Actualitate

De la anul, impozite cu 500% mai mari pentru unii bistrițeni care dețin clădiri și terenuri. Cum le pot evita

De anul viitor, unii bistrițeni vor avea de achitat impozite cu 500% mai mari, a anunțat primarul Ioan Turc în ședința Consiliului Local în care a precizat că este pregătit terenul pentru o astfel de majorare. Oamenii însă vor primi înainte notificări și avertismente, iar dacă nu se vor conforma, vor avea de plătit.

”Prin măsurile pe care le-am luat anul acesta, pregătim, de fapt, terenul pentru ca începând de anul viitor să putem impozita cu până la 500% proprietarii clădirilor neîngrijite. Problema în zona centrală este că foarte multe imobile sunt impozitate cu zero, unele fiind monumente istorice, altele pentru că sunt în zona de rezervație și arhitectură din centrul istoric al Bistriței. Vom fi foarte atenți la modalitatea în care vom trata această problemă pentru ca ea să își producă efectele. Nu poți impozita direct. Nu puteam lua această decizie din acest an, dar începând de anul viitor am creat premisele anul acesta pentru impozitări cu 500%. Sunt multe clădiri în oraș aflate în paragină, clădiri care grevează, până la urmă teritoriul orașului, care polează vizual. Unele sunt chiar adevărate focare de infecție. Pentru ceea ce este al nostru – a se vedea punctele termice – am cam rezolvat problema. Vom fi cât se poate de exigenți în perioada următoare, vom pleca de la notificări, avertismente, după care vom umbla și la impozite. Pentru zona centrală vom găsi soluția corectă. La fel și pentru terenuri. Tratamentul va fi același”, a spus primarul.

Edilul a răspuns unei interpelări pe această temă a consilierului UDMR, Mathe Attila.

Impozitele majorate pot fi evitate așadar dacă proprietarii își reabilitează clădirile și își curăță terenurile.

11 comentarii

  • Domnule primar, reabilitați,prima data, fațadele caselor pe care primăria le are în proprietate și apoi impozitați cu 500%!
    Dar și aceasta impozitare ii foarte greu de pus in practică… Va dau un exemplu concret: fațada la strada ,parte comuna a patru proprietari, trei dintre ei vor sa renoveze fațada iar al patrulea nu. Pe cine veți impozita cu 500%? Va mai dau un exemplu: fațada la strada cu parte comuna pentru 2 proprietari,unul este primaria și al doilea persoana fizica; primăria nu are fonduri sa renoveze fațada și persoana fizica vrea sa renoveze fațada ,pe cine veți impozita cu 500%? Soluția este alta, sper sa pot ajunge la dvs.in audiență!

    53
  • Ce s-a gandit primarul: daca nu suntem in stare sa asfaltam strazile, hai sa ne f..a grija de ce fac altii. Eu cred ca intentionat nu repara strazile sa fie ca dupa bombardament, sa se simta ucrainienii ca acasa.

    26
    2
  • Corect!!! Foarte simplu rezumat! Tocmai de aceea pentru a se evita astfel de situații o soluție ar fi următoarea: organizarea proprietarilor,de case din zona centrală,în asociații și după întrunirea unui procent mai mare de 51% dintre proprietari, apoi se pot executa lucrări comune ,cum ar fi: lucrări de renovare fațade, reparații curente, întreținere spatii comune etc. Asociația de proprietari având statut juridic poate impune o plată eșalonată și chiar înscrierea acestor cheltuieli în cartea funciară (pentru acel/acei proprietari care nu vreau sau chiar nu pot)! O dată înscris în C.F bani se pot recupera ,de către asociație ,în ultimă instanță când proprietarul vinde acel imobil! Aceasta este o practică care funcționează foarte bine in Vest!Avem legea 196/2018 care crează tot cadrul legal! Sancțiunile, domnule primar,ar trebui sa fie ultima soluție după ce ați folosit toate pârghiile legale! Primaria ar trebui sa fie un exemplu de bune practici! La multi ani, Romania!

    28
    3
  • Salariile din administrația publică cresc cu 10%. Va fi nevoie de mai mulți bani la buget. Simplu. Doră nu or vrea proprietarii ca primăria municipiului sa depună proiecte pt reabilitarea lor. Mai bine să își vândă casele la angajații din primărie (probabil vor avea bani sa le renoveze) și se rezolvă și problema parcărilor din centru. Poate or merge bieții oameni pe jos câțiva metri. O sa fie loc și pt autogara aia in centru de care se tot vorbește pe aici.

    17
    7
  • Foarte corecta masura luata de cei de la primarie.
    Abia astept sa vad cum se va aplica hotararea pentru imobilul fostei Biblioteci Judetene de pe str. Garii nr. 2. devenita o ruina dar si terenul aferent plin de gunoaie.

    13
    25
  • In calitate de cetățean al acestui oraș și proprietar a doua locuințe în zona centrală știu cu ce probleme mă confrunt când vine vorba de întreținerea spațiilor comune! De nenumărate ori am achitat contravaloarea pentru vidanjarea canalizării (parte comuna) pentru că ceilalți proprietari nu au vrut sa plătească acesta cheltuială. Și știți ce ii culmea? Tocmai aceia care au potențial financiar,nu plătesc, și aici mă refer la agenți economici (proprietari in imobil) motivează faptul că ei nici măcar nu folosesc apa de la rețea si nici toaleta)! La cei ce nu au de unde plati nici nu vrei sa mai fac referire! Oricâtă bunăvoință ai avea nu poți să suporți la nesfârșit (de unul singur) cheltuieli comune! Pentru unul dintre proprietari,agent economic, întreținerea fațadei inseamna cea de la drum nu și peretele care este parte comuna cu pasajul și pica tencuiala și arată dezastruos! Vreau sa refac acoperișul pe cheltuială mea,dar nu pot, proprietarul de jos are parte comuna cu mine acoperișul! El îmi spune că pe el nu îl plouă!!!Că să îl fac doar eu și să fie al meu trebuie sa deschid acțiune în instanță ( tot pe cheltuiala mea)! La a doua proprietate , suntem patru proprietari, trei proprietari vrem sa refacem fațada casei;al patrulea nu vrea! Acum ce sa facem,plătim toți pentru el ? Și apoi culege aceleași roade că și noi! Ii corect? I-am propus sa vândă proprietatea daca nu o poate întreține și mi-a răspuns că nu vrea! Știți ce a făcut după? A adus chiriași de la blocurile sociale,care au fost dați afară de acolo ( vă dați seama ce categorie de oameni sunt,daca au fost dați afară de acolo)! Aparte de toate astea , locuiesc fără forme legale! Nu se mai poate așa… Mie mi-a venit notificare pentru a ridica pubela galbena ,deși plătesc pentru salubrizare pe un loc de reședință, și acestor ” chiriași ” nu le impune nimeni o taxa de salubrizare (pt .că nu figurează cu domiciliul acolo)! Și uite așa devine normalul, anormal! Daca faci sesizări ți se spune, foarte limpede, că nu au ce face și dau din umeri! Va spun sincer că mă ofer voluntar(fără remunerație) sa vă semnalez toate neregulile din zona centrală! Durează o ora pe zi pentru a identifica aceste anomalii,nu va mai plângeți că nu aveți cu cine! Deja îmi este rușine mie de măsurile pe care le luați! Murim cu dreptate in mână….

    22
    1
  • Recent Ioan Turc- primarul Bistriței a anunțat că administratia locală lucrează la câteva proiecte prin care să primească finanțare prin Programul Operațional Regional, (pe noul exercițiu financiar, 2021-2027), pentru reabilitarea fațadelor și șarpantelor clădirilor din Centrul istoric al orasului. In acest sens, primarul a afirmat că a avut consultări cu Marcel Boloș actualul ministru al fondurilor europene, pe vremea când acesta era Directorul ADR Nord Vest, si a primit asigurări că ar fi posibilă acceptarea la finanțare a reabilitarii unor fațade apartinând unor clădiri în regim de proprietate privată pe modelul reabilitării blocurilor. Pe modelul cerut de Bistrița structurile de finanțare europene vor putea accepta si extinde acest gen de proiecte în toata țară pe Programul Operational Infrastructura Mare (POIM).
    (Vezi: https://timponline.ro/municipalitatea-vrea-bani-europeni-pentru-reabilitari-de-case-si-coridor-de-mobilitate-in-centrul-istoric/)

    5
    4
    • Pomana îngrașă! Acelor proprietari care nu vreau sa contribuie la renovarea fațadelor sa le dam ajutoare și celorlalți să-i impozitam cu 500%! Tara de asistați sociali!!! Mare atenție că este vorba doar de piata centrală,in proiectul expus! Primarul se contrazice: o dată dezvolta un program pilot; o dată ii impozitează pe proprietari cu 500%! Nu sunt in stare sa mature centrul istoric și ei vorbesc despre impozitare! Am spus ,în glumă ,unuia din admistratie să-mi cedeze mie pasajul unde locuiesc pentru că nu îl matura nimeni și mi-a spus că asta nu se poate ; să îl matura eu pt. că nu ii așa intens circulat (oricum eu îl matur)! Ii că și cum aș face curățenie după menajera pe care am platit-o deja! :)))) Cinstiții plătesc taxe,șmecherii primesc ajutoare ! Sa auzim de bine!

      11
      2
  • Mentalitatea de slugă a românului, las că merge și așa!
    Românașii – grație comunismului și nepoților lui – s-au trezit – în masă -, cu de-a sila, făcuți proprietari pe averea burghejilor sau pe cea de obște comunistă (blocuri) .
    Cu bani puțini , aproape cadou.
    Iar acum n-au bani, chef, educație nici să zugrăvească ce-au primit și ar pretinde tot de la stat să facă acest lucru.
    Soluția ar fi impunerea prin lege a obligației de întreținere, iar în cazul nerespectării obligației, executarea lucrării pe banii municipalității și vânzarea la licitație a proprietății respective pentru recuperarea cheltuielilor făcute.
    Dacă mai rămâne ceva, i se vor da proprietarului – după scăderea impozitelor.

    8
    9
    • vasulica…te pomenesti ca tu esti urmasul vreunui grof…Asa-i ca ti-ar place tie sa confisti ?Da’ pun pariu ca esti un pu lake mai amarat ca cei pe care îi critici.

      6
      5
  • vasulica …sincer ,ai fi invidios …te-ai smecherit si tu de cand iti platesc altii abonamentul la telefon si ai trecut de la bere la pet ,la vin la kil.Vezi tu fraiere…tu crezi ca ne invartim in aceeasi lume.Daca nu ai fi necajit ca nu iti mai permiti doua pungi de seminte pe zi nu te-ar duce mintea la confiscari in numele poporului.Mai comunist ca tine …amarâtule.

    2
    1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.