Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, a spus, în deschiderea conferinţei „Arta îmbătrânirii”, organizată de sucursala teritorială Bistriţa-Năsăuda Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali că, în civilizaţia noastră, omul este în prim plan, motiv pentru care administraţia are în vedere tot timpul oamenii cu probleme care nu se pot descurca singuri.
„Cred că, într-o proporţie foarte mare, oamenii se descurcă singuri, dar există şi oameni care nu se pot descurca singuri şi au nevoie de ajutor. Prin asta se difereţiază societatea noastră de cea asiatică, că are grijă de fiecare fiinţă umană. E adevărat că am trecut de la fiinţe umane şi la alte fiinţe, cum ar fi câinii fără stăpân, dar eu continui să susţin că omul trebuie să fie în centrul atenţiei şi protejat de societate, cu atât mai mult omul care are nevoie, omul care îmbătrâneşte şi nu se mai poate descurca singur. Intervin probleme psihologice în îmbătrânire fiindcă mulţi dintre cei pe care îi vedem sprijinindu-se acum în baston, în urmă cu 30 de ani răsturnau munţii şi determinau destinele unor oameni, localităţi sau sectoare de activitate. Nu este uşor când eşti într-o astfel de poziţie să ajungi ca, în timp, să vezi că nu te poţi descurca singur şi că ai nevoie de ajutorul celorlalţi. Problema şi mai mare e când nu reuşeşti să obţii acel ajutor. De aceea, salut această conferinţă cu tema aleasă, Arta îmbătrânirii, care trebuie să fie un lucru acceptat, înţeles şi aplicat corect pentru toată lumea. Cred că organizaţia dumneavoastră, Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali din România, are un cuvânt greu de spus în acest domeniu şi poate transmite şi semnale acolo unde lucrurile se tranşează, mă refer la Guvern sau Parlament. Către autorităţile locale, cel puţin la Bistriţa, e transmis semnalul şi, în măsura în care putem, ne ocupăm ca lucrurile să se deruleze în condiţii cât mai bune”, a spus Ovidiu Creţu.
Primarul a reamintit că municipalitatea a modernizat Căminul pentru persoane vârstnice, Centrul de cazare temporară al persoanelor fără adăpost şi sprijină vârstnicii prin Direcţia Municipală de Servicii Sociale (DMSS).
În ce-i priveşte pe asistenţii sociali, primarul a spus că e convins că ei au ceva genetic în plus faţă de alţi oameni fiindcă „nu este uşor să te ocupi de persoane cu probleme”. „De la distanţă, lucrurile par simple, dar, când eşti în miezul problemei, lucrurile sunt complicate şi sunt oameni care nu au capacitatea psihologică să le facă. Dumneavoastră sunteţi dotaţi cu aşa ceva şi vă mulţumesc. Vă doresc să aveţi succes!”, a spus primarul.
După cuvântul lui Ovidiu Creţu, a vorbit directorul DMSS, Radu Dreptate, care a făcut o trecere în revistă a sistemului rezidenţial de asistenţă socială a persoanelor vârstnice din judeţ, amintind că sunt centre de cazare la Bistriţa, Nuşeni şi Susenii Bârgăului. Apoi, Daniela Bulcu, asistent social al DMSS Bistriţa, şi totodată preşedinta sucursalei Bistriţa-Năsăud a CNASR, a prezentat unele aspecte legislative care ţin de profesie şi a vorbit despre prevenirea instituţionalizării persoanelor vârstnice.
Carmen Muscan, doctor în sociologie şi şef serviciu la Căminul pentru persoane vârstnice Bistriţa, a vorbit apoi despre asistarea persoanelor în vârstă, iar Petrică Herteli, asistent social la Căminul pentru persoane vârstnice Nuşeni despre exemple de bună practică din judeţ în privinţa instituţionalizării persoanelor vârstnice.
Conferinţa „Arta îmbătrânirii” a fost găzduită de sala de consiliu a Primăriei Bistriţa, partenerii sucursalei teritoriale a CNASR fiind Primăria Bistriţa şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud.
Cristiana Sabău
Adaugă comentariu