Actualitate

Dealul Cocoș, între a fi sau a nu fi pășune. Ce se va întâmpla cu turmele

Turmele care pasc pe Dealul Cocoș vor fi strămutate dacă Poliția Locală Bistrița va mai primi sesizări din partea oamenilor că au fost atacați de câinii de pază de la stâne, a spus primarul Ioan Turc.

Edilul a răspuns unei interpelări ce i-a fost adresată de consilierul UDMR Mathe Attila potrivit căruia administrația locală trebuie să hotărască ce vrea să aibă pe Dealul Cocoș: zonă de agrement sau stâne.

”Sper să nu mă caute ciobanii din oraș, dar trebuie să decidem ce vrem: stână de oi sau zonă de agrement. E o problemă cu câinii în zona Cocoș. Acolo merg foarte multe persoane, copii, cetățeni, iar câinii efectiv îi aleargă și îi latră pe copii. Avem mai multe activități acolo: pârtia de schi, Parcul Perilor Seculari, patru trasee pentru bicicliști din care două pentru family, ceea ce înseamnă că vin copii cu sau fără părinți, avem Arena Terpaplast și Grădinița Montessori. S-a dat drumul la Bike Park, iar pista de cicliști trece fix prin stâna de oi. Nu o dată s-a întâmplat ca bicicliștii să fie alergați de câini. Este un pericol. Trebuie să ne gândim un pic ori la relocarea stânei respective, despre care aflu că nu este una, ci trei, ori la renunțarea definitiv la stâna definitivă”, a spus Mathe Attila în ultima ședință a Consiliului Local Bistrița. .


Primarul Ioan Turc a intervenit și i-a răspuns că a avut deja o întâlnire cu ciobanii care au turme ce pasc pe raza municipiului.

”Le-am spus foarte limpede: trebuie să găsească o altă soluție! Efectivul de animale este mult mai mare decât suprafața de pășune pe care primăria o are în proprietate. De aceea, împreună cu un reprezentant al Ocolului Silvic Municipal Bistrița, am dat un termen scurt în interiorul căruia să identificăm o soluție pentru acești oameni. Fie vom merge pe varianta încuviințării tuturor solicitărilor, dar într-o anumită pondere, încât să încapă toți, fie stabilim o grilă de criterii foarte clară în așa fel încât să-i putem departaja. Ideea de licitație, cred că înțelege toată lumea, nu e de natură să rezolve această problemă. Până la urmă discutăm despre niște oameni care au o ocupație de foarte mult timp, sunt crescători de animale, dar, pentru că orașul se extinde, intră în conflict cu noile funcțiuni”, a spus edilul.

Primarul s-a referit și la problema câinilor de la stâne.

Eu îmi exprim speranța că nu o să mai vadă nimeni câini liberi în zona respectivă pentru că le-am pus în vedere foarte clar: dacă avem sesizări, dacă Poliția Locală se deplasează și constată că sunt câini liberi, pleacă imediat, îi evacuăm imediat. Cred că au înțeles semnalul. Pe fond, problema se va rezolva prin identificarea altor suprafețe de pășune chiar pe raza administrativă a altor UAT. Deci este în atenție și vom rezolva problema, dar nu oricum. Eu nu sunt adeptul rezolvării problemelor prin ștergerea cu buretele. O problemă se rezolvă când toate părțile se declară mulțumite de modul de rezolvare”, a spus Ioan Turc.

13 comentarii

 • Dar in Viisoara unde oile pasc pe terenu de fotbal lângă postul de politie locală pe cre la-ți inaugurat și unde sunt zeci de câini fără stăpân.Aceasta zonă i abandonată total.Am sesizat direcția de servici publice de nenumarate ori in scris să se aducă piatra pe drumurile de pământ.Raspunsul de 3 ani de zile este că primaria nu are piatra. Trăim in noroi câini fără stăpân oi căpușe sobolani.In vecinătatea parcului ce so facut pe marginea râului toată Bistrita aruncă azbest moloz polistiren vata bazaltica in fosta fabrica.Sunt tone de deseuri îngropate in banzine.Nu vede nimeni situația.

  30
  2
 • ….ce faceti cu cainii care latra degeaba asa…prin presa si pe la curtile oamenilor in campania electorala?

  27
  3
 • Peste tot e la fel nu numai pe Cocos. Ar trebui vizitati un pic toate stanele daca nu din judet, macar din apropierea orasului ptr ca e prapad.

  17
  5
 • Mi-am luat copilul sa ma duc cu el in parcul perilor seculari de pe cocos… Nu am avut unde pune o patura… plin de rahat de oaie peste tot.. si turma nu departe… am stat doar vreo 10 minute.. pana ne-au simtit dulaii…

  21
  2
 • Un vechi proverb spune: „Un prost aruncă o piatră în apă și zece întelpți se chinuie să o scoată”. Sensul acestui proverb este că un rău se poate face usor, însă îndreptarea răului făcut necesită multă muncă si efort. Cu alte cuvinte încă de la inceput trebuie sa stii ce vrei. Cel mai bun exemplu de gandire proasta este in cazul partiei de schi de pe dealul Cocosului din Unirea, amenajată la cea mai joasa altitudine din tară unde a investit banii imprumutati de primăria Bistrita de la bănci intr-o astfel de „afacere” care s-a dovedit paguboasa, fara perspective. Acum se încearcă salvarea investitiei, prin construirea unei instalații de vară tip Alpine Coaster pe amplasamentul pârtiei de schi, dar tot din bani publici. Totusi pentru a valorifica amenajarile de pe dealul Cocos, chiar si instalatia de tip Alpine Coaster, ar putea fi facuta in regim privat, urmand ca investitorul sa-si recupereze cheltuielile din exploatarea acesteia, beneficiind si de telescaunul care deja exista.
  De asemenea, având in vedere suprafata mare de păsune, acolo s-ar putea amenaja o „Stână Turistica” dupa modelul celei de la Poiana Brasov, precum si un „Centru de echitaţie” prevăzut cu hpodrom, toate in regim privat.

  13
  7
  • Acolo pana acum 10 ani era tara lor! Sa inteleg ca inaintarea civilizatiei la om se manifesta prin cufundarea lui tot mai mult…in padure? Halal civilizatie din partea lui mos Martin! De acolo mancau pere doua familii de urs ! Ce masuri compensatorii ati adus naturii?
   Sau asteptati sa va plesneasca vreun bustean peste bot ca va bazati pe Smurd?

   16
   7
 • BAA ! Voi vreti sa mai mancati o branza originala fara euri facuta aici la doi pasi ?
  Deci zona de agrement si danganul clopoteilor si mioarele cu mielusei sunt decorul perfect.
  Cainii de acord trebuie stapaniti cumva, fara alte discutii.
  Admir felul in care primarul a tratat corect subiectul.

  8
  33
  • Bălane ce ai mâncat tu de pe pășunea aia cu siguranță nu erau măsline….
   Da’ ști sigur că erau…. eco!

   27
   4
 • Anii trecuti erau spre padure. Acuma imi este frica sa merg si cu bicicleta pe pistele amenajate. Stana este chiar langa drumul principal.
  In pauza unui meci de handbal eram in balcon,se amuzau cei din alte orase despre ce priveliste frumoasa avem din Teraplat Arena. Deci sa le mute!!

  13
  7
  • Exactcasa mi s a intamplat si mie…in urma unei partide de table si a unei beri la halba am iesit pe balcon cu colegii mei din alte judete…si ce sa vezi…erai tu pe balcon la blocul vecin! Au jnceput colegii mei sa rada….deci…muta te!!!
   Ia si o cratima!

   8
   11
 • Stanele trebuie musai mutate,o sa ne invatam sa ne lingem bicicletele cu gandul la o branza si urda buna,poate raman si ceva gandaci in urma! Prioritatea este distrugerea mediului privat care produce o hrana de calitate si sa cumparam ceva ce seamana a branza!

  13
  10
 • Domnișorilor , ai căror înaintași – nu foarte vechi – și-au lăsat opincile la barieră când au intrat în oraș !
  Vă pute,ai ? Greblă ?
  Îți mânca insecte prăjite, în loc să vă bucurați că mai există ceva natural, bio și tradițional în zonă.
  Altfel tot facem festivaluri de tradiții și obiceiuri sterpe, dacă realitatea pe care s-a clădit nația o extirpăm.
  Mai căutați căi conviețuire cu natura că și oaia are arealul ei.
  Prea ne-am domnișorit, vrem piste de biciclete prin păduri, asfaltate dacă se poate.
  Coborâți puțin nasul și vedeți că o căcărează de oaie poate fi mai valoroasă decât toată ”știința” pe care credeți că o dețineți.

  3
  2
  • Nu a zis nimeni ca trebuie sa renunte la oierit. Este vorba de a muta stanele in alte zone. Daca mergi pe pasune in zona de la aerodrom ala isi asmute cainii pe tine si iti zice sa faci cale intoarsa. Celalat cu stana de langa drum se rade ca te fugaresc cainii cand treci cu bicicleta. Nu era cumva o lege care reglementa nr de caini la stana? A mai făcut cineva verificari?

   3
   1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS