Social

Motivul pentru care este puțin probabil să găsiți brânză numai din lapte de oaie

Este puțin probabil să găsiți în aceste zile brânză 100% din lapte de oaie în această perioadă, spune Ioan Cîmpian, președintele Federației Pro Ovis. A fost frig și cașul nu a apucat să dospească.

”Dacă nu avem cu cine mulge oile, brânza e puțină. Dacă vedeți brânză multă pe piață să știți că nu toată e de oaie. Oamenii încheagă și de vită. Nu știu unde se poate face brânza de oaie. A fost tare rece vremea. La brânză îi trebuie o temperatură să dospească. Dacă ai posibilitatea să o ții în casă să dospească șapte zile, ea ajunge la maturitate. Are și brânza un termen. Trebuie să stea și ea pe poliță ca să devină bună”, a spus Ioan Cîmpian.

Potrivit acestuia, întrucât se confruntă cu o criză acută de păstori, oieri nu au prea muls oile ca să facă brânză, preferând să le lase laptele mieilor să crească mari întrucât nici străinii nu mai cumpără miei care să cântărească mai puțin de 40 de kg, carnea acestora fiind mult mai sănătoasă.

”E secetă mare. Nu este iarbă. Așa nu a mai fost decât în 2007 să vină așa de târziu primăvara. Furajele s-au scumpit, oamenii nu mai au răbdare. E greu și pentru cei cu oile, și pentru cei cu vaci”, a mai spus Ioan Cîmpian.

În zona noastră, pasca se face atât cu brânză sărată, cât și dulce.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.