Actualitate

De ce este interzis Ion pe plăcuțele de înmatriculare. Alte combinații refuzate

Combinațiile de numere de înmatriculare care includ cuvântul „Ion” sunt interzise în țara noastră din cauza unei posibile confuzii generate de literele ”I” și ”O”, care pot fi confundate cu cifrele ”1” și ”0”, care ar putea crea dificultăți pentru agenții de circulație.

Dacă veți cere să fie trecut pe plăcuța de înmatriculare orice cuvânt care începe cu ”I” sau ”O”, veți primi următorul răspuns:

Ortodocşii îl sărbătoresc, în 7 ianuarie, pe Sfântul Ioan Botezătorul. Aproape 2 milioane de români poartă numele Ioan sau derivate ale acestuia.

Ce numere de înmatriculare sunt interzise

Sunt interzise și numerele cu tentă sexuală sau cele care fac trimitere la un anumit lucru, dar și cele din lista de mai jos: „III”, „OOO”, ”DAI”, „PIX”, „TOV”, „ROM”, „COW”, „POC”, iar altele gen „BOU”, „BOY”, „GAY”, „JAF”, „JEG” sunt refuzate.

Procedura de atribuire a numerelor de înmatriculare și posibilitatea schimbării acestora sunt reglementate de către Codul Rutier, conform căruia se aplică următoarele reguli:

 • Numerele de înmatriculare se atribuie la rând, în ordine crescătoare.
 • La înmatriculare, proprietarul vehiculului poate solicita, în schimbul unei taxe care se plătește la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), un număr de înmatriculare preferențial.
 • Nu pot fi alese combinaţii de litere ce pot avea o semnificaţie obscenă sau care pot fi asociate cu denumirile unor autorităţi publice, dacă acestea au solicitat în scris autorităţii emitente restricţionarea anumitor combinaţii de litere pentru numărul de înmatriculare.
 • Persoanele care deţin deja vehicule înmatriculate cu numere restricţionate ulterior pot utiliza în continuare numerele în cauză, dar numai până la înstrăinarea vehiculului.
 • În cazul vânzării unui autovehicul, numărul de înmatriculare şi plăcuţele sunt transferate automat, fără plată, noului proprietar, dacă acesta are domiciliul sau sediul în acelaşi judeţ. Se aplică o excepţie, în cazul în care fostul proprietar optează pentru păstrarea numărului de înmatriculare respectiv. La rândul lui, noul proprietar poate solicita atribuirea unui număr preferenţial, odată cu plata taxei menţionate mai sus.

15 comentarii

  • Politistii sunt asa „isteti” incat nu stiu ca in spatiul destinat literelor pe numarul de inmatriculare,nu pot fi cifre:))
   Cum sa confunzi literele cu cifrele cand sunt incadrate in spatiul destinat literelor pe.nr.de inmatriculare.Ce sa caute cifre pe spatiul destinat literelor?:))

   50
   5
 • …propun sa fie interzise in romania si combinatiile de litere care sunt impotriva cetateanului: PSD, PNL, etc

  59
  5
  • .. etc
   Tot ce e clasa politica sa si puna la masina…OUT!!!!
   nu am afinitati politice nici cand stau pe WCC..
   plasei politice din romania le e bine sa le punem….MWE

   17
   4
 • Nonsens total. De ce ar fi interzise III”, „OOO”, ”DAI”, „PIX”, „TOV”, „ROM”, „COW”, „POC”
  III, OOO, e clar, din cauză că încep cu I și O, corect. Dar celelalte?
  DAI – a da, a dărui, un lucru bun
  PIX – instrument de scris, cuvântul există în DEX, care e problema
  TOV – tovarăș de drum, tovarăș de suferință, adică prieten etc. Care e problema?
  ROM – ciocolată rom, avem așa ceva pe rafturi în magazine, plus băutura piraților, de ce ar fi o combinație interzisă?
  COW – asta chiar e aiurea, să zicem că se referă la vacă în altă limbă, neoficială în România. Dar atunci de ce să interzici VACA, un animal sfânt în India, un animal blajin, liniștit, care ne dă lapte, și nu interzici RAT, DOG sau CAT?
  POC – asta e total aiurea, de altfel e o marcă foarte scumpă de produse sportive.
  BOY – băiat în engleză, chiar sună bine, mă duce gândul la Sabrina Salerno, cu celebrul hit BOYS 🙂

  22
  3
 • BOU este cel mai potrivit pentru zilele noastre. Conduci ca un Bou exclama multi soferi in diferite situatii cand se saluta intre ei cu degetul in sus, o moda des intalnita in trafic.

  9
  16
 • Știam că milițienii sunt „inteligenți” dar nici chiar așa să încurce cifrele cu literele de pe plăcuțele de înmatriculare!

  18
  2
 • Boul este TOVarășul vacii, ca să rămânem pe aceeași temă. Boul este un animal domestic, fără de care nu am avea vaci, lapte, carne. Nu trebuie jignit boul, care nu a făcut rău nimănui. De altfel, boul nu conduce deloc, are altă misiune pe pământ. În SUA poți pune orice număr la mașină, fără formate impuse, îți poți alege și fundalul plăcuțelor de înmatriculare și nu se atacă nimeni. De altfel, în majoritatea țărilor poți pune numere 100% personalizate, vezi cazul cu MOOIEPSD, MIRCEA sau ERIKA-1. Evident astea costă mult (în jur de 1400 euro/an) și taxa se plătește anual, deodată cu impozitul pe mașină. O sursă bună de venituri.

  10
  6
  • @ares
   Se pare ca dumneata ai trait doar la bloc , n-ai nicio treaba cu zootehnia , cu zoologia și nici cu limba romana , altfel n-ai fi confundat boul cu taurul !
   Comentează , domnule , la ce te pricepi , ca rad țăranii de dumneata .

   21
   3
  • Așa e domnule Țăran, sunt născut și crescut la bloc (nu în Pantelimon) și nici cu zootehnia nu am tangențe, într-adevăr am confundat boul cu taurul. Limba ROMANA nu o cunosc, dar cu limba ROMÂNĂ eu zic că mă descurc. Scuze. Dar ideea cred că s-a înțeles 🙂

   6
   8
 • Păcat ca totul este interpretat doar la nivel național și mai și jigniți niște oameni fără motiv, eu cred ca orice polițist de pe teritoriul aceste țări știe formatul unui număr de înmatriculare dar vedeți voi, cei mai înzestrați cu substanță cenușie de pe aici…. Mai ieși și cu mașina în lume, unde polițistul nu cunoaște forma plăcuțelor și nici nu-l interesează ca tu locuiești în BN, CJ sau MM, te cheamă ION sau mai știu eu ce, este interesat doar să nu se creeze confuzie ca har domnului lumea este plina de “inteligentă” și “știința” !

  5
  9
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.