Străzile unui sat vor fi frumoase şi curate în momentul în care cireada nu îl va mai traversa de la un capăt la altul, iar oamenii vor prospera dacă nu vor mai vinde la preţuri de nimic animalele unor bişniţari, ci vor obţine de la ele produse finite. Ca să concretizeze cele două idei, primarul comunei Chiochiş, Vasile Silaşi, a depus două proiecte de finanţare la Grupul de Acţiune Locală Ţinutul Haiducilor şi a cerut 400.000 de euro pentru „Ferma satului” şi ocarmangerie.
Comuna Chiochiş, din care mai fac parte satele Apatiu, Bozieș, Buza Cătun, Chețiu, Jimbor, Manic, Sânnicoară, Strugureni și Țentea, este recunoscută în judeţ drept una în care se cresc mii de porci.
„Este o vorbă pe la noi: câinii sunt dezlegaţi, iar porcii sunt legaţi pe marginea şanţurilor. Pe vremea când târgurile de animale erau închise din cauza pestei, a venit la mine o localnică, la început de an şcolar, şi mi-a spus că porcul din coteş îmbracă pentru şcoală copilul. Atunci mi-am dat seama cât de importantă este această sursă de venit pentru oameni. Mai ales în Manic, Buza Cătun şi Jimbor se cresc foarte mulţi porci. Am făcut o inventariere şi avem în jur de 4000. Acum oamenii vând porcii unor bişniţari care îi duc mai departe. Nu vine niciun procesator să îi cumpere direct de la ei”, a spus Vasile Silaşi.
Drept urmare, Primăria Chiochiş a gândit un proiect pe care l-a depus la GAL Ţinutul Haiducilor.
„Am depus un proiect de 200.000 de euro pe GAL Ţinutul Haiducilor prin care vrem să facem o carmangerie, o abatorizare, practic. Şi atunci, dacă reuşim să concretizăm acest proiect, am putea face şi produse tradiţionale. Am creat o cooperativă şi pe lângă ea vrem să facem şi această activitate aducătoare de profit pentru oameni. În primul rând însă, ne-am gândit să asigurăm o piaţă de desfacere pentru crescătorii de porci din comună”, a declarat Silaşi.
De departe însă, cea mai interesantă idee este alta: scoaterea efectivelor de animale din sate şi crearea unei ferme la marginea acestora.
„Este vorba de o fermă a satului. Vrem să scoatem vacile din sate şi să le ducem la marginea localităţilor unde oamenii să le îngrijească în acelaşi regim ca şi până acum într-un grajd comun, despărţit în boxe private, să-şi ducă furajul acolo, să nu mai aibă grajdul în faţa casei, cum e obiceiul aici, să îl scoatem în afara satului. Avem deja câţiva doritori care au format o cooperativă locală, iar puterea exemplului este mare. Am încredere că vom reuşi să-i convingem şi pe alţii să facă la fel. Cred că, în felul acesta, oamenii vor fi încurajaţi să se asocieze. Creând această cooperativă care are un administrator, îmi doresc să existe o reprezentare a intereselor fermierilor, inclusiv pentru producătorii de lapte, pentru orice fel de producători pe care încercăm să-i atragem în această cooperativă. Proiectul este evaluat la 200.000 de euro”, a spus primarul comunei Chiochiş.
Ca să susţină această fermă, edilul mai vrea să facă în comună o fabrică de brichete din resturi vegetale.
„Sunt pline dealurile şi păşunile de spini şi atunci, dacă reuşim să facem acest proiect, pe lângă partea de mediu – să scoatem dejecţiile animale din localităţi – putem susţine ferma satului cu fabrica de peleţi. Ne-am gândit să cumpărăm o tocătoare profesională pentru resturile vegetale de pe păşuni şi terenuri private. Din păcate, a fost foarte greu să adunăm 50 de oameni într-o cooperativă. Există încă reminiscenţe ale cuvântului CAP, iar oamenii se tem de colectivizare. A trebuit să explicăm fiecăruia că nu asta vrem să facem, ci un lucru bun pentru întreaga comunitate”, a spus Vasile Silaşi.
Dacă proiectele se vor concretiza, primarul Vasile Silaşi îşi propune ca, în viitor, să gândească şi un circuit de turism rural. Vizitatorii ar avea ce vedea, lacurile de la Manic fiind deja căutate de pescari. În plus, la Târgul de toamnă – organizat anul acesta pe 25 septembrie – edilul se gândeşte la un festival gastronomic în care mâncarea de porc să fie vedeta.
Frumoasă inițiativă…concentrarea producției în câteva locații și asocierea micilor fermieri locali poate fi o soluție pt. o activitate zootehnică rentabilă, doar că această comună are foarte multe sate dispersate și este greu să le cuplezi la acest deziderat. Părerea mea e că s-ar putea implementa un astfel de proiect în cele trei sate limitrofe (Manic, Buza Cătun și Jimbor) și n-ar fi lipsit de interes să-l consultați și pe primarul Codrea de la Budești (vecin cu Jimborul) care bate recordul la efectivele de porci, pe care l-am auzit deasemenea cu idei de valorificare superioară a produselor din carne de porc.
Pentru problema curățării pășunilor cu tocătoare profesională vă pot ajuta cu pliante și furnizori, dacă doriți și cu telecomandă…asta înainte să se autosesizeze APIA la afirmația d-voastră că „sunt pline dealurile şi păşunile de spini”, ca să vă citez.
Problema turismului în Chiochiș, chiar este o utopie, mai ales dacă se rezumă la un luciu de apă care e în administrarea unei persoane private din jud. Cluj. A merge la baltă plătind o taxă pt. pescuit o văd doar ca pe o pasiune. N-aveți nimic de interes turistic în Chiochiș, nici măcar castelul Wesselenyi care a devenit o ruină. Poate atrageți totuși ceva „turiste” acolo dacă-l transformați iar în club de strip tease. Mult succes şi felicitări Chiochişenilor pt. asemenea primar gospodar.
in sfarsit, dupa atatia ani se gandeste …cineva la o „luminita” pt acea zona
Foarte frumos din partea primarului SILASI. succes.
Faine cuvinte..mai așteptați pana la următoarele alegeri sau pe când „or zbura porcii „
Întâi oferă condiții decente oamenilor,utilități, toate drumurile sunt asfaltate numai în strugureni,nu este asfalt,da de apa, canalizare nu mai spun,ar trebui sa va pese mai mult de cerințele oamenilor,nu numai de funcția,și scaunul pe care îl ocupați.faceti ceva cu folos nu numai pt.voi…
Initiativa frumoasa, dar este important sa oferiti mai degraba conditii decente locuitorilor din toate satele Romaniei .
Faptul ca vacile vin de la pasune, asta ne da siguranta ca au mincat sanatos. Desemenea face parte din traditia si farmecul tarii noastre.
nimic din ce consumam azi nu e sanatos. daca pasunatul e o traditie, in vizunea ta, atunci de ce sa strice farmecul si sa le bage la oameni apa si curent? sa traiasca si ei in „traditie”
Sincer? ?nu cred nimic. De domeniul fantasticului! !!!!!!!!!!!!!!!poate peste vreo 20 -30 ani lumina !!!!!