Motivul pentru care este puțin probabil să găsiți brânză numai din lapte de oaie

Holistic

Este puțin probabil să găsiți în aceste zile brânză 100% din lapte de oaie în această perioadă, spune Ioan Cîmpian, președintele Federației Pro Ovis. A fost frig și cașul nu a apucat să dospească.

”Dacă nu avem cu cine mulge oile, brânza e puțină. Dacă vedeți brânză multă pe piață să știți că nu toată e de oaie. Oamenii încheagă și de vită. Nu știu unde se poate face brânza de oaie. A fost tare rece vremea. La brânză îi trebuie o temperatură să dospească. Dacă ai posibilitatea să o ții în casă să dospească șapte zile, ea ajunge la maturitate. Are și brânza un termen. Trebuie să stea și ea pe poliță ca să devină bună”, a spus Ioan Cîmpian.

Potrivit acestuia, întrucât se confruntă cu o criză acută de păstori, oieri nu au prea muls oile ca să facă brânză, preferând să le lase laptele mieilor să crească mari întrucât nici străinii nu mai cumpără miei care să cântărească mai puțin de 40 de kg, carnea acestora fiind mult mai sănătoasă.

”E secetă mare. Nu este iarbă. Așa nu a mai fost decât în 2007 să vină așa de târziu primăvara. Furajele s-au scumpit, oamenii nu mai au răbdare. E greu și pentru cei cu oile, și pentru cei cu vaci”, a mai spus Ioan Cîmpian.

În zona noastră, pasca se face atât cu brânză sărată, cât și dulce.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.