Social

Cele mai multe cazuri de rujeolă, la granița dintre Bistrița-Năsăud și Cluj

În primele opt luni ale acestui an, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de judeţe. 2 copii au murit. Un al treilea deces suspect de rujeolă a fost înregistrat zilele trecute, dar aşteaptă confirmarea finală.

Timp Online a scris în aprilie că rromii corturari din Reteag şi Ciceu Mihăieşti au răspândit pojarul în două judeţe: Bistrița-Năsăud și Cluj. Medicul Anca Andriţoiu, şefa DSP Bistriţa-Năsăud, a declarat pentru Timp Online că rromii respectivi aveau rude şi în judeţul Cluj, în localitatea Mănăşturel, şi se deplasau între cele două judeţe.

219 cazuri de rujeolă s-au înregistrat la granița dintre cele două județe.

Comparativ cu anul 2015, creşterea este mai mult decât alarmantă. În tot anul trecut au existat doar 7 cazuri confirmate de rujeolă şi niciun deces.

Ministerul Sănătăţii condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, în înmulţirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un singur an.

În România, în ultimii doi ani, nu au existat probleme majore la aprovizionarea cu vaccinul ROR.

Cele trei cazuri de deces au survenit la copii sub vârsta de 1 an, adică sub vârsta la care se efectuează vaccinarea împotriva rujeolei (vaccinul ROR). Aceşti copii au murit inutil şi fără sens. Într-o comunitate cu acoperire optimă a vaccinării, toţi copii sub 1 an sunt protejaţi de aşa numitul efect de protecţie de grup.

Mai simplu, cei trei copii decedaţi ar fi putut fi protejaţi prin neapariţia rujeolei la copiii mai mari, trecuţi de vârsta de vaccinare, dacă aceştia ar fi fost vaccinaţi.

Apelul Ministerului Sănătăţii către părinţi este de a respecta calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor. În zonele afectate, Institutul Naţional de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 7 luni cu refacerea vaccinului la vârsta normală de 1 an.

Distribuţia cazurilor pe judeţe:

– la graniţa dintre judeţele Bistriţa Năsăud şi Cluj (219 cazuri)

– în judeţul Mureş(145 cazuri) 

– în judeţul Arad (113 cazuri din care 2 decese la copii cu vârsta sub 1 an) 

– în judeţul Timiş (71 cazuri din care 1 deces la copil cu vârsta sub 1 an) 

– în judeţul Suceava (27 cazuri) 

– în judeţul Braşov (33 cazuri) 

– în judeţul Sălaj (7 cazuri)

– în judeţul Hunedoara (14 cazuri) 

– în judeţul Caraş- Severin (13 cazuri) 

– în judeţul Alba (3 cazuri) 

Cazuri sporadice de rujeolă au fost confirmate la persoane nevaccinate / incomplet vaccinate din Bucureşti (4 cazuri) si din judeţele:

– Bacău (3 cazuri)

– Bihor (1 caz) 

– Constanţa (3 cazuri)

– Dâmboviţa (2 cazuri)

– Giurgiu (1 caz)

– Mehedinţi (1 caz)

– Neamţ(2 cazuri)

– Olt (2 cazuri) 

– Sibiu (3 caz)

– Vaslui (1 caz)

Cazuri sporadice înseamnă cazuri care nu pot fi legate între ele în număr ce minimum trei. Până în luna august, inclusiv în regiunile afectate, au fost recuperaţi la vaccinare 573 de copii cu vârste între 1 – 15 ani.

Etichete

7 comentarii

  • De ce nu se face acest vaccin in Romania? La Cantacuzino de exemplu, cu specialisti autohtoni….sau trebuie sa fim „cobaii” altor state? De exemplu…zic si eu. Inainte de ’89 era produs in tara si se faceau vaccinurile…nu era asa o problema. Cine are interes sa fie epidemii si sa nu se produca vaccinurile in Romania? Logic…..

  • Multumim Bisericii Ortodoxe Romane, si in special mitropolitului Andreicut, care tine sub poala lui miscarea antivaccin:

    Primii cruciați antivaccin sunt ortodocși din Cluj
    –––––––––––––––––-
    „Biblia anti-vaccin” s-a născut la Cluj și se numește „Vaccinurile: prevenție sau boală. O nouă patologie pediatrică”. Autorul cărții este medicul clujean Christa Todea-Gross. Cartea a fost publicată în 2012 și a devenit rapid „suportul de curs” sau setul de argumente cu care combatanții vaccinurilor se înarmează în lupta cu cei care sunt în favoarea acestora.

    Cartea, uitată, invocată din când în când, a revenit în atenția publicului cititor recent, cu ajutorul jurnalistei Olivia Steer, soția lui Andi Moisescu. Aceasta a început o adevărată campanie pe pagina sa oficială de Facebook, împotriva vaccinurilor, având la bază argumentele aduse de medicul clujean, pe care îl citează frecvent.
    –––––––––––––––––-
    Sursa: transilvaniareporter.ro/cluj/primii-cruciati-antivaccin-sunt-ortodocsi-din-cluj/

  • Ortodocsii mitropolitului securist Andreicut sunt la originea prostelii care a generat epidemia
    ––––––––––-
    Un medic de familie din Cluj-Napoca, vicepreşedinte al Federaţiei ortodoxe Pro-Vita, are succes tot mai mare cu o carte în care susţine că vaccinurile ar ataca sistemul imunitar al copilului şi chiar ar provoca boli grave.

    Medicul nu a putut fi contactat de Ştirile TVR.

    Cartea, contestată puternic, e promovată şi în unele biserici din ţară. Autoarea e în echipa unei asociaţii conduse de episcopul vicar al Clujului.
    ––––––––––-
    Sursa: stiri.tvr.ro/pro-si-contra-vaccinare–o-carte-anti-vaccin-scrisa-de-un-medic-roman-starneste-controverse_56671.html

  • Ar parea ca rromii din Reteag, Ciceu Mihaiesti, Manasturel etc. citesc blogul Oliviei Steer antivaccinare si sunt foarte preocupati de viata sanatoasa fara chimicale si fara toxine si de aceea nu si-au vaccinat copii, nu? Probabil mananca si raw-vegan.

    • Ma intreb, cati rromi sunt bolnavi? Darmite cati sunt vaccinati? Par sa traiasca bine mersi fara medicamente, fara vaccinuri… Majoritatea par sanatosi tun. Nu vad sa calce prea multi pe la doctor. Poate ma insel… Un medic de familie ne-ar putea confirma daca e asa sau nu.

  • Stirile de acest gen nu fac altceva decat sa semene panica in randul populatiei, impresioneaza prin natura lor. Ce certitudine avem daca datele prezentate sunt reale sau nu. Mass-media poate prezenta orice si omul sa o ia de buna. De obicei, romanul are prea mare incredere in ceea ce i se prezinta si nu mai filtreaza informatia. Din pacate nu prea ai de unde sa afli de ce parte sta adevarul intr-o societate in care dezinformarea prinde tot mai mult teren. Hai sa ne gandim putin. Oare cati copiii au murit pe vremuri de rujeola, rubeola, varicela etc.? Erau bolile copilariei si nu se facea atata caz. „Traim alte vremuri”, imi va spune cineva. Ca doar nimic nu mai seamana cu ceea ce era in trecut… Pe vremuri se asista la un razboi in adevaratul sens al cuvantului, acum la unul informational si psihologic. In ultimii ani auzim tot mai mult de gripa aviara, bovina, porcina, ce n-a existat de cand lumea sau de virusul zika ce exista dar n-a facut victime pana nu demult… E cam ciudat. Ce mai… se vorbeste de boali la tot pasul. Suntem inconjurati de boli si de moarte. Pe toate canalele mass-media vedem tot mai multe reclame la medicamente, uneori cate 4-5 intr-o pauza publicitara. Ce „frumos” ne mai canta Stela Popescu si Alexandru Arsinel: „Farmacia inimii Catena!” Nu e singura pe piata. Mai nou e si Farmacia Dona cu bunicuta. Practic ni se induce non stop sa frecventam farmaciile si sa cumparam medicamente. Vaccinurile se administreaza direct. Nu mai stim ce contin, ce provenineta au. Daca pe vremuri erau facute de Institutul Cantacuzino si erau de-ale noastre, acum ele provin din cine stie ce tara indepartata precum Pakistan sau sunt fabricate de companii care servesc diverse interese. Daca mergem la medic, acesta e nevoit sa prescrie medicamente de la anumite companii farmaceutice cu care au colaborari. Practic e un cerc vicios si noi facem parte din acesta. Pana la urma, nu mai ne ramane decat sa facem fiecare cum credem ca e mai potrivit pentru noi si pentru familia din care facem parte.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS