Comercianții de brazi nu au voie să vândă pomi de Crăciun în piețele din Bistrița-Năsăud, deoarece până la această oră Garda Forestieră Cluj nu a primit nicio cerere de autorizare a vânzărilor. Dacă totuși vor exista cazuri, cei care administrează aceste pieţe, de regulă primăriile, vor primi amenzi, iar comercianților li se vor confisca brazii.
Timp Online l-a întrebat pe comisarul şef al Gărzii Forestiere Cluj, Istrate Şteţco, în ce condiţii se vor putea comercializa anul acesta brazii de Crăciun în pieţe.
”Nu se pot dacă piaţa nu este autorizată în acest sens de către Garda Forestieră. Eu știu că nu este autorizată nicio piață din judeţul Bistriţa-Năsăud pentru vânzarea brazilor. Dacă vor fi persoane care vând brazi în piață, în Decebal spre exemplu, Primăria prin Direcția de Administrare a Piețelor riscă amendă pentru că nu trebuie să le permită să vândă. Amenzile sunt destul de mari, plus confiscarea brazilor. Ne-am dori să nu se întâmple acest lucru şi e bine să-i prevenim să nu încalce legea ca să nu rişte să fie sancţionaţi”, a declarat inspectorul șef al Gărzii Forestiere Cluj, Istrate Ștețco.
Tăiaţi sau în ghiveci, pomii de Crăciun şi-au făcut apariţia încă de la începutul lunii decembrie în marile magazine, aşteptând să fie luaţi acasă de cei care nu concep sărbătorile fără miros de cetină de brad. Cei mai ieftini brazi sunt cei tăiaţi, mici şi având coroana mai puţin bogată. Ei costă 32 de lei bucata. Preţul urcă la 39 de lei, la peste 50 şi peste 70 de lei pe măsură ce copacul e mai mare şi are mai multe crengi, putând să ajungă până la peste o sută de lei bucata. Marile magazine s-au aprovizionat şi cu brazi la ghiveci. Preţul lor variază în funcţie de specie şi mărime între 34 şi 119 lei. Avantajul este că, după ce îşi încheie misiunea de a purta globuri şi beteală, brăduţii pot fi plantaţi în pădure.
Cine sa respecte legea? PSD are voie sa defriseze munti ilegal dapoi sa vinda niste brazi.
Cu alte cuvinte pe linga ca brazi trebuie sa fie marcati autorizati, vinzatorul trebuie sa aiba autorizatie si inca primaria alta autorizatie? Si bineinteles la fiecare o gramada de hirti, stampile si semnaturi.
Nu este de ajuns sa aiba dovada ca nu-s furate?
Ma rog, intrun fel e bine, intrun fel arata cit de stufos e birocratie.
Ma mir ca mai exista cineva care face comert cu ceva.
Ia uită-te cum l-au amendat pe Severin pentru că a vândut la negru trei lulele trei surcele, și vei înțelege că scopul suprem al organelor de control e să dea amenzi maxime până falimentează antreprenorul, apoi să-l închidă pe nemernic. Statul român se pricepe de minune să omoare din fașă orice inițiativă.
Știți ce este interesant ? Garda Forestiera merge sa verifice firma Dedeman care nu vinde o creanga fara acte , dar , Garda Financiara , nu viziteaza niciodata firmele ce jupoaie pădurile….interesant ! Legea se aplica doar pentru fraieri , cei destepti fac milioane de euro din taiarea lemnului….
trebuie si ei sa bifeze un control perfect ca in alta parte nu au unde!
Dar oare cineva i-a informat pe vinzatorii de brazi ca trebuie sa solicite autorizatie de la Garda Forestiera si abia dupa aceea de la primarii? Oricum, in Cluj, luni nu mai prea existau brazi la magazinele mari, unde s-au vindut de la inceputul lunii decembrie. Chiar daca existau era foarte putini si foarte mari…De brazi in ghivece -cei mai solicitati de catre cei ce stau la bloc – , nici nu se punea problema.