Economie

De la primar la primar. Ce sfaturi îi dă Ovidiu Creţu lui Emil Boc

Edilul Bistriţei, Ovidiu Creţu, i-a transmis primarului din Cluj-Napoca, Emil Boc, să îşi angajeze un serviciu juridic corespunzător care să îi spună de ce indexarea taxelor şi impozitelor locale cu 16,05% este obligatorie. ”Eu cred că sunt unii care vor să li se traducă din româneşte în româneşte”, a declarat Creţu.

Ovidiu Creţu a fost întrebat ce părere are de solicitarea primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, care i-a cerut premierului Victor Ponta să adopte, de urgenţă, ordonanţa prin care autorităţile locale pot să nu indexeze cu 16,05% la sută taxele şi impozitele locale.

”Eu cred că sunt unii care vor să li se traducă din româneşte în româneşte. Pentru mine, legislaţia din România nu e facultativă şi dacă apare o Hotărâre de Guvern, nu e ca la calculator: ”Are you sure?”, ”sunteţi sigur că vreţi să?”. HG 1309 e apărută în baza Codului Fiscal, care spune clar că Guvernul, o dată la trei ani, să indexeze prin HG taxele şi impozitele locale. Nu este la latitudinea primarului să spună dacă e de acord sau nu, e o hotărâre pe care eu trebuie să o pun în aplicare. De aceea am făcut acea şedinţă de Consiliu Local în 31 decembrie, aşa cum obliga hotărârea respectivă. Faţă de nivelurile care sunt date în HG 1309, administraţia poate să facă o creştere de la 0 la 20%. Noi nu am făcut această creştere. Administraţiile care au făcut în perioada 2009-2012 creşteri în limita a 20% faţă de hotărârea din 2009 pot să facă creşterea cu diferenţa până la 16,05%. Braşovul, care a crescut în 2009 cu 20% faţă de nivelul dat…noi le scădem cu 4%. Şi noi, dacă am creşte cu 20%, peste trei ani probabil că ar trebui să le scădem, fiindcă inflaţia nu va fi aşa de mare. Domnul primar Boc nu are altceva de făcut decât să îşi angajeze un serviciu juridic corespunzător, dacă cel din Primăria municipiului Cluj-Napoca nu funcţionează în mod corespunzător şi îi spune că poate să interpreteze o HG cum vrea el. Nu se poate. Indexarea cu 16,05% e obligatorie, mai departe administraţiile pot discuta peste acest nivel cu încă 20%”, a comentat primarul Bistriţei.


În legătură cu solicitarea lui Emil Boc, Guvernul a precizat: ”În şedinţa de Guvern din data de 5 ianuarie 2013 a fost pregătit textul Ordonanţei pentru modificarea Codului fiscal în privinţa taxelor şi impozitelor locale. Ordonanţa nu a putut fi însă adoptată din cauza faptului că preşedintele Traian Băsescu nu a promulgat legea privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare decât după desfaşurarea şedinţei de Guvern. Mai mult, legea privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare intra în vigoare la 3 zile după data publicării în Monitorul Oficial. Din acest motiv, Ordonanţa privind modificarea Codului fiscal în privinţa taxelor şi impozitelor locale va fi adoptată în cadrul şedinţei de Guvern din această săptămână”.

16 comentarii

  • Daca ati ajuns dvs. sa dati lectii unui primar de Cluj [atentie CLUJ] atunci eu ma duuc , ma duuuc . pai dl Primar dvs. dati lectii ?? care nu ati facut nimic ?? pe cind in Cluj ………. dpua mine dvs. ar trebui sa mergeti sa luati notite de pa prietenul dvs. Moldovan din Beclean [ar avea muuulte sa va spuna] .
    si sa va mai spun un lucru care l-ati uitat cind dati sfaturi lui Boc : Pib-ul pe cap de locuitor in Cluj cit este ?? ati vazut …………. va salut si la mai mari sfaturi .pardon …la mai mare Pib !

  • prostu’ nu e pros destul pana nu e si fudul :))))))))))) In locul lui Cretu taceam pitic si filosof ramaneam 🙂 Pana una alta in Cluj nu au crescut impozitele, pe cand la BN au sarit si cu 20%

  • Poi mai bine primea primarul Cretu SFATURI de la primarul OPRESCU . Ala a avut sange in instalatie si nu s-a impiedicat de compartimentele juridice nici de financiar. Da stiind cine conduc finantele primariei …… , SAU poate ne spune Primarul Cretu cum e cu Codul Fiscal, care PREVEDE CA NU SE POT modifica taxele si impozitele daca nu au fost aptobate inainte cu 6 luni de la data aplicarii ???

  • Bai cretule cate locuri de munca sau creat in mandatul tau???
    Dar mai bine zis cate sau desfintat ??
    Cand cineva din politica bistriteana o sa raspunda atunci va fi indreptatita sa dea lectii altora.

  • Io ma-ntreb: o fo’ domnu Cretu vodata prin Cluj? Ca am impresia ca, la ora asta, Bistrita are o credibilitate ceva ce avea Clujul pe timpul lui Funar, iar intre timp Clujul a evoluat. Bistrita e burgul din visele crete ale domnului Cretu, Clujul e altceva.
    Cu parere de rau, pentru Bistrita inca e valabil bancul care spune ca, intalnindu-se doi ardeleni, unul il intreaba pe celalalt de unde-i de loc? Raspunsul e : din Bistrita. Iar noua intrebare e: din Bistrita??? Si nu te-ai mutat inca-n Cluj????

  • Bistrita arata bine . Oricum , d-nul Boc are exercitiu de a interpreta legile dupa ureche! Clujul e un dezastru. Era mai acum un an o emisiune tv interactiva si Apostu ii facea fata. Boc nu vad sa apara in fata cetatenilor. Habar nu are de probleme. Era mai usor ca prim ministru ca-i sufla unu ce sa faca ! Sa administreze orasul si sa nu se mai ia de altii!

    • O arata bine Bistrita, doamna sau domnisoara Ada… da’ Bistrita Bargaului ii aceea, c-asta de-i zice municipiu, parca arata dupa cum il taie pe fiecare capul.
      Ne-or fost prezentate tot felul de proiecte pe hartie, le-am vazut, aveau chiar si copaci si oameni desenati pe ele. Ceva de vis. Dar „daca nema putirinta geaba chichirez galceava”?
      Iaca, Boc o aparut in fata clujenilor, si , culmea culmilor, astia l-or facut primar din nou, dupa ce o fost facut in tate felurile de oameni care mai de care mai prosti. Iar la nivel de premier al tarii asteia, romanii o pierdut macar un om cinstit, propulsand acum in loc un mincinos si un hot.
      C-asai regula democratiei: ai legitimitate prin vot popular – nu conteaza proportia din populatie ce te-a votat – faci ce te taie capul, n-ai legitimitate… taci si rabda!
      Sau nu???

  • Lasati vrajeala PDL-istilor! Am fost de curind in Cluj ,era o mizerie in cartierul Manastur,gunoaie neridicate,umblau niste ciini prin ele,ceea ce la noi nu mai vezi. Bistrita este un oras mai mic,evident ca la tineri le place mai mult Clujul,cu toate ofertele lui,insa si ce s-a facut de Cretu in ultimii ani ,chiar nu-i de lepadat: pe bani europeni a modernizat scoli,strazi centru,parcul si urmeaza altele,parc industrial, pasajele,centru cultural,loc de agrement in padurea Schullerwald,pista biciclisti si altele.Apoi legat de codul fiscal,cine la aprobat ,nu PDL? Nu Boc? Ce discutam? Unde-i lege nu-i tocmeala! Vorbiti unii sa va aflati in treaba.”Aflatu-n treaba la romani”!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • :)))))))) asa e, ai dreptate.. cluju’ e naspa 😀
      .
      Oricum, pana una alta, scoceoraste mataluta prin buzunare dupa +20% la impozite, ca sa aiba primarul BN cu ce achita sporurile functionarilor din primaria orasului de vis numit Bistrita 😀

  • Mai,ioane,cu i mic, ca nu meriti cu i mare,de unde ai scos 20%? Mai scocioreste tu! Legat de sporuri, du-te tu si stai pe 7oo lei! Pina cind nu o sa ne respectam intre noi oamenii? Fiecare cred ca avem un bugetar in familie, ….haide ca- i deja prea mult,mai lasati-o dr..u de treaba.

    • Citat din aceasta publicatie: „toate impozitele locale vor fi mărite din 2013 cu cel puţin 16%, unele, cum ar fi impozitul pe terenurile situate în extravilan, crescând chiar şi cu 20%” http://www.timponline.ro/cati-bani-trebuie-sa-ne-pregatim-pentru-plata-impozitelor/
      .
      In privinta functionarilor, nu toti avem cate un functionar in familie (eu de exemplu nu am), eventual majoritatea bugetarilor mai au inca un bugetar in familie, pt. ca majoritatea sunt angajati pe pila – unde are loc tata intra si copilul si/sau nepotul sau nevasta, asta e cunoscut.

  • Mai urmareste tu si la Cluj,sa vezi ca o sa creasca si acolo impozitele,pentru ca Boc si-a dat singur legea de crestere obligatorie,prin modificarea codului fiscal ,cind era premier.Asa ca ,las-o balta!

    • modificarea codului fiscal pt. cresterea impozitelor locale a fost facut pe vremea lu Tariceanu, in 2007:
      .
      .
      „Autoritatile comunelor, oraselor si municipiilor decid atat asupra nivelului taxelor si impozitelor cuprinse in Codul Fiscal, dar numai in limitele (marjele superioare si inferioare) pe care acesta le prevede, cat si asupra conditiilor si sectoarelor de activitate in care pot institui taxe speciale pentru serviciile publice locale create in interesul persoanelor fizice si juridice.
      De asemenea, prin legea fiscala autoritatile locale au voie sa majoreze impozitele cu cel mult 20% pe an. ”
      .
      Gasesti mai multe detalii aici: http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/2007-01-11/romania-tara-condusa-de-primari-si-de-prefecti-cu-acordul-guvernului.html
      .
      11 Ianuarie 2007
      .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS