Actualitate Politică Recomandări

Guvernează Moș Crăciun?

”Tăieri, măriri, scutiri, facilități, reduceri. Toate ni se prezintă acum, înainte de momentul votului de duminică, de către aspiranții la putere. Zici că și-a răsturnat Moș Crăciun sacul peste România.

Cert este că, pentru prima data în ultimii 25 de ani, un singur partid vine în fața românilor cu un program de guvernare concret, nu doar cu platforme politice. Cu măsuri punctuale, cu cifre, cu date de realizare. Și cu surse de finanțare clare pentru fiecare capitol din program.

Tot în premieră pentru România post-decembristă, un partid, unul singur, vine în fața electoratului cu altfel de teme decât cele ”clasice”, vehiculate la intensitate maximă până acum, cum ar fi integrarea europeană, atragerea de investiții străine, discrepanțe între provinciile istorice, ardelenii cei harnici și restul asistați. Un singur partid vine cu un program pentru toți românii. Și arată respect egal tuturor cetățenilor acestei țări. Ce propune acest partid este și realizabil? De unde bani pentru a transforma în realitate proiectele sale? Îi aduce Moș Crăciun sau partidul a identificat surse concrete, reale?

Ce propune acest partid?

• Înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI), care poate salva capitalul privat autohton și poate asigura dezvoltarea României pentru următorii zece ani. FSDI va reuni aproximativ 200 de companii la care statul este acționar. Va aduce peste 20 de miliarde de lei la bugetul de stat, în doar patru ani și va genera peste 42.000 de locuri de muncă. Principalele investiții prin FSDI: autostrăzi, spitale, căi ferate rapide, hidrocentrale, sisteme de irigații, centre de cercetare și inovare, capitalizarea CEC și Eximbank.

• Taxe reduse, salarii mai mari. Salariul minim va crește la 1.400 de lei – în 2017, 1.510 lei – în 2018, 1.625 – în 2019 și 1.750 în 2020. Salariul mediu brut pe economie va crește cu 40% (de la 2.815 lei, la 3.950 lei în 2020). Impozitul pe salarii va scădea la 10% (față de 16%, cât este acum) pentru salariile mai mari de 2.000 de lei brut/lună. Pentru salariile mai mici de 2.000 de lei, precum și pentru salariile medicilor și ale IT-iștilor (indiferent de valoare), impozitul va fi 0%.

• Creșterea punctului de pensie cu 500 de lei (până în 2020), scăderea impozitului pe pensii la 0% pentru pensiile mai mici de 2.000 lei brut/lună și la 10% pentru celelalte. Pensionarii nu vor mai plăti contribuții pentru sănătate (CASS va scădea de la 16% la 0%).

• Reducerea fiscalității și măsuri economice pentru susținerea mediului de afaceri. Impozit pe microîntreprinderi de 1% și plafon pentru microîntreprinderi de 500.000 euro. Scutire de impozit pe profit timp de 10 ani pentru activitățile de cercetare-dezvoltare-inovare. Eliminarea totală a impozitului pe dividende. Scăderea TVA general la 18%. Eliminarea CAS și CASS pentru PFA, drepturi de autor, avocați, contabili etc. Finanțarea de start-up-uri cu 200.000 lei/proiect/antreprenor. Ajutor de stat pentru afacerile din agricultură și zootehnie.

• Sistem de sănătate în slujba pacientului, care înseamnă: ieftinirea cu 35% a medicamentelor inovative, construirea (până în 2020) Spitalului Republican „Carol Davila” în București și a 8 spitale regionale (centre de urgență și excelență pentru toate specialitățile medicale), modernizarea spitalelor existente, repornirea producției de vaccinuri și dezvoltarea Institutului Cantacuzino. Salariile personalului medical vor crește astfel: de la 1 ianuarie 2018, un medic rezident va avea 1.200 de euro brut, un medic specialist gr. V, clinic 2.650 de euro, iar un medic primar gr. V, ATI/urgență 3.600 de euro brut. Salariile asistenților medicali vor avea o creștere de 100%. La acestea se adaugă veniturile din gărzi, sporuri, tichete de vacanță.

• Programul „Garanția pentru Tineret”: alocații pentru finalizarea studiilor, programe de ucenicie pentru învățarea unei meserii, programe de stagii pentru experiență profesională, stimularea antreprenoriatului, program național de locuințe pentru tineri, cu subvenționarea chiriei, creșterea burselor pentru studenți, dezvoltarea sportului de masă și a infrastructurii sportive.

De unde bani?

1. Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI). Ce e acesta? Un fond de investiţii, care reuneşte cele aproximativ 200 de companii la care statul este acţionar, valoarea totală estimată a acestora fiind de 45 miliarde de lei. El ar avea mai multe funcţii: de finanţare a investiţiilor statului, de garantare a împrumuturilor (care pot fi făcute cu dobânzi avantajoase), de capitalizare a economiei (la care se adaugă transparentizarea activităţii companiilor de stat), de dezvoltare a capitalului autohton, inclusiv în zone defavorizate. FSDI nu e o soluţie magică, ci e o modalitate eficientă de folosire a unor resurse autonome de dezvoltare. Nu îl inventează nimeni acum, pentru că a fost deja folosit în multe țări cu tradiție democratică veche.

2. Fonduri europene care trebuie folosite, nu returnate UE.

3. Bugetul de stat. Relaxarea fiscală pentru mediul de afaceri, creșterea salariilor și pensiilor vor avea ca efect creșterea încasărilor la bugetul de stat. E dovedit!

Care e partidul?

PSD. PSD a dovedit că știe, poate și vrea să crească România de fiecare dată când a fost la guvernare. A crescut România după căderea economică drastică din primii ani după Revoluție. A crescut România după dezastrul „terapiei de șoc” a guvernării CDR. A crescut România după guvernarea Băsescu – Boc, care a îndatorat țara la FMI și a tăiat salariile și pensiile.

Astăzi, PSD este singurul partid cu o viziune și un program economic clar pentru România, gândit în totalitate în folosul românilor.

PSD crede în România. Îndrăznește și tu! În 11 decembrie votează PSD! Te reprezintă.

www.indraznestesacrezi.ro”

(PE) PSD Bistrița-Năsăud

18 comentarii

  • Exact! Începusem şi eu să citesc cu interes, în ideea că într-adevăr cineva a făcut nişte calcule exacte, cu obiective precise, până am ajuns la…,,taxe reduse, salarii mai mari”…şi brusc mi-am dat seama despre ce partid este vorba… Prefer să cred mai degrabă în Moş Crăciun…

 • Nu o să faceți nimic, pentru că nu veți fi la guvernara.
  Majoritatea parlamentara după alegeri va fi dată de către PNL+USR+UDMR+PMP.
  Voi nu obțineți mai mult de 35%, iar ALDE nu intră in parlament.

  • daca nu se iasa masiv la vot duminica, va trebui sa ne impacam cu ideea ca pt urmatorii 4 ani, PSD va avea (din pacate) majoritatea in parlament (cu p mic). Probabil o mica alianta cu UDMR le va ajunge. Dar nu am convingerea ca ceilalti (PNL/ALDE/USR/PMP) ar fi mai buni. Unde esti tu Tepes, Doamne?!

 • Ce distractiv !! PNL+USR+UDMR+PMP = Basescu !!!!! Rusine , rusine, rusine, ati distrus tara, mai aveti curajul sa vorbiti, pupin ……lor , sa va fie rusine !
  P.S.D a crescut România după guvernarea Băsescu – Boc, care a îndatorat țara la FMI și a tăiat salariile și pensiile.

  • Daaa. Pensii speciale, ecosisteme distruse, penali, nestiutori, nesiguri si fara nici o rusine fura titluri de doctori de parca ar da retete gratuite votantilor. Huo psd.

 • Prefer să cred în Moș Crăciun și în Baba Vanga decât în fantasmagoriile pesedeilor . De ce oare? Uitați-vă la voi cum arătați: mutre de ciordari unul și unul, semianalfabeți , ….-oți , …..-ini , ….-iști , șamd. Ați demonstrat în 26 de ani ce priceputeni sunteți, așa că nu mai insistați , vă roagă motanu frumos!

  • Salutări garfield motane, unice amic și ornic,
   De-ar fi-n lume un sat de mâțe, zău că-n el te-aș pune vornic.
   Motane, Doamne dă ca pe 11 decembrie să nu iasă PSD-ul.

  • Salutări @ Miau! Hai să-ți dedic un poem:

   Pesedeule ” măi dragă „, 11 Decembrie găsească-te întins pe spate
   Cu voturi cât de puține, lacrimi pe nas și urechile înfundate.
   O groază de ani ne-ai furat cu dibăcie , ne-ai răstălmăcit cuvântul
   Așa ai devenit o loază , un nimic pe care-l suflă vântul.™

   Votăciune ușoară și Sărbători fericite! ( g.m. de pe acoperiș )

 • Mda… Cel mai mincinos Mos Craciun de pana acum!
  Promisiuni desarte, fara nici o sustinere.

  Sa le luam pe rand:
  De unde bani? Pai nu-s de unde Mos Craciune PSD-ist!

  1. Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI)

  – Florin Georgescu a afirmat că în 2013, 400 de companii de stat au înregistrat pierderi de trei miliarde de lei, ceea ce a dus la un impact de 0,1% asupra PIB.
  – Consiliul Fiscal: Acumularea de pierderi și arierate în companiile de stat reprezintă un risc potențial la adresa sustenabilității fiscal-bugetare (17 Nov 2015)
  – Concluzie si prima minciuna! Majoritatea companiilor de stat sunt in pierdere, ca urmare acest fond nu poate fi constituit.

  2. Fonduri europene care trebuie folosite, nu returnate UE.

  – Ministrul Ghinea: În 2014, guvernul Ponta a trimis la Bruxelles 200 de proiecte. Au fost acceptate zero.
  – La finele lunii iunie 2015, rata absorbţiei de fonduri europene era de 51,1%, plăţile de la Comisia Europeană însumând 9,7 miliarde de euro pentru exerciţiul financiar 2007-2013, potrivit celor mai recente date ale Ministerului Fondurilor Europene. În decembrie 2014, rata absorbţiei era de 44,89%.
  – Guvernul Ponta a taiat 3,1 miliarde de euro de la investiţii pentru a ascunde eşecul absorbţiei fondurilor europene
  Concluzie si a doua minciuna: guvernul PSD-ist condus de Ponta nu a fost in stare sa absoarba fondurile pse la dispozitia Romaniei!

  3. Bugetul de stat. Relaxarea fiscală pentru mediul de afaceri, creșterea salariilor și pensiilor vor avea ca efect creșterea încasărilor la bugetul de stat.
  – Guvernul Ponta a risipit banii din bugetul statului: Neregulile, sesizate într-un raport al Curții de Conturi: Nu mai puţin de 434,8 milioane de lei a cheltuit în 2014 Secretariatul de Stat pentru Culte aflat in subordinea primului-ministru; Ministerul Agriculturii nu poate justifica, prin documente, cum s-au cheltuit 2 milioane de lei pentru participarea la un târg care a durat trei zile; Fondul de rezerva aflat la dispozitia lui Ponta a crescut de nu mai puţin de 15 ori în decursul acelui an, de la 161 de milioane de lei, în bugetul inițial, la 2,34 de miliarde de lei. Ca o comparație, cam tot atât a fost și bugetul general al Justiției, în același an. Agenția Națională pentru Restituirea Proprietăților, aflată în coordonarea premierului, a avut la dispoziție, în 2014, un credit bugetar inițial de 263,4 milioane de lei, dar a sfârșit prin a face plăți de 625,8 milioane de lei.
  – Cresterea salariilor si pensiilor va avea in cel mai bun caz, ca efect, cresterea consumului, ca urmare Romania va stagna inca 4 ani.
  Concluzie si a treia minciuna: Guvernul PSD a lui Ponta nu a fost instare sa gestioneze bugetul Romaniei, nu s-au facut investitii, s-au furat bani de la companiile de stat (Sova+Ponta) etc.

  Concluzie finala: E dovedit ca sunteti mincinosi notorii!
  Asa ca, la revedere PSD!

  • Argumentele nu sunt pentru matale care ai mintea spalata si albita de populismul si demagogia marilor lideri PSD: Dragnea – condamnat penal, Ponta – cercetat penal, Nastase – condamnat penal, Iliescu – cercetat penal, Sova – cercetat penal, s.m.a. Argumentele sunt pentru cei care gandesc liber!

 • Eu nu cred în Moș Crăciun. Eu nu cred în Vanga. Nu cred nici în pedesei. Nu cred nici în alde. Eu nu cred în PRU. Eu nu cred în PMP. Eu cred doar în Cioloș. Iohannis și Cioloș.
  And so, dear friends,
  You’ll just have to carry on
  The dream is over.

 • Ma uit la d-ul Ponta si ma minunez cum incearca sa-i manipuleze pe romani cu ideea vanzarii Romaniei de catre Ciolos .
  Analfabetii din Romania vor pune botul la acest discurs desi PSD, PNL SI PDL AU VANDUT ROMANIA STRAINILOR !
  CE MAI E DE VANDUT !
  SI PUTINUL CARE A MAI RAMAS TREBUIE SA SE VANDA TOT DE EI PT A-SI MAI ROTUNJI AVERILE !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS