Actualitate

De Izvorul Tămăduirii, Mănăstirea Salva își serbează hramul

Mănăstirea Salva își serbează hramul vineri 10 mai, cu ocazia sărbătorii Izvorul Tămăduirii, slujba urmând să fie oficiată de IPS Andrei – Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Tot de Izvorul Tămăduirii, PS Benedict Bistrițeanul – Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului va sluji la Biserica ”Sfântul Ioan Teologul” din Lunca Ilvei.

Izvorul Tămăduirii, sărbătorită în vinerea de după Paște, este un praznic al Maicii Domnului care datează din secolul al V-lea, amintind de o minune petrecută în apropierea Constantinopolului. În biserici şi mănăstiri, după Sfânta Liturghie, se săvârşeşte în această zi sfinţirea apei, dar şi la fântâni şi izvoare, după o rânduială adecvată Săptămânii Luminate. Credincioşii care participă la Sfânta Liturghie iau Aghiasma Mică, pe care o folosesc la stropirea caselor, grădinilor şi ogoarelor.

Mănăstirea Salva a fost ctitorită în 1994 cu binecuvântarea IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Bartolomeu Anania, la dorinţa credincioşilor din comuna Salva şi a preotului paroh. La început a fost ridicată o biserică mică, pentru oficierea slujbelor, care a primit hramul ”Sfântului Ioan Botezătorul”. Finalizată în scurt timp cu ajutorul financiar al credincioşilor din comună, biserica s-a dovedit neîncăpătoare, astfel că în 10 mai 1994 IPS Bartolomeu a sfinţit piatra de temelie pentru biserica mare cu hramul ”Izvorul Tămăduirii”, sfinţită în 2013 în prezenţa preşedintelui României, Traian Băsescu. Odată cu proclamarea solemnă a canonizării Sfinţilor Martiri Năsăudeni, biserica a primit cel de-al doilea hram, întrucât mănăstirea este aşezată în apropierea locului unde ei au fost martirizaţi. Mănăstirea are aşadar trei hramuri: ”Izvorul Tămăduirii”, sărbătorit în vinerea de după Paşti, ”Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, celebrat de Sânziene, în 24 iunie, precum şi ”Sfinţii Martiri Năsăudeni – Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra şi Vasile din Telciu”, în 12 noiembrie. Acest din urmă hram a fost atribuit întrucât aşezământul este situat în apropierea locului unde aceştia au fost martirizaţi. În prezent, obștea mănăstirii este formată din 20 de maici, stareță fiind stavrofora Emanuela Moisa, iar duhovnici arhimandritul Dimitrie Irimia și protosinghelul Mihail Nagy. Pe lângă programul duhovnicesc de rugăciune, călugăriţele desfășoară activităţi administrative și se îndeletnicesc cu confecţionarea de veşminte preoţeşti și pictarea icoanelor, având atelier de pictură, precum și cabinet stomatologic.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.