(VIDEO) Duminică 19 aprilie, credincioșii ortodocși sărbătoresc Învierea Domnului. În contextul stării de urgență prelungită prin decret prezidențial, Ministerul Afacerilor Interne a semnat cu Patriarhia Română un acord de susţinere şi ajutor din partea tuturor forţelor coordonate de MAI pentru organizarea unor acţiuni comune cu ocazia Paștelui, în sprijinul credincioșilor și clericilor.
Măsurile luate au fost anunțate de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela: ”Vom ajuta Biserica Ortodoxă Română la împărţirea Sfintelor Paşti şi a Luminii Sfinte aduse de la Ierusalim în seara Învierii, pentru a le oferi credincioșilor o anumită consolare”.
Pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită Paști, sfințită anul acesta în Joia Mare, 16 aprilie, după Sfânta Liturghie, va fi distribuită credincioşilor în zilele de vineri, 17 aprilie, și sâmbătă, 18 aprilie, în intervalul orar 07.00 – 17.00, în toate parohiile din Patriarhia Română, în locuri special amenajate, în afara lăcașurilor de cult, de către personalul angajat al bisericii și de către voluntari, cu respectarea măsurilor de protecție (mască sanitară, distanță socială de 2 metri, marcată în fața locului special amenajat), similar magazinelor alimentare.
În declarația pe propria răspundere, la ”Locul deplasării”, credinciosul va face precizarea ”Pentru ridicarea Sfintelor Paști de la Biserica (numele lăcașului de cult din zona de rezidență a persoanei respective)”.
Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne (Poliție, Poliție de Frontieră, Jandarmerie, Pompieri și Poliție Locală) vor asigura ordinea publică pe toată perioada distribuirii Paştilor.
Angajaţii parohiei, membrii consiliilor parohiale și voluntarii, în calitate de organizatori, vor asigura respectarea distanței sociale și a reglementărilor prevăzute în ordonanțele militare pe perioada distribuirii Paștilor, având ca semn distinctiv o banderolă albă pe braț.
Pentru credincioșii bolnavi și cei peste 65 de ani, Paştile vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari, vineri şi sâmbătă (17 și 18 aprilie) sau în prima zi de Paşti (19 aprilie), începând cu ora 06.00 dimineața, cu respectarea măsurilor de protecție (mască sanitară și mănuși).
Distribuirea Sfintei Lumini aduse de la Ierusalim în seara zilei de sâmbătă, 18 aprilie, în jurul orei 19.00, se va face de către voluntarii parohiilor și de către echipajele de ordine publică și patrulele existente sub coordonarea MAI aflate în misiune (Poliție, Poliție de Frontieră, Jandarmerie, Pompieri, Poliția Locală, cât și cadrele MApN), începând cu ora 20.00.
Credincioșii vor putea ieși în proximitatea casei, în afara curții sau a imobilului în care locuiesc, respectând regulile de distanțare socială, astfel încât să fie evitată aglomerația și formarea grupurilor mai mari de trei persoane. În acest sens, doi sau trei locatari dintr-o scară de bloc pot oferi Sfânta Lumină, primită de la voluntari, tuturor vecinilor.
În zonele carantinate, Sfânta Lumină va fi dusă cu ajutorul personalului Ministerului Afacerilor Interne de la centrele episcopale la parohiile din zonele carantinate.
În noaptea de Înviere este permisă circulația tuturor preoților care distribuie Sfânta Lumină la casele credincioșilor, cât și a voluntarilor, care vor avea asupra lor cartea de identitate, ecusonul nominal din partea parohiei, mască şi mănuşi de protecție.
Echipajele care acționează în posturile fixe și cele aflate la punctele de frontieră, aflate în misiuni coordonate de către Ministerul Afacerilor Interne, vor oferi Sfânta Lumină persoanelor aflate în trafic (în baza excepțiilor de circulație prevăzute în ordonanțele militare anterioare) sau care tranzitează frontiera.
Cadrele existente sub coordonarea Ministerului Afacerilor Interne, aflate în misiune în noaptea de Înviere, vor distribui Sfânta Lumină spitalelor, centrelor sociale și centrelor de carantină.
Aici documentul semnat de Patriarhul Daniel și ministrul Marcel Vela.
Premierul Ludovic Orban a declarat: ”Aşa cum a fost gândit acest parteneriat, dacă este respectat, nu va genera riscuri de răspândire a virusului. Acolo este vorba de două momente, și anume momentul în care preoții dau către credincioși Paștile, în spații deschise, și Lumina, care va fi distribuită din biserică de reprezentanți ai consiliului parohial, spijiniti de angajați ai MAI. Toți vor fi echipați cu măști, cu mănuşi. Trebuie să existe o colaborare între echipele MAI și preoții parohi”.
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat că a fost consultat în legătură cu acest subiect, dar că el militează pentru continuarea izolării, pentru menţinerea distanţării. ”Este un moment deosebit, un moment religios, dar şi un moment al marilor provocări, de luptă cu un inamic nevăzut, fără un tratament, fără un vacccin. Toate aceste lucruri trebuie împăcate, atât cele sufleteşti, cât şi cele de sănătate. Recomand izolarea la domiciliu, recomand distanţarea socială, evitarea locurilor aglomerate, recomand linişte sufletească şi recomand nişte sărbători mai altfel pentru a avea la anul nişte sărbători deosebite”.
Marcel Vela a precizat: ”Decizia a fost luată de comun acord cu președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban. Ce am stabilit respectă restricțiile. Se duc în fața bisericii pentru Paști doar cei sub 65 de ani. În fața bisericii stau ca la magazin, la distanță. Există oameni de ordine ai bisericii cu banderolă albă pe mână. La Lumină nu se încalcă nicio regulă. În seara de Înviere, oamenii nu merg la biserică după Lumina Sfântă. Preotul ține slujba singur în biserică. Nimeni nu se duce la biserică să ia Lumină. La sate, voluntarii și preoții vor merge din casă în casă, iar la bloc se va duce Lumina la scări. Nu se încalcă nicio ordonanță, oamenii nu stau în grupuri mai mari de trei. Este o soluție de mijloc prin care alinăm suferința oamenilor. Sunt credincioși care își doresc Lumină de sfintele sărbători. Nu poți să-i oprești dacă vin 200 la o biserică într-o comună unde există doar un șef de post și să trimiți forțele speciale ca să aplici prevederile ordonanței. Din aceste motive de analiză profesionistă și realistă am luat această decizie, să găsim o cale de mijloc, astfel încât lumea să fie și mulțumită și să respecte și regulile.
Dacă nu am fi luată această decizie, în noaptea de Înviere ieșeau mulți oameni și era imposibil să fie opriți de forțele de ordine. Plus că dacă am fi luat decizia de a-i opri am fi născut multe polemici între oameni și forțe de ordine. Oamenii n-ar fi înțeles, din credință s-ar fi dus la biserică. Pentru sâmbătă sunt suficient de mulți cetățeni de bine din alte partide care vor să facă mici diversiuni care să ducă la un fel de 10 august, să stârnească credincioșii să asalteze bisericile. Eu nu am vrut să se ajungă la asta în care cetățenii stârniți de primari PSD-iști se duceau grămadă la biserică. Aveam informații în acest sens”.
VEZI ȘI:
Alta hartie expresa pentru asta? Au botezat-o Pasti? Pana acum se numea nafura/anafura???? Nu?
Aia cu banderola au documente justificative la ei???? Sau toti care sunt in greva japoneza sunt considerati clerici??? De ce nu pot popii sa faca asta? De ce au nevoie de slugi marcate????
pt Popa…totusi e saptamina mare , parintii si stramosii nostri au fost crestini…esti exponent minunat al noii ordini mondiale.Felicitari.
Dupa cum vedem BOR este mai presus de ordonantele militare, ea face si drege cum vrea si ce vrea. Pai dragi popi daca e carantina atunci sa fie carantina, nu mai umblati voi cu cioara vopsita in papagal, nu mai umblati voi dupa imagine ca stim toti ce imagine aveti. Voi o invarti cum vreti voi, o faceti la fel ca-n bancul cu popa si tiganul, dupa bunul plac.
Asa este Ion! Se vede servilismul guvernului fata de BOR si atotputerea patriarhului in aceasta tara! Si se vede ca tocmai biserica ortodoxa calca in picioare valorile crestine al dragostei, pentru ca totusi cum se simt fratii nostrii sau cetatenii catolici, protestanti acestei tari, care au stat acasa si autoritatile nu au miscat nici un deget pentru ei??? Ei nu sunt contribuabili ca si noi toti, ei nu au acelasi drepturi????Patriarhul nu-i baga in seama, binenteles…. E jenant!
Inca odata vedem ca BOR este biserica statului. De ce la catolici se poate ca toti sa se comporte civilizat si fara tot felul de discursuri iar la noi la ortodocsi se incearca sa facem altfel??? La noi se face cum nu mai fac alte religii. Daca altii au stat acasa cred ca si noi putem da dovada de civilizatie si sa nu mai umblam noaptea cu lumanari.
Ce frumos! Milițieni cu lumânări pe strada! Asa ceva mai rar! Eu zic ca trebuie sa ii inbracati ca și copii care merg de anul nou cu popa! Bravo mai… Ce ma mai uit azi la Dragoș Patraru!
Lasa ca unii vor avea lumina si când îsi vor da ultima suflare.
Sau poate nu vor avea nici ultima suflare ca o sa le fie plini plamânii de covid.
Papa a putut sa fie singur si simplu – exact cum au fost apostolii.
Batmanii nostri sunt avizi de bai de enoriasi care sa pupe icoanele le place sa întretina spectacolul lumesc care inspira de cele mai multe ori repulsie. (gânditi-va la Teodosie cum „sfintea” el apa din cisterne, cum îsi clatea el mânutza bagata în apa, dupa ce cu aceeasi mâna se catarase pe autovehicul)
Tineti minte o data.
24 aprilie.
Idioți .Criminali cu cravată.
Statul Român, prin decizia luată vor omorî conştient, oameni cu zile, care altfel ar fi avut şanse de supraviețuire. MAI ar trebui să facă mandate de arestare pentru propriul şef. Plus şeful Patriarhiei.
În loc se lumină, vor răspândi Sfânta Molimă.
Ce decizie cretină.
Virusul contaminează prin aerosoli până la 4 m.
Nici o mascã nu protejează complet, exceptând cele cu circuit de oxigen închis.
Din păcate tot bătrânii vor plăti cu viața decizia respectivă.
Cum morțile nu pot fi ascunse vom vedea evoluția mortalității mai ales la cei peste 60 de ani. Statistic foarte probabil la 4-5 zile după, numărul va creşte semnificativ.
Urgențele vor fi depăşite în intervalul 23-27 aprilie.
Mulţi dintre credincioşii ortodocşi sunt reticenţi faţă da aceste noi ritualuri bisericeşti de a lua Paște sau Lumină Sfântă fără a participa, din motive obiective de preventie sanitară, la Slujba de Înviere. Este ceva normal! Trăim vremuri deosebite care cer modalităţi de trăire diferite faţă de rutina religioasă pe care o practicam anual. Poate că în acest comportament intervine şi frica de contaminare cu Covid-19, deşi există reguli publice de igienă preventivă foarte clare. Fiecare credincios poate însă alege! Iată şi o altă variantă de a ne conecta sufletele la acest eveniment unic:
“Luăm lumină de la chibrit. Eu o să fac așa: o să sting toate luminile în casă. Scot wifi din priză. Nimic să nu zornăie, să nu miște și o să aprind de la un chibrit o candelă. Și de acolo o să luăm lumina și o să zic eu: veniți să luați Lumină.
Nu e păcătos? Gestul ăsta nu e deloc păcătos, e cât se poate de canonic. Luăm lumină! Este un gest simbolic care produce realitate în interiorul nostru. Și noi avem nevoie de simboluri. Avem nevoie de foarte multe-multe simboluri. Pentru că modific realități în noi. Se nasc realități noi. În cazul acesta putem fără probleme să luăm lumină de la candela noastră, de acasă, ba chiar că este ceva foarte frumos aici în această recluziune. În această proprie inferioritate. Ne luăm lumină, în casa noastră, în sufletul nostru…” – Andrei GĂITĂNARU, psihoterapeut (interviu recomandat de a fi lecturat pentru bogăţia de idei pe Hotnews.ro, 14 apr. 2020).
Mai păcătosule, nu ti-e frică că te trazneste cand o sa aprinzi lumina cu smerenie si modestie în casa ta fără să folosesti un chibrit sfințit?
Glumesc. Sunt total de acord cu ceea ce ai scris.
MAI ne cere sa stam acasa si sa reducem la maxim contactele cu alte persoane. Acum tot MAI la indemnul BOR calca in picioare intelegerea de dragul sutanei si vor impartii virusul impreuna cu pasti si lumina care au o valoare doar simbolica. E caraghioasa actiunea. La Pastele catolic se indemna ca toata lumea sa stea ACASA, iar acum la Pastele ortodox va fi impartirea virusului de catre bor cu ajutorul statului. Asa ceva este de noaptea mintii.
Îmi vine în minte o vorbă a bunicilor mei: „prostul dacă nu-i fudul parcă nu e prost destul”.
Am fost profund impresionată de atitudinea Bisericii Catolice de săptămâna trecută, de solidaritatea de care au dat dovadă, de simplitatea omului care este simbolul catolicismului.
Așteptăm ca și BOR să dea dovadă de solidaritate, de smerenie. Acum gust dezamăgirea.
Comentarii inutile, si inca nu vi s-au deschis ochii sa va dati seama ca de fapt Dumnezeu nu va doreste in acest an in casa lui. De aceea v-a trimis acest flagel. Datorita obiceiurilor porcesti pe care le aveti in voi. Ati porcarit totul in jurul vostru pana si creatia Domnului. Destul, ne-a transmis Cel de Sus !Iar cei de pe pamant cum sa va faca fiecarei persoane in parte sa fiti foarte multumiti si sa mai si aplaudati. Dupa ce ati votat de 30 de ani ca fraierii politicieni care nu ne-au ascultat si nu au dotat SANATATEA cu ce trebuia , acuma feriti-va dragilor.! Scapa cine poate, doar suntem pe fata in razboi, si unul neconventional si foarte pervers. Tot ciorovaiti aici , dar nu stiti ce scrie de ex. presa Germana despre cum gestioneaza Statul roman situatia. O nota foarte buna primeste Romania, si aici au parte de laude inclusiv cetatenii tacuti si care respecta toate recomandarile cu stoicism .Statul suntem chiar noi , cei civici, corecti si implicati. De ce sa fim jigniti ?
Dumnezeu ne doreste pe toti in casa lui si cu desavirsire nu EL ne-a trimis acest zis flagel, ci noi l-am luat din proprie initiativa din partea opusa.
O nedumerire totusi . Cum vor imparti voluntarii sfintele Pasti persoanelor cu varsta de peste 65 de ani ? De unde vor sti acestia adresele la care sa distribuie ?
o prostie, popa si militianul vor adduce o lumina si o surpriza!!!!! de Paste! acuma parca murea lumea fara lumanare!!! hai sa fim seriosi. Ne jucam cu focul!!!!!!!!!! la propriu!!!!!!!!!!!!!! da….populismul e in floare!!!!
Care vreti sa mai prindeti Inaltarea, stati naibii acasa de Inviere!
Prostul nu e prost destul daca nu e si fudul!
Cam asta este Biserica Ortodoxa in aceste vremuri, vesnicul sentiment de turma, nu poti fi fericit ori luminat daca nu ai audienta. Banuiesc ca ii doare mai tare faptul ca nu mai pot umple galetile cu bani!
Chiar sunt curioasa da vor dota echipele de voluntari cu cate o galetusa!
Si mai apoi……………ipocrizia unui popor, vesnica ipocrizie si fatarnicie si inechitate, sute de mii de romani au sarbatorit fara a cere derogare de la lege, dar noi ortodocsi…nah, nu putem fara motul de rigoare.
Nu suntem cetatenii aceleiasi tari?
Ma rog sa dea Dumnezeu lumina!
Cred ca ma convertesc la catolicism. Oricum întotdeauna am fost fascinată de ritualul lor. Scurt si la obiect. Si atat de multa ordine și disciplina si respect fata de ceilalti enoriași. Ca sa nu mai vorbim despre modestie. Bravo lor ca au știut să fie uniți și să dea exemplu. Oricum daca săpt trecuta a fost cu restrictii acum de ce sa nu fie? Trebuie sa fie respect pentru toate confesiunile ,cultele si nationalitatile. Altfel pentru ce atat efort pana acum si mai urmeaza încă cel puțin o lună.
La loc comanda ! Tot ce s-a spus de VELA aseara, astazi nu mai e valabil. Doamne feri sa inceapa razboiul cu gloante si tancuri ca ne impuscam singuri la astfel de comenzi si decizii. Unde sunt oamenii cu sange-n instalatie ?
ba , da spalat pe creier esti.