Social

Hram la Mănăstirea Nușeni, de Sf. Ilie. Slujba, oficiată de IPS Mitropolit Andrei (FOTO-VIDEO)

Mănăstirea ”Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul” din Nușeni și-a sărbătorit sâmbătă 20 iulie hramul, Sfânta Liturghie fiind oficiată pe altarul de vară al așezământului monahal de IPS Andrei Andreicuț – Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

După citirea pericopei evanghelice, IPS Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat ”Credință mărturisitoare”. La momentul rânduit din cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit întru diacon pe teologul Eusebiu Rus.


La final, părintele stareț Paisie Iloaie i-a mulțumit Mitropolitului Andrei pentru prezența în mijlocul obştii mănăstirii şi a numeroșilor credincioşi. Totodată, i-a oferit o icoană cu Sfântul Paisie Aghioritul.

Mănăstirea ”Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul” din localitatea Nușeni, Protopopiatul Beclean, a fost înființată în anul 1991. Biserica din cărămidă, ocrotită de Sfântul Ilie, a fost construită în anul 1998. Foarte căutată de credincioși din toată țara, mănăstirea a avut la început probleme cu drumul de acces, fiind izolată pe un deal. În anul 2009 drumul comunal către mănăstire a fost asfaltat, așa încât accesul în incinta așezământului monahal se poate face cu autoturismul. În anul 2012, cu ocazia prăznuirii hramului, au fost aduse și așezate spre închinare moaștele Sfinților Mucenici Epictet și Astion, care se păstrează la Mănăstirea Halmyris din județul Tulcea. Mănăstirea de călugari de la Nuşeni, coordonată de părintele stareț Paisie Iloaie, desfăşoară o amplă activitate misionară, implicându-se în diverse campanii umanitare.

Sfântul Ilie (20 iulie) este cinstit de creştini, ca aducător de ploi, după ce, prin rugăciunea sa, a salvat de la moarte poporul din Israel, după trei ani şi jumătate de secetă, dar şi ca divinitate populară a Soarelui şi a focului, atestată prin numeroase tradiţii şi datini. Sfântul Ilie este cunoscut ca stăpân al fulgerelor şi tunetelor. În popor se spune că tot ce trebuie să facem este să închidem geamurile şi uşile casei să nu intre în casă forţele necurate. Tot de Sf. Ilie, se spune că e bine să dăm de pomană mere, fiindcă acestea se transformă în aur pe lumea cealaltă. Se mai spune şi că e o zi potrivită pentru cules plante de leac, busuiocul fiind una dintre ele.

Foto: Radio Renașterea

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS