Actualitate

De ce este Constantin Rus ”cel mai trist profesor din Bistrița”. Când revine CNLR la program normal

Directorul Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu”, profesorul Constantin Rus, se declară „cel mai trist profesor din Bistriţa”. „Lucrurile nu s-au împlinit așa cum am dorit eu în 2007”, a spus el.

Timp Online l-a întrebat pe prof. Constantin Rus când se va termina cu „programul infernal” de la CNLR. Iată ce a răspuns: ”În condițiile date, din punctul meu de vedere programul de la Colegiul Național Liviu Rebreanu este unul greu, infernal nu este este. Programul nu ne satisface nici pe noi nici pe copii, de aceea am cerut scuze întotdeauna și elevilor și părinților cu absolut toată sinceritatea. Personal sunt denigrat sub diverse forme: lipsă de calități manageriale, lipsă de calități profesionale pentru unii. Oamenii pot spune ce doresc. Fata mea, care trăiește în altă parte a lumii, a fost puțin contrariată de veștile despre tatăl ei. Pot să vă spun că sunt cel mai trist profesor din Bistrița și din CNLR că lucrurile nu s-au împlinit așa cum am dorit eu în 2007. Sunt foarte trist pentru că personal am depus eforturi uriașe pentru a se rezolva această problemă a Campusului sub forma pe care am spus-o de nenumărate ori în anii 2007-2009. Mă consolez spunând că n-am avut noroc, astfel încât când voi ieși la pensie într-un an doi să rămână cum am dorit, nu făcut de mine fiindcă lucrul pe care nu-l știu cei care mă critică atât de vehement din alte considerente este că nu depinde de mine, eu ca director de școală nu pot decât să mă duc să mă lupt să vină bani, să se facă lucrările. Dar nu pot să fac absolut nimic altceva”, a spus Constantin Rus.

El a adăugat că s-a stabilit un grafic de finalizare a lucrărilor și data la care elevii vor reveni la program normal: ”Am discutat cu primarul, cu constructorul, am un grafic de derulare și de finalizare a lucrărilor. 30 iunie este termenul de dare în folosință, dar lucrările mi s-a promis că în 15 iunie vor fi gata la toate obiectivele, inclusiv amenajarea pe verticală, terenul de sport, curte și toate celelalte. În Corpul B, pentru că perturbarea programului pentru elevi și profesori deopotrivă, deci și pentru mine pentru că s-a modificat la maximum după 30 și ceva de ani în această școală, se va intra la cel târziu la 1 martie. Aceasta este promisiunea scrisă, că vom intra cu elevii la data respectivă, astfel încât să revenim la programul normal, cu program de dimineață, fără nicio clasă de după-amiază, elevii care învață la Centrul de Excelență să revină, să intrăm în normalitatea pe care am avut-o mereu la CNLR. Dar repet, nu depinde de mine, orice calități manageriale aș avea nu pot să fac lucrările de construcții și să mă joc cu banii. Ca director m-am luptat, și voi spune asta întotdeauna, să aduc fonduri”.

Primăria Bistriţa implementează proiectul ”Edificare şi construire Campus Şcolar Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, inclus pe ”Lista proiectelor cu risc de neimplementare în perioada de eligibilitate a POR 2007-2013”, termenul de finalizare fiind acum 30.06.2016. Nefinalizat la 31.12.2015, proiectul va fi continuat cu bani de la bugetul local.

Contractul de finanțare a fost semnat în 11.09.2014. ”În timpul implementării proiectului s-au constatat necorelări între cererea de finanţare, partea desenată şi devizele de lucrări. De asemenea, datorită faptului că documentaţia tehnico-economică a fost elaborată şi aprobată în anul 2008, a apărut necesitatea de modificare a unor soluţii tehnice prevăzute în proiectul tehnic, precum şi de corelare cu legislaţia nou apărută. Acestea au condus la întârzieri în execuţia lucrărilor şi la nefinalizarea lor până la data de 31.12.2015”, a explicat municipalitatea.

În urma modificărilor, costurile totale ale proiectului ajung la 32.500.979,77 lei (7,4 milioane euro).

Lucrările care fac obiectul contractului de finanţare constau în: reabilitare imobil şcoală gimnazială (cu mansardare), reabilitare internat şcolar (cu mansardare), reabilitare sală de sport şi transformare în sală de sport polivalentă cu extindere (sală de gimnastică), reabilitare, mansardare şi refuncţionalizare imobil existent în centru de documentare şi informare, construire cantina si sala de sport polivalenta precum şi sistematizare pe verticală.

Valoarea estimată a lucrărilor în 2016 la Campusul CNLR: 17.900.000 lei din bugetul local. Constructor: SC MIS Grup SRL Anieș.

15 comentarii

  • Asta e din seria „Nu plânge, Ana”. Daca in opt ani de zile domn director n-a putut sa gestioneze acest proiect al campusului, cu primar PSD de 8 ani, cu guvern PSD 2008-2009 si 2012-2015, fiind si consilier local la al nu stiu câtelea mandat, apoi chiar ca e trist. E de plâns.

    • Eu, chiar am varsat o jumatate de lacrima.
      Daca n-am sti ce-i poate capul … o intriga lansata in partea dreapta, o manipulare aruncata la stanga, in spate ,,ramas” un discurs despre experienta proprie si istoria CNLR (a carui fata ar fi fost cu totul alta fara el) si insinte, bineinteles aroganta.

  • Concluzionez ca din 1 martie se avem program normal? Multumesc pentru vestea buna. Acept explicatiile domnului Rus cu tot ca regret ca ele nu au venit la momentul potrivit, adica in momentul cind au aparut obstacole sau cind s-au declansat discutiile. Totodata regret ca si in cazul biserici evangelice ca proiectele care nu prea au legatura cu educatia profesionala a conduceri fac totusi parte de sarcina respectivului. Sunt convins ca conducerea scoli trebuie eliberat de sarcini care depasesc sistemul de educatie ci conduse de un administrator economic/tehnic. Asa din cite stiu eu si la biserica evangelica pana la urma au fost deslegate sarcinile.
    Cred ca totusi pentru viitor conducerea scoli trebuie se fie una care se baseaza pe mai multe capete si ele de specialitate. Nu poate se fie ca directorul se fie omul unversal care stie si face pe toate, de la ore cu elevi pana la sapat nisip la betoniera, drastic si colorat spus. Mai ales la anvergura asta care o are scoala.

    • Tocmai a reusit sa va pacaleasca, domnule Born. Articolul domnului Rus si-a atins scopul in cazul dumneavoastra.

    • Poate aveti dreptate. In principiu vad problema mai degraba sistematica. Acumulare de sarcini unde nu trebuie. Din punctul lui de vedere erau circumstantele, si din altceas cauza din care era depasit de situatie si acum nu poate vedea gresala lui in combinatie cu primaria, pentru ca chiar este convins ca nu are nicio vina. Asa este realitatea lui.
      De acea idea mea de a dezlega sarciniile nepotrivite.
      Si da, pentru ca in final a luat cuvintul public, este de laudat. Primul pas la transparenta.

  • Un proverb francez preluat cu mult entuziasm și in limba română, suna astfel: „Cine se scuză se acuză„ . Prin urmare, nici scuzele si nici regretele directorului nu inlatura consecintele si pagubele generate de intarzierea lucrarilor la Campusul Scolar de la CNLR. Mai ales ca toata vara, cand erau disponibile fonduri europene nu s-a lucrat aproape de loc, ceea ce a dus la pierderea a 60% din valoarea proiectului, iar acum se continua lucrarile pe bani de la bugetul local. Nici lamentarile cu „eforturile urisase” din perioada 2007-2009 pentru a rezolva problema campusului nu stau in picioare. De altfel in 2011 cu ocazia centenarului cladirii Gimnaziului Evanghelic, preocuparile directorului Rus si ale primarului Cretu erau cum sa mute bustul lui Rebreanu din Piata Unirii, in fata CNLR pentru a sterge orce urma cu trecutul sasesc al liceului. De altfel directorul Constantin Rus afirma la vremea respectiva ca ideea ii apartine lui: „Bustul lui Liviu Rebreanu va fi amplasat in partea stanga a intrarii in incinta Colegiului National Liviu Rebreanu, iar in partea dreapta va fi amplasata o bancuta, astfel incat cei care vor sa priveasca la bust si sa-si aminteasca de maretia scriitorului si vremurile trecute, sa o poata face linistiti. In spatele bancutei se vor face doua rondo-uri cu tufisuri de tuia, se va face un spatiu verde si frumos, iar zona dintre bust si bancuta va fi pavata cu granit. Ne bucura foarte mult faptul ca bustul lui Liviu Rebreanu va ajunge in final in fata colegiului, mai ales ca din 1995 m-am gandit la aceasta posibilitate.” In schimb, Parcul Dendrologic al profesorului Gubesch este lasat in paragina, chiar daca pentru asta nu e nevoie decat de spirit gospodaresc. De aceea, chiar daca vina pentru intarzierea lucrarilor la Campusul scolar nu apartine in totalitate directorului, totusi o schimbare la nivelul conducerii CNLR, este necesara.

  • Lucrurile sunt simple ! Daca se construieste din fonduri europene esti nevoit sa intocmesti ,,n” situatii financiare si ,,n” documente justificative, toate verificate la sange de auditori si comisii de analiza. Tot ce nu se poate justifica nu se plateste ! Asa ca de ce sa construim pe fonduri europene cand putem construi pe banii cetatenilor unde justificarea se face doar in fata Curtii de Conturi , care fac raport si cam atat, daca gasesc ceva in neregula. Si uite asa ne ,,scuzam”!

    • E pertinenta opinia.
      Ne cred atat de prosti o parte dintre cei care au pe mana banii publici, incat atunci cand realizeaza, ca intelegem strategia lor, se supara.
      S-ar astepta, ca cei care nu sunt directori sa nu inteleaga jocurile lor ascunse.

  • Costica este probabil unul dintre cei mai buni manageri de scoli mari din Romania….probabil unul dintre primii 20!!!
    Problema nu e asta… El e manager bun si profesor la fel de bun…Mircea Gelu Buta e la fel de bun, probabil ca ei 2 sunt cei mai buni manageri de institutii publice din judet….poate chiar din Transilvania….dar….dar….dar….!!!! Ispita e mareeeeeeeee…cum mama masiiiiiii sa castige o firma din Anies lucrarile???? Cata lume stie de Anies? Cata lume stie unde e Aniesul??? Cum mama drak de nu s-a gasit nici o firma de constructii din Bistrita sau apropiere!!!! Muncitorilor din Anies le ramane mai putin de jumatate din cele 8 ore de munca…. Restul se duce pe naveta!!!!
    Cum sa termine? Cum sa faca lucru de calitate?
    Greseala lui Costica e ca a cedat intereselor politice…
    Problema foarte mare este ca daca nu se termina lucrarile pana la 30.06.2016… ni se vor retrage si banii dati pan acum de UE…si uite asa…o sa cheltuim toate bugetele de care zice Alin Seserman ca sunt necheltuite….sau mai mult!!!!!
    Lu’ Cretu nu-i trebuie incendii, sau accidente rutiere cu morti ca sa nu mai iasa primar…. Isi da singur cu stangu’ in dreptu’ ….ca Ponta….
    Marea problema este alta….cine o sa fie primar??? In orice varianta iesim prost…
    Fie Cretu, Alin Seserman, Gavrila Urs, Cenan, Ivan, Catu….urite, hangan, dobra, dolha…..nashpa … Mai bine Iliuta… Si conduce ca Fenechiu de ….dincolo…. Sa u raman la parerea mea … ioan oltean… Chiar daca v-a conduce…de dincolo….oriunde ar, fi acel dincolo…

  • Am impresia ca facem un concurs de figuri de stil,menite sa ascunda triste adevaruri:1.Ca la masa impartirii bucatelor {banilor] municipiului Bistrita sunt autenticii PSD isti majoritari,n frunte cu Primarul Cretu,cu insp.gen.C.Tabara ,cu dl.Dir.Rusu Costica et comp. 2. Este de neinteles ca nu ati reusit sa terminati o lucrare atat de importanta si sa nu mai stresati copiii nstri,intr-o perioada cand aveaati toate parghiile puterii locale .3.Ori,sa credem ca voi va faultati reciproc ,spre deliciul public.4.Oricum e trist,daca nu rusinos ,ca cel mai bun liceu bistritean se compromite ,tocmai acum CAND VOI DETINEATI TOATE FRAIELE PUTERII!
    5.Sa fim optimisti:SI MAINE E O ZI SI DUCEM COPIII LA SKI>>>PE MULT DORITUL WANDERLAND!

  • Este doar o abureala marca Rus, pentru naivii incurabili , fiindca in mod normal ar trebui sa fie lamurita toata lumea cu increderea pe care o poate acorda spuselor acestui individ.Trebuie sa vedeti mai degraba faptul ca primarul isi scoate la incalzire „locotenentii” pe care ii va dori in continuare alaturi in situatia ca va mai castiga un mandat.Inca odata spun , ca daca mai sunt bistriteni care mai cred in palavrele acestor indivizi , atunci vom mai avea inca patru ani la fel iar parintii si elevii de la CNLR se vor „bucura” mult timp de aceleasi conditii de studiu.Doamne , cat de usor se lasa oamenii pacaliti de vorbe goale!.

  • Ceea ce pot sa zic despre programul de dimineata e ca ar fi minunat. Insa se pare ca la faimosul CNLR sa zic asa e o treaba mizerabila.Daca de exemplu in februarie 2015 ne tot spunea ca sparge sala de sport si a fost sparta in iunie 2015 ceea ce e jalnic. In calitate de elev tin sa o spun clar: programul de dupa masa e unul infernal, pauze de 5 minute ,nici macar timp sa mergi pana la magazin nu ai, sa nu mai zic oboseala cu care ajungi acasa si frigul. Daca toate clasele ar fi de dimineata ar fi minunat..Inca ceva nu inteleg in corpul A sunt peste 45 de sali de studiu, si 32 de clase de liceu,sigur ca unele sunt directiunea sau ceva de genul insa totusi situatia de la CNLR cu ore dupa masa este oribila… Toata lumea care face ore de dupa masa isi doreste o schimbare…care se pare ca nu mai vine odata. Noi inca speram.

    • si cei care merg de dimineata se confrunta cu frig, pauze de 5 min si „suprapopulare”
      si din alea 45 de sali, una e directiunea, una secretariatul, una contabilitate, 3 sali de calculatoare plus cabinete profesorale(informatica, chimie, biologie, fizica, geografie, istorie, limbi moderne)

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS