Timp de gândire

De ce ne enervează Fiscul

Am spus-o şi azi în faţa noilor şefi ai Direcţiei Finanţelor Publice, perfect conştientă că sunt legaţi la mâini şi la picioare de o legislaţie păguboasă, şi o repet şi aici: Fiscul ne enervează. Oricâte eforturi ar face să fie prietenos cu bun-platnicii nu va reuşi atât timp cât nu se va lărgi baza de impozitare şi nu vor fi puşi să plătească toţi cetăţenii acestei ţări, de la preşedinte, până la cel din urmă muritor de rând.

Foarte puţini oameni plătesc foarte mult ca să ţină în spate valutişti, cămătari, oameni care muncesc la negru. Nu e corect aşa câtă vreme şi unii, şi alţii, circulă pe aceleaşi drumuri, frecventează aceleaşi şcoli, merg la aceleaşi spitale, toate făcute şi susţinute cu bani publici. Bine a zis azi şeful Finanţelor, Crin Pântea, Fiscul pare să se uite la noi prin luneta unei carabine, gata să tragă. Mor firmele pe capete ucise pe impozitul excesiv pe muncă. E aproape cumplit să vrei să plăteşti cuiva un salariu decent. Trebuie să dai statului încă pe atât. Acela e momentul în care, împins de legi proaste, făcute de politicieni incompetenţi, Fiscul trage glonţul şi te ucide. Degeaba plâng apoi prin stradă bugetarii, pensionarii, mamele cu copii, bolnavii şi cei cu handicap. De unde să mai plătească mediul privat pensiile şi indemnizaţiile lor din moment ce însuşi statul l-a omorât pe cel care putea să o facă?

Zilele acestea, tot felul de oameni care s-au liniştit când au aflat că partidele îi vor candidaţi pentru Parlament se întreabă pe bloguri, prin cafenele politice, pe la televizoare şi pe scene: „Ce am putea face noi pentru voi?”.

Uite ce aţi putea face, stimaţi domni şi doamne: legi bune prin care să nu existe nicio activitate în ţara aceasta nefiscalizată. Vrei să schimbi valută la colţul străzii? Bun! Anunţă statul câtă schimbi ca să-ţi ia impozit şi taxă de ocupare a domeniului public. Nu de alta, dar aşa cum e amendată câte o bătrână care vinde flori la colţul străzii fără autorizaţie, la fel ar putea fi taxaţi şi valutiştii pentru prezenţa în cel puţin două puncte ale oraşului, Piaţa Decebal şi Piaţa Unirii, unde efectiv blochează traficul. Îi vedem toţi, numai Poliţia şi Fiscul nu îi vede. Şi atunci ce credeţi că îşi spune omul de rând posesor de firmă prin care vinde legume în piaţă? Dacă ăştia nu plătesc, eu de ce să plătesc? Am mai întâlnit această atitudine şi pe casa scării. O doamnă, respectabilă de altfel, mi-a spus că ea nu plăteşte întreţinerea fiindcă nici vecinul de la patru nu plăteşte. Nici măcar nu s-a gândit că ea a tras apa la WC, ea a prins lumina pe scară când a venit acasă, că şi ei îi plac scările curate. Nu! Dacă altul nu plăteşte, eu de ce să plătesc? O fi valabilă gândirea de acest tip şi în cazul: dacă unul nu plăteşte benzină la pompă şi circulă cu maşina, nici eu nu plătesc? Acolo se poate credeţi?

Aceasta este mentalitatea care trebuie extirpată prin fiscalizare totală. Statul să ne ia impozit tuturor, dar să fie la fel de domn şi să ne dea măcar TVA  înapoi dacă investim banii în bunuri de folosinţă îndelungată, în produse româneşti cu care să meargă economia mai departe. Statul să nu mai facă discriminări şi să restituie TVA doar firmelor care fac investiţii. Să restituie aceeaşi TVA şi oamenilor care îşi cumpără frigidere noi, maşini de spălat, computere, autoturisme, mobilă, covoare. Veţi vedea apoi că va fi o goană teribilă după bonuri fiscale. Nimeni nu va mai ieşi din magazin fără factură şi chitanţă. Azi extrem de puţini se deranjează să le ia de pe masă, iar unora li se pare normal nici măcar să nu le ceară.

Astfel de legi vreau să facă parlamentarii noştri şi să nu se mai ocupe cu lobby pentru tot soiul de interese politice personale sau de partid. Banii pentru comunităţi să se dea pe criterii clare, pe baza unei liste de priorităţi, să nu mai auzim că nu ştiu care politician a făcut lucruri care nu ţineau de fişa postului său. Niciun parlamentar nu ar trebui să aducă bani pentru drumuri, poduri şi cămine culturale. E treabă administrativă de primar, de Consiliu Judeţean.

Parlamentarii să facă bine şi să se inspire din ţările pe care le vizitează atât de des şi atât de degeaba şi în care acest domeniu e parte componentă a expresiei „de moarte şi de Fisc nu scapă nimeni”. Câtă vreme legile nu vor fi corecte, făcute să ajute statul şi oamenii, nu să îi încurce şi pe unii şi pe alţii, noi vom urî în continuare Fiscul fiindcă el nu face altceva decât să se uite la noi prin luneta unei carabine şi, din când în când, să apese pe trăgaci. Fiindcă la noi nu se aplică expresia americanilor, unii vor scăpa.

Cristiana Sabău

26 comentarii

  • Si cine sa ne asteptam sa promoveze aceste legi in parlamentul RO? Becali? Sorin Rosca Stanescu? Catalin Voicu? Fenechiu? Ioan Oltean? Sau poate chiar Antonescu cel harnic…

    • Niciodata , in viata asta [atita cit o sa mai am de trait] , nu se va intimpla asta . in Romania niciodata . dna. Cristiana, cei ce cred contrariul………..sint visatori. dar visatori rau de tot . si nu cred ca se vor mai trezi din vis vreodata .

    • si daca promit ferm si se schimba ceva in domeniul evaziunii ….pentru ce?…..sa le mareasca salariile la bugetari din banii mei ?….. pentru ca ei sa primeasca salariile la timp si eu sa nu pot platii salariile la angajatii mei nici dupa o luna?????? PROBLEMA NU E LA VALUTISTI SI NICI LA CAMATARI ….pe care-i „elogiati” ori de cate ori aveti ocazia……..problema e la impartirea banilor de la buget pentru investitii…..AVEM DEZAPEZIRE DE 5 ORI MAI SCUMPA DECAT IN NORVEGIA….(norvegia amintesc e in „desert”, acolo unde zapada e la ea acasa cum e „nisipul”) …. aaaaaaaaa…… va e frica de aceste subiecte?…. atunci lasati-va si mergeti in piata si vindeti varza….ca e sezonul verzei pentru muraturi…..dar pentru asta trebuie sa va sculati la 3 dimineata si sa bagati benzina de 500 ron sa o aduceti din galati)

    • sa inteleg ca pe dumneavoastra inainte de toate va intereseaza IP-ul si dupa aceea ideea…. un raspuns sincer…. IP-ul comentatorilor de aici e pastrat sau oferit la oricine vi-l cere?

    • IP-ul comentatorilor nu este public aşa cum singuri puteţi vedea. În calitate de administratori avem alte privilegii inclusiv acela de a vedea personalităţile multiple.

  • de ce nu intelegeti ca …..evazionistii platesc si ei taxe….chiar mai mari decat voi salariatii/micii patroni?….. de ce?…un magazin de familie, micutz, deconteaza si chilotzii si benzina pe firma….. pe cand evazionistii platesc accize si teveau fara sa deconteze nimic…..atata timp cat nu scot bani din tara acestia lasa cel putin 24% la fiecare magazin sau benzinarie….. problema este ma RESTITUIRILE DE TEVEAU acolo de unde-si iau partea si baietii destepti din fisc (pentru un controlor de la fisc nu e rentabil sa verifice mici evazionisti din piata care platesc accize si teveau pe benzina mai mult decat un biet bugetar ce merge pe jos la servici si se roaga de un pietar sa-i de-a un bon de 200 ron sa deconteze o delegatie la maieru ….. pentru el e mai rentabil sa faciliteze o restituire fictiva de teveau cu comison sigur)

  • Dna. Cristiana Sabău, ca sa cerem politicienilor care ne reprezinta sa faca ceva cu adevarat util pt. noi ar trebui sa avem o VOCE.
    Vocea societatii civile ar trebui sa fie presa, media in general, cainele de paza al democratiei.
    Stiindu-va un jurnalist cu initiativa, va invit, va rog, pe dvs. sa demarati astfel de campanii de coagulare a opiniei publice in jurul unor idei concrete, constructive, pragmatice. S-ar putea sa aveti suprize.
    Din pacate, media centrala este vanduta complet politicului si nu mai are demult (daca a avut vreodata) nimic de a aface cu societatea civila. Spre exemplu, patronii trusturilor Antena si RomaniaTV, precum si jurnalisti ai acestor posturi si ai Realitatii candideaza direct la parlamentare, fara jena. http://www.hotnews.ro/stiri-politic-13459960-alianta-mediatica-cum-colectionat-usl-oamenii-care-fac-agenda-publicului.htm
    Tot fara jena insa se proclama in aparatorii impartiali ai societatii civile. Din pacate media este in acelasi namol urat mirositor cu clasa politica, de aceasi parte, iar societatea civila de cealalta parte. Singura punte de comunicare intre aceste 2 parti este netul.

    • Da, nu-mi place ce am citit. Sunt de acord să facem o campanie, dar va trebui să mă ajutaţi cu idei. Nu sunt atoateştiutoare. Lucrurile despre care scriu mă nemulţumesc personal. S-ar putea să nu mă întâlnesc prea des cu alte aspecte mai importante. Aşa că aştept idei.

    • De exemplu puteti demara un proiect in care sa faceti o lista cu 10-15-10 de oameni, buni profesionisti in domeniul lor, personalitati de necontestat, neimplecate politic, pe care sa incercam sa ii coagulam cumva in jurul unor proiecte comune.
      Aceasta lista ar trebui publicata si supusa unor dezbateri, in urma carora probabil ca o sa pice cativa si o sa apara alti cativa.
      In final ar trebui sa avem o mana de oamani curati, profesionisti, care au facut ceva in viata lor fara ajutor politic.
      Acesti oameni, de la scriitori pana la economisti si antreprenori ar trebui promovati, stimulati, facut lobby pe langa ei, DE CATRE SOCITATEA CIVILA, pt. ai ruga sa se implice activ in viata comunitatii. Acesta ar fi probabil un partid liberal adevarat, apolitic.
      Credca acest tip de initiativa lipseste societatii civile si mediei – promovarea valorilor adevarate, cu insistenta, invitarea lor sa colaboreze si sa ia initiativa, sa participe activ la viata comunitatii.
      Aceasta cale duce si spre ceea ce se cheama patriotism adevarat, si eu cred ca e una dintre putinele sanse reale de a ne scoate din mocirla, prin propriile noastre forte, nu lasandu-ne la mana unor politicieni cu 8 clase… Ar trebui sa ne fie rusine ca ne lasam manati ca o turma de oi de niste oameni mult mai prosti decat noi.
      Deci, Dna. Cristiana Sabău, este treaba de facut, trebuie doar sa vrem. Astept si opinia dvs. si sper sa va luati aceasta cruce si sa o duceti, pt. ca aveti o notorietate, o credibilitate, impartialitate, care cred eu ca va ajuta din start in coagularea societatii civile, apolitice.

    • Nu cred că ţara aceasta are nevoie de încă un partid. Sunt destule şi iată unde ne aflăm. Mai degrabă are nevoie de o societate civilă care să nu se închine partidelor cum, din păcate, s-a întâmplat cu cea pe care o reprezenta doamna Macovei.

    • Poate nu m-am exprimat corect. NU vorbesc de infiintarea unui partid politic. Vorbesc despre coagularea unor oameni de calitate. Singur e greu sa iei initiativa sau te faci auzit. Daca insa aderi la un grup, APOLITIC, spuneti-i cum doriti: asociatie, ong, grup, srl.. sansele de reusita sunt mai mari. Eu credca ca este o solutie. Era o idee, asa cum ati solicitat dvs., nu insist insa, pt. ca probabil nu o agreati. D-voastra cum vedeti atunci actiunea societatii civile?

    • pentru impartialitate, nu ne spuneti ceva si despre cei de la HOT-News?De ce nu spuneti ca cei din spatele numelui au fost deja pana acum la putere? Sau HOT-News nu face parte din presa romaneasca? Deci tot o apa si-un pamant.!

  • dna. Cristiana inteleg ca ip nu se pot publica. dar dati macar numele care posteaza pe acelasi ip. asta se poate . asa ca sa vedem si noi …muritorii de rind. daca se poate , binenteles .

  • Ideea nu e rea, dar nu ar trebui sa vizeze TVA-ul.
    Am mai spus de multe ori ca statul ar trebui sa acorde niste deduceri persoanelor fizice atunci cand fac anumite cheltuieli (constructii, sanatate, educatie etc).
    In acest mod, toata lumea ar fi interesata sa ceara bonuri fiscale sau alte documente fiscale.
    Unii ma vor intreba de ‘sanatate’. Ia vedeti cate bonuri fiscale va sunt oferite in anumite cabinete…

    prwostule, treburile nu stau asa cum le prezinti. In primul rand, nu toti au posibilitatea sa-si deconteze chilotii pe firma, neavand firme. In al doilea rand, nu toti care au posibilitatea o si fac. In al treilea rand si cel mai important, dupa cate stiu eu suntem egali in fata legii (deci si al fiscului).
    si hai sa fie si al „patrulea ” evazionistii astia de care vorbesti ce hram poarta ?? In afara de valutisti si camatari, trebuie sa desfasoare o activitate economica ca sa aiba ce evaziona.
    🙂

  • Una foarte mic pas spre normalitate s-a facut. De o vreme, mai exact spus din momentul in care a inceput avalansa mortii firmelor, unii functionari au inteles ca fara firmele pe care le controleaza s-ar putea sa moara si ei si au schimbat tonul. absolut jignitor, de iterogatoriu al unui infractor, pe care il practicau cu toti contribuabilii. Un control fiscal era un vesnic motiv de groaza, desi aveam toate documentele la zi si toate taxele platite. O greseala enorma a fost omorarea firmelor, prin impozitul forfetar. Multe au disparut, desi existenta lor chiar si fara activitate la un moment dat, lasa oamenilor un motiv de a se gandi macar la un plan de afacere. Au aparut atunci desigur o gramada de someri, care nu doar ca nu au mai platit nimic, dar au si primit de la stat. Normalitatea ar putea sa continue prin reglementari bine gandite si mai rare , deoarece schimbarea legilor in ritmul din 2010-2011 a fost de asemenea catastrofala, dand posibilitatea ca nici functionarul nici contribuabilul sa nu mai inteleaga si poata aplica ceva. Si dupa parerea mea, o impozitare diferentiata, mai putin de la cei cu venituri mici si mai mult de la cei cu venituri mari, ar fi mai echitabila, pentru simplul motiv ca banii multi se fac mai usor decat cei putini. O scadere a fiscalitatii pe salarii din partea angajatorului ar stimula dorinta acestora de a angaja mai mult personal. Dupa asigurarea acestei premize, o crestere a salariului minim pe economie (cel mai frecvent utilizat in angajari) ar fi obligatorie peentru a face sa dispara impresia de munca inutila pe care multi angajati, pe buna dreptate, o au. Un sprijin al autoritatilor care ar putea oferi doritorilor de constructii de hale de productie, prin oferirea de terenuri si utilitati concesionate pe perioade lungi la preturi modice cu suprafete direct proportionale cu numarul de angajati pe care acestia urmeaza sa-i aiba, ar stimula de asemenea dorinta de a produce ceva. Ajutoarele sociale pentru toti cei cu capacitate de munca ar trebui sa dispara si sa fie inlocuite cu salarii acordate pentru diverse munci necalificate in folosul societatii. O institutie care sa se ocupe doar de descoperirea celor ce lucreaza la negru, cu inspectori foarte bine platiti, astfel incat politia sa nu mai fie implicata in sprijinirea camatarilor si valutistilor care de obicei au si alte legaturi cu alte afaceri dubioase, ar fi poate si ea binevenita. Ar trebui schimbate atat de multe, de la pregatire profesionala in ofelinate si inchisori, pentru a le acorda acestor oameni o sansa ne a aprecia munca si a o putea practica, pana la pedepsirea aspra a tuturor ce-si permt sa-si bata joc de banul adunat atat de greu, ca din nou nu mi-ar ajunge spatiul dumneavoastra.Trist este insa ca oameni ce-si doresc sa ajunga in parlament vin sa intrebe ce pot face, cand ar trebui sa le bubuie capul de ideile proprii si bine documentate, singurele care sa-i fi adus in aceasta pozitie. Cand acolo vor ajunge oameni care stiu ce si cum vor sa faca, lucrurile se vor schimba.

  • Exista o metoda prin care se rezolva 50000 de probleme. Obligi persoanele fizice ca platie mai mari de sa zicem 200 RON sa se efectueze cu card(la fel cum sunt in alte tari). Si atunci sa ii vedem pe valutisti cum explica banii din cont. Nici intro alta tara normala nu se merge in mabazin cu mii de euro sa cumperi masina, televizor, calculator si scoti sacu de bani!

  • Doar cu conditia ca bancile sa nu umble la comisioane.
    Iar suma de 200 ron e derizorie. Daca ai de facut cumparaturi pentru o familie de 4-5 membri, nici nu ai ce face cu ei.
    Plus ca nu o prea vad pe lelea Floare umbland cu cardu dupa ea.

  • „Ce am putea face noi pentru voi?” Este o formulare emblematică pentru ”reprezentativitate democratică” a politicienilor din România. Ei sunt o sectă aparte, care se auto-generează, iar noi suntem cei care niciodată nu muncim destul pentru binele lor. Valoare mare a TVA-lui este justificată în țările unde instituțiile de Stat oferă asistență permanentă celui care crează plusvaloarea. La noi fără nici o excepție toate sistemele de control ale Statului sunt pietre de moară atârnate de gâtul întreprinzătorului.
    Doi eventual deputați, au propus în acest generos spațiu de comunicare, un dialog cu alegătorii, dar răspunsuri la comentariile noaste, doar amabila nostră gazdă ne oferă.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.