Sunt total de acord cu cititorul care a scris că Sergiu Vitalian Vaida este „un circar ieftin ce a făcut şi continuă să facă mari deservicii culturii autentice şi satului românesc”. Slavă Domnului că fiica sau Dumnezeu i-au deschis mintea să nu vină să candideze în Bistriţa-Năsăud. Mă gândesc că l-ar fi votat nişte încuiaţi la minte, că avem destui, şi ne trezeam cu el senator.
Am avut ocazia să-l văd în 2012, la precedenta campanie electorală când a defilat cu PDL, pardon ARD, prin tot judeţul. Mi-era mie ruşine de ce auzeam din gura lui. E drept că, dacă mă uitam în sală, vedeam nişte feţe în extaz, dovadă că ne-am întors vertiginos în comuna primitivă. De votul acelor extaziaţi m-am temut şi atunci şi mă tem şi azi, o turmă uşor de controlat.
Ahtiate să câştige cu orice preţ voturile gloatei, partidele astea sinistre din care au fugit sau pe care le-au ocolit toţi oamenii capabili, vin acum să ne propună tot felul de caricaturi pe post de „mari surprize”. Aduc actori pe care îi pun să joace rolul primarilor şi animatori care dau dedicaţii pe la televizor pe care îi vor senatori. „Cai de circ”, vorba lui Constantin Noica. Din moment ce nu ai nici „cai de tracţiune” (adică oameni normali), că „de curse” (adică elite) nu mai are rost să pomenim, sunt buni şi circarii să facă show, să prostească mulţimea, să-i spună glume deocheate şi să aducă voturi la partid. Sfinte Dumnezeule, când vom scăpa oare de aceste „grupuri mafiote organizate intitulate partide” cum bine zicea Ştefan Popa Popa’S?
Chiar nimeni nu vrea să mai înţeleagă pe lumea asta rostul unui parlamentar? E acela să facă legi bune, să le corecteze pe cele strâmbe. Nu trimitem în Camera Deputaţilor şi Senat să ia câte 20.000 de lei lunar nici figuranţi într-o piesă expirată, nici „Rapangaliţa”, şi nici băieţi care să se dea de două ori pe săptămână cu avionul până la Bucureşti şi cam de două trei ori pe an până la Bruxelles, moca, pe banii noştri să-şi mai cumpere nişte ţoale de firmă din mall. Ar trebui să trimitem oameni care să înţeleagă nevoile actuale ale societăţii în care trăim, să aibă suficientă experienţă de viaţă şi profesională ca să poată îndrepta lucrurile strâmbe, care să aibă şi alte scopuri decât propria bunăstare.
Nu ştiu cum naiba se face că toţi amărâţii care au ajuns în Parlament, ei stând pe la părinţi înainte neavând unde, şi-au făcut casă în patru ani, şi-au cumpărat maşini, şi-au aranjat nevestele (mari doamne prin instituţii), se plimbă mai nou la Bruxelles ca noi pe la Kaufland. Nu îi recomandă absolut nimic pentru calitatea de parlamentar, dovadă că nici nu au făcut nimic în patru ani, dar totuşi îi regăsim din nou pe liste, ţanţoşi, ridicaţi pe vârfuri ca Emil Boc, să pară înalţi şi importanţi.
Firesc ar fi să-i votăm, nu? Oamenii şi-au luat credite de sute de mii de euro, cu ce să le plătească dacă nu din indemnizaţia de parlamentar? Unde să lucreze ei din decembrie, ce să facă acasă, dimineaţa, când se trezesc, unde să se ducă dacă nu la aeroport, la Cluj? Majoritatea celor care fac politică nu au nicio profesie şi, când în sfârşit şi-au găsit una, noi să nu-i ajutăm pe „săracii”?
Penibilă „marea surpriză” pe care ne-o pregătea ALDE, absolut ruşinoase listele cu care se pregătesc să vină în faţa noastră partidele. Am văzut cât s-au chinuit cei de la PMP să-şi scrie singuri comentarii laudative ca să dea impresia că a picat tot judeţul pe spate de admiraţie când i-a văzut când nu-i păsa nimănui de no name-urile din poză.
M-am uitat şi la lista PSD. Cu excepţia doamnei deputat Doina Pană, restul nu ar avea ce căuta în tabloul respectiv, mai ales doamna aceea care a pus pe ea o perdea pentru fotografia de grup. Dacă PSD nu a găsit alt cap de listă mai bun decât un trădător al altui partid care a declarat că el a fost ales să fie doar la „putere”, iar pe locul doi la Cameră l-a pus pe un domn Goe, chiar mi se pare insultător la adresa electoratului. Dânsul a pierdut ruşinos alegerile în oraşul lui natal după ce a plâns mult şi bine în poala bunicii, iar acum, ca să nu rămână fără job, Mam Mare, Mamiţica şi Tanti Miţa îl trimit în Parlament? Despre tineri nu vorbesc pentru că nu îi cunosc. Mai întâi să facă ceva notabil la ei, pe casa scării, şi abia apoi să se ducă, precum eroii, să salveze ţara. Altfel, există riscul să nu nimerească îmbarcarea la aeroport. Ce ne facem atunci cu tinereţea lor, mergem să le facem check in să-i ajutăm?
Despre listele PNL făcute şi refăcute chiar nu mai am nimic de zis. Mi-au pierit vorbele când l-am văzut pe Vasile Marc printre primii la Camera Deputaţilor. Fostul PSD-ist, care a trădat de dragul jilţurilor de la ISJ, să ajungă acum mare liberal cu drept de revendicare a poziţiilor cheie? Greţos! Liberalii ar trebui să ştie că atunci când arunci un măr stricat în lada cu mere ţi se putrezesc şi restul.
Una peste alta, „cu Sergiu” sau fără Sergiu, oferta partidelor pentru parlamentare e cât se poate de jalnică şi denotă faptul că unii mari sau mici şefi de partide ar trebui să se cam lase de această îndeletnicire. E cât se poate de clar că fie nu se pricep, fie au contaminat atât de mult cu prezenţa lor aceste organizaţii încât oamenii cu adevărat valoroşi nu numai că nu vin spre partide, dar fug cât văd cu ochii de ele, îngreţoşaţi, iar noi, restul, chiar nu avem pe cine vota. Dacă nu suntem în stare să trimitem la Bucureşti nişte oameni serioşi, bine pregătiţi, cu care să nu ne fie ruşine, eu zic mai bine să stăm liniştiţi că poate ne mai alegem cu un George Pruteanu. Măcar de la el am învăţat ceva: limba română corectă!
VAI de CURU NOST !
Singura formă de protest eficientă, care să trezească clasa politică, ar fi boicotarea majoră a alegerilor. Să se meargă la vot, dar să se pună ștampila aiurea. Cinci milioane de voturi anulate ar stârni o furtună planetară.
Nu-i o solutie pt ca se gasesc cativa….. care voteaza cu… si iar ne trezim cu parlamentari care seamana cu actualul edil (votat de…%dintre cei cu drept de vot)! Si ne trezim cu o partie de schii dintr-un capat intr-altul al judetului.
E o solutie. Dar e cam tirziu.
Domnule, din ’90 încoace ,,comuna primitivă” de care pomenea d-na Cristiana, tot ,,aiurea pune ştampila”…aşa că…tot nu se va schimba nimic, pentru că ei ,,e mulți” şi uşor de manipulat mai cu o sărmăluță, o măslinuță, un…,,pestacol flocloric”…şi în consecință ,,câinii latră, ursul trece”…
Gresit! Aparatul de partid voteaza oricum. Castiga alegerile partidul de masa , cu cel mai disciplinat aparat de partid. Sanctionarea prin vot este realizabila doar votând (eventual nu un candidat traditional).O mare prostie este votul pe lista. Primesti la pachet candidati pe care nu-i doresti . Ti se vinde iluzia unui candidat si posibil sa te trezesti ca ajunge altul in Parlament.
Foarte corect ce zice Dl. DioCassius, are dreptate când spune că anularea voturilor în masă este o soluție. Nu contează că se aleg totuși parlamentari și cu 10 voturi dar cu atât mai bine, vreau să-i văd tupeul și aroganța celui care a luat 10 voturi la propriu… Anularea votului (deci exprimarea lui) și nu boicotarea prin neparticipare este o soluție…
La asta ma gandesc si eu de multi ani! Singura solutie ca sa aratam si Europei realitatea si cum gandim.
Felicitari pentru articol…exceptional, din pacate realitatea este mai trista decat pare, suntem victime ale unui sistem politic obscur si impermeabil, care refuza orice candidatura onesta, asa cum s-a intamplat si la locale, unde principala calitate a alesului esra compromisul si dosarele penale, ma uit la Bistrita si Nasaud, dar si la unele comune, unde parca oameni sunt legati la ochi. Si tottusi nu suntem niste tampiti, ar trebui sa facem ceva, refuzul votului nu-i o solutie, aveti instrumentul de a influenta electoratul catre o varianta corecta, haideti sa propunem unul-doi independenti pe care sa-i sustinem in lupta cu mastodontul psd, derutatul pnl, sau adunatura ciudata pmp, sau poate propuneti o alternativa credibila, viabila…trebuie sa facem ceva….Oricum , felicitari d-na Cristiana, pentru curajul opiniei si pentru calitatea celor scrise
Un raspuns este: Ptr ca partidele(toate),stiu ca romanul are nevoie de circ ca de aer.si de aceea stiu sa il dea.in toata splendoarea lui. Asta este.
Întru totul de acord. Deși mă regăsesc ca făcând parte dintre ”cei tineri” de care aminteați în articol, sunt de acord că mai întâi trebuie să demonstrăm pe plan local ”pe casa scării” și apoi să ne gândim la Parlament. Cu această ocazie îi îndemn pe toți cei care s-au scârbit la fel ca mine de vechea gardă de ”politicieni„ să și întreprindă ceva în sensul acesta. dacă vom aștepta ca vechile partide să se reformeze vom aștepta fix degeaba. Există mai nou pe piață partide noi, care nu fac compromisuri și care vă așteaptă, căutați-le, cercetați-le și faceți treabă.
Observ și eu același fenomen și anume că oamenii din zona politicului ne propun spre votare oameni care nu sunt din zona politicului. Care mai este atunci rolul politicienilior și al partidelor politice? Doar pentru a susține și promova oameni neafiliați politic? Și dacă nu sunt buni politicienii atunci de ce mai există?…
Si care sunt politicienii de care spuneti? Sunt doar actori, artisti, profesori, medici….etc
Cei care propun actori, artiști, profesori, medici etc. Nu s-a înțeles asta?…
S-a admis ca neconstituțională legea privind dezincriminarea conflictului de interese, astfel domnul Ținteanu nu mai este apărat de lege pentru că a avut fiul angajat la biroul parlamentar. Prezența dânsului pe lista de alegeri ar risca o sesizare la ANI și pierderea dreptului la salariu de la Stat (degeaba).
Așa stând lucrurile decide că un clovn poate să-i ia locul. Varianta precedentă încercată cu distinsul nostru concetățean părintele Feier, nefiind brevetată a fost preluată de vechi colegi. Domnul Sighiartău are același electoral captiv, dar din altă zonă, ca cel sperat de Ținteanu la propunerea părintelui Feier.
Partidele se orientează spre electoratul consacrat al PSD, ignorând pe cei care nu merg la vot, fiindcă au certitudinea că nu au ce alege.
http://www.agerpres.ro/justitie/2016/10/11/ccr-legea-privind-dezincriminarea-conflictului-de-interese-neconstitutionala-16-48-45
In multe cazuri tinerii pusi pe liste, nu sunt tineri alesi printr-un vot de catre membrii partidului respectiv si care au demonstrat ceva. Sunt tinerii pe care vechea garda vrea sa-i propulseze, ca doar sunt de-ai lor, ei i-au educat si pe ei ii pot coordona din umbra, nu???
Nu există în nici un partid procedură de vot a membrilor de partid în selecția candidaților. Aceștia sunt numiți de un birou politic și astfel nu se respectă dreptul de-a fi ales prevăzut în Constituția României.
Singura solutie inc_o revolutie!!!!! Daca am vota partidele dupa ideologie ne_am afla intr_o utopie din moment ce nici macar membrii de partid nu o cunosc. Despre liste…o rusine. Mergi/ nu mergi la vot tot nulitati se aleg. Noi nu avem pe cine vota si ei sunt alesi de membrii de partid( cu cat mai multi cu atat mai bine)….. deputat,senator= hot ales prin vot pentru a_si imbogatii clanul.
„Majoritatea celor care fac politică nu au nicio profesie”. Ba au o profesie rentabilă: denigrarea cu fervoare a tehnocraților. Nu vedeți cum un Dacian Cioloș, de exemplu, le stă în gât?
Da, le stă în gât mai rău ca un os de peşte…şi latră până fac spume la gură că poate-poate le sare osul din gât…dar pare-se ca acesta se încăpățânează tot mai mult şi rămâne ,,de-a curmezişul” iritându-le gâtlejul tot mai mult…
Ei nu este circari ei este cei care fac politica pentru ca ceilalti nu fac fie nu incap fie nu coboara in troaca
Soluția propusă Meritocratia B-N: Fiecare cartier,comună sau zonă propune pe cel mai reprezentativ concetățean: profesionist, moral, gospodar. Toți cei propuși dau concurs -grilă corectat pe loc de calculator dintr-o bibliografie pe teme de legislație specifică statutului de parlamentar, adică acela de a propune și vota legi. Plus un CV,un interviu public și un contract cu cetățenii în sensul respectării atribuțiilor de parlamentar. Primii cinci sau câți avem alocați merg în Parlament. Acolo însă legile de interes național fiind supuse unui referendum dar asta este alta poveste.
Aveti ceva solutii, in afara de a va plange si a va gandi la solutii care de care mai radicale?
Dupa ce ii injurati pe politicieni in masa, dupa ce ii considerati ca fiind cei mai josnici, pai ce om normal la cap si competent ar mai dori sa intre in politica?
Doriti sa schimbati ceva? Singura solutie pentru a schimba ceva este sa va implicati, sa va inscrieti fiecare in partidul in care doreste si sa schimbati din interior.
Mergeti o mie de persoane si inscrieti-va intr-un partid si sunt sigur ca veti avea un cuvant greu de spus, din interior, daca va veti implica si veti fi membri activi.
In rest, cu psihoza care v-a cuprins pe unii dintre voi, nu faceti altceva decat sa faceti jocurile unora, fara sa constientizati.
Degeaba intra oamenii frumosi in politica pentru ca clasa politica (am comis o cacofonie? Ups!!!) corupta si ticalosita a depasit cantitativ masa critica dincolo de care asimileaza orice element bun.
daca elementul bun este asimilat si devine, la randul lui, parte din masa critica atunci nu era bun de la început…