Adevăraţii luptători ai „războiul sfânt împotriva ciocoilor”, s-au întâlnit cu poporul care-i finanţează cu mii de SMS-uri, la de acum celebrul număr 1333.
Vă întrebaţi ce legătură au asteroizii din titlu, cu moţiunea de cenzură şi poporul OTV?
-Puţintică răbdare!
Tot zilele acestea am aflat că un grup de investitori de primă mănă, printre care Page şi Schmidt de la Google, texanul Ross Perot Jr. şi celebrul producător de la Hollywood James Cameron , au înfiinţat Planetary Resources.
Această companie se va ocupa cu mineritul. Nu vă speriaţi dragilor, nu la Roşia Montană sau alte roşii de pe la noi. Ei vor deschide mine în spaţiu, pe Asteroizi.
-Nu, nu e o glumă, este purul adevăr şi paradoxal, firma are deja un cash-flow pozitiv.
Oare ce parere are poporul OTV despre asemenea nebunie?
-Cred că ceva de genul, „după ce au furat banii săracilor, chiaburii americani umblă după cai verzi pe asteroizi, în timp ce noi murim de foame. Ce păcat că nu au şi americanii un iluminat ca domnu’ Dan al nostru, care ne dă case, 20.000 de euro şi se luptă cu chiaburii”.
Deşi cele două evenimente par puse forţat împreună, ele se întâmplă în primăvara anului 2012, pe aceaşi planetă şi surprinzător pentru unii, exploatarea resurselor minerale de pe asteroizi este mai plauzibilă decât programul domnului Dan.
Citind declaraţiile făcute la lansarea Planetary Resources, am reţinut o frază a iniţiatorului proiectului „suntem primii care admitem că e vorba despre o iniţiativă pe temen lung, dar construim o afacere, nu pregătim o cascadorie”.
Din păcate, distanţa dintre antreprenorii noştri şi ai lor se adânceşte zinic.
Ne-am obişnuit să alegem doar căile bătute de alţii, „ajustate” la specificul românesc, care le face de nerecunoscut chiar şi celor care le-au inventat.
Copy/Paste a devenit sport naţional, murit curajul de a căuta noi drumuri. Coandă, Vlaicu, Vuia, Gogu Constantinescu, Parhon şi alţii mai puţin cunoscuţi dar la fel de vizionari, nu mai sunt din păcate modele, a căror spirit ar merita urmat. Avem destule „modele originale de business” Jiji, Iri, Poponeţ şi mulţi, mulţi alţii.
Câştigăm medalii la concursuri de inventică, dar firmele, universităţile şi institutele de cercetări ( puţinele rămase după haloimas-ul imobiliar) nu le pot transforma în plusvaloare.
De douăzeci şi ceva de ani, ne căutăm „asteroizii”. Se numesc guvernarea perfectă, societatea ideală, clasă politică responsabilă şi alte asemenea. Pentru a ne exploata „asteroizii”, avem nevoie de câteva elemente pe care Planetary Resources le are şi noi nu.
Este vorba de un management vizionar dar realist, sprijinul acţionarilor, un plan cu etape bine definite, înţelepciunea de a simplifica pentru a controla costurile şi mai ales fuga de „altfel nu se poate”.
În timp ce noi aducem impostura, prostia şmecheria şi autosuficenţa la rang de valoare supremă, economia ţărilor normale a trecut prin epoca post-industrială şi a tehnologiei informaţiei, căutând elementele definitorii ale epocii post-tehnologice.
Dacă ar fi să facem o analogie cu ciclurile istorice, în timp ce economia lumii normală se află în secolul XXI, noi ne aflăm în Anglia victoriană a secolului XVIII. Ar fi benefic ca în piaţa publică să se discute şi aceste lucruri. Din păcate, mai e mult până departe.
Cristian Munthiu
a opt-a
Chinezarii pline de spirit, monser !
Vorba lui Caragiale: ” Pentru un roman care stie citi, cel mai greu lucru e sa nu scrie. „
Bun, dar ce legătură are Munthiu cu treaba asta?