a fi un punct de atracţie pentru turiştii veniţi în zonă şi la maximizarea influenţei sale de stimulare economică asupra întregii zone prin valorificarea forţei de muncă disponibilă, a factorilor de mediu şi relief, a poziţionării într-o arie protejată cu un fond cinegetic recunoscut şi pe traseul Mocăniţei Transilvaniei. Totodată, se urmăreşte din punct de vedere economic şi financiar generarea unor venituri suplimentare pentru bugetul judeţului, atât sub forma indirectă a taxelor şi impozitelor suplimentare încasate ca urmare a implementării unei investiţii ferme, cât şi sub forma directă a preţului de vânzare. Principiul protejării şi conservării unui monument istoric promovat prin lege va defini acceptarea oricărei oferte investiţionale, viitorul cumpărator având obligaţia să întreţină monumentul istoric, să nu facă nici o intervenţie fără avizele prealabile impuse de lege, să asigure paza, consolidarea, restaurarea şi integrarea clădirii şi a destinaţiei acesteia într-un circuit funcţional adecvat”, a motivat CJ scoaterea castelului la licitație.

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS