Actualitate

Starea de urgență, prelungită cu 30 de zile. ”Pericolul nu a trecut!”. Măsurile din decret. Apelul președintelui

(VIDEO) Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de prelungire a stării de urgenţă pe teritoriul României cu o lună, după ce în 16 martie a fost decretată prima oară stare de urgență pentru o perioadă de 30 de zile. Joi la ora 12.00, măsura va fi supusă votului camerelor reunite ale Parlamentului, în ședință online.

Şcolile rămân închise şi se suspendă toate activităţile didactice care presupun prezenţa fizică în unităţile de învăţământ, Guvernul va lua toate măsurile pentru a fi asigurată securitatea alimentară a populaţiei, posibilitatea ca managementul unităţilor sanitare publice să fie asigurat de personal detaşat de la spitale militare, activitatea de judecată continuă numai în cauzele de urgenţă deosebite, se pot plafona preţurile la medicamente, la alimentele de strictă necesitate şi la utilităţi şi carburanţi – sunt câteva dintre măsurile prevăzute în decret. 

DECLARAȚIA PREȘEDINTELUI

”Am emis astăzi decretul de prelungire cu 30 de zile a stării de urgență pe întregul teritoriu al României pentru a putea fi luate în continuare cele mai eficiente măsuri de combatere a epidemiei Covid-19.

În pofida restricțiilor fără precedent adoptate de statele lumii, nu există semne certe ale unei eventuale încetiniri a ritmului evoluției pandemiei la nivel global. Dimpotrivă, numărul persoanelor infectate cu coronavirus, cât și numărul deceselor provocate de acesta cresc zilnic într-un ritm alert.

Este absolut evident că ne luptăm cu o epidemie extrem de greu de controlat, chiar și în contextul adoptării încă de acum o lună a unor măsuri de distanțare socială fără precedent, prin instituirea stării de urgență. Cu siguranță că fără aceste măsuri de izolare ne-am fi confruntat cu o explozie a cazurilor imposibil de gestionat de sistemul nostru de sănătate.

Este tocmai scenariul negru pe care, împreună cu Guvernul Orban și cu specialiștii din domeniul medical, ne-am propus încă de la primele semne ale epidemiei să îl evităm. Acțiunea fermă și timpurie salvează vieți și produce efecte pozitive în plafonarea curbei infecțiilor.

Dragi români, pericolul nu a trecut, iar o relaxare a restricțiilor în perioada următoare, cum văd că cer cu inconștiență unii politicieni, ar duce la o creștere vertiginoasă de noi cazuri de infectare, suprapopularea spitalelor și o presiune uriașă pe sistemul nostru sanitar.

Stați acasă pentru a nu ajunge pe un pat de spital! Stați acasă pentru a ne putea recăpăta viața cât mai repede, altfel vom avea  un val de îmbolnăviri și de decese foarte mare. Ar însemna că toate eforturile, toate sacrificiile pe care le-am făcut până acum ar fi fost în van.

Nu putem permite niciun pas înapoi în contextul în care avem de-a face cu o răspândire intracomunitară, deocamdată limitată, dar foarte periculoasă.

Ca atare, se impune prelungirea stării de urgență, ceea ce înseamnă menținerea aplicării măsurilor deja adoptate, precum și noi reglementări, care să permită autorităților publice să intervină decisiv și cu mijloace adecvate pentru gestionarea crizei. Pe perioada acestei stări excepționale sunt necesare prevederi care să faciliteze funcționarea neîntreruptă a administrației publice, a justiției și a altor servicii publice, a unor infrastructuri care asigură servicii esențiale pentru populație, stat și operatorii economici.

Astfel, în mod evident, școlile rămân închise și se suspendă toate activitățile didactice care presupun prezența fizică în instituțiile de învățământ. Se organizează, în măsura posibilităților, activități didactice online.

Am hotărât, de asemenea, prin decretul pe care l-am emis, că Guvernul va lua toate măsurile astfel încât să fie asigurată securitatea alimentară a cetățenilor prin continuarea aprovizionării, producției, procesării, transportului și furnizării către oameni a bunurilor de strictă necesitate.

Pe durata stării de urgență, se pot plafona prețurile la medicamente și aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate și la serviciile de utilitate publică, precum energie electrică și termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate ori carburanți.

Am adăugat în decret însă o mențiune specială pentru situația în care se va constata o scădere a prețurilor la energie electrică și gaze naturale, pe piețele regionale. În acest caz, Guvernul va lua măsurile necesare astfel încât aceste scăderi să se reflecte în prețul plătit de consumator.

În decretul emis astăzi, am menținut măsura ca, pe durata stării de urgență, pentru neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu, să se poată lua măsuri de urgență, până la demitere, împotriva celor care ocupă funcții de conducere în unități sanitare, direcții de sănătate publică, case de asigurări de sănătate, servicii de ambulanță, precum și autorități și instituții publice centrale și locale cu atribuții în domeniul asistenței și protecției sociale, indiferent de statutul lor.

Decretul menționează explicit și posibilitatea ca, pe durata stării de urgență, managementul unităților sanitare publice civile să poată fi asigurat de către personalul detașat din cadrul instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale.

În această perioadă critică, termenele de preaviz în cazul demisiei personalului încadrat în unități sanitare, de asistență socială, de asistență medico-socială și în instituțiile din domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale se suspendă pe întreaga durată a stării de urgență.

Un alt domeniu pe care am ținut să-l consolidez este cel al protejării suplimentare a unor categorii vulnerabile. Astfel, în această perioadă, este interzisă încetarea sau suspendarea activității centrelor rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, a centrelor rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități, precum și pentru alte categorii vulnerabile, publice și private. Este însă permis ca aparținătorii sau reprezentanții legali ai beneficiarilor acestor servicii să îi poată transfera la propriul lor domiciliu sau reședință, dacă își asumă, pe propria răspundere, că au condiții corespunzătoare ocrotirii temporare a acestora.

În domeniul justiției, activitatea de judecată continuă numai în cauzele de urgență deosebită.

În domeniul transporturilor și infrastructurii, Guvernul stabilește condițiile specifice de asigurare a serviciilor de transport, de călători și de marfă, astfel încât să fie asigurată cu prioritate protecția populației și a bunurilor. 

De asemenea, am prevăzut în decretul semnat că furnizorii de servicii de comunicații electronice au obligația de a asigura integritatea rețelelor de comunicații electronice și de a evita posibilele situații de întrerupere a traficului în rețelele publice de comunicații electronice.

Acestea sunt doar câteva dintre măsurile luate prin noul decret, măsuri  obligatorii pentru a depăși, cu pierderi cât mai puține, criza gravă în care ne aflăm. Fiecare dintre noi suntem datori să punem umărul, cu responsabilitate, la trecerea peste această grea încercare la adresa întregii omeniri.

Cu toții vrem să ne recâștigăm viața pe care am avut-o înainte de izbucnirea acestei pandemii, dar cât de repede se întâmplă acest lucru depinde doar de respectarea acestor restricții. Sunt măsuri care ne afectează temporar o parte dintre drepturi și libertăți, dar care salvează vieți.

Fac un apel la toți cei care cred că lucrurile nu sunt atât de grave și continuă să ignore reglementările autorităților. Nu păcăliți instituțiile statului, vă păcăliți singuri! Îi păcăliți pe cei dragi vouă, pe copiii, părinții și bunicii voștri pe care îi puneți în pericol pentru că nesocotiți măsuri luate pentru protejarea vieții voastre și a semenilor voștri. Orice pas făcut dincolo de liniile trasate de aceste reglementări poate însemna îmbolnăvirea voastră și, mai departe, a celor dragi. Nu vă expuneți și nu îi expuneți pe cei de lângă voi! Fiți responsabili și solidari!

346 de oameni au pierdut bătălia cu acest virus nemilos. Durere și neputință, un gol imens în familiile din care 346 de oameni au dispărut fulgerător. Vreau să transmit condoleanțe familiilor îndoliate și multă putere să treacă prin această perioadă extrem de dificilă.

Dacă restricțiile sunt respectate de fiecare dintre noi, putem salva vieți. În vremurile acestea, toți, repet, toți suntem vulnerabili dacă ignorăm măsurile impuse de autorități. Criza aceasta nu poate fi depășită decât împreună.

Vreau să mă adresez acum în mod special medicilor și personalului medical. Vă mulțumesc încă o dată fiecăruia dintre voi pentru munca extrem de grea depusă în toate aceste zile. Lupta însă continuă și noi toți avem nevoie de profesionalismul și dedicarea voastră.

Dragi români, în mod inevitabil, restricțiile severe destinate protejării sănătății cetățenilor au afectat sectoare economice întregi. Guvernul Orban a adoptat deja un set de măsuri care să vină în sprijinul angajaților, dar și al firmelor aflate în dificultate, care este doar o componentă a strategiei guvernamentale menite să ofere premisele reconstrucției economice și sociale a României după ce vom depăși această criză.

Va fi nevoie de infuzie de capital, de continuarea proiectelor de infrastructură, de accelerarea procesului de digitalizare, de un audit extins la toate nivelurile administrației publice locale și centrale, de reconversie profesională. Guvernul Orban va pregăti și implementa aceste măsuri.

Orice criză, oricât de dificilă ar fi, aduce cu sine și oportunități. Vom avea șansa de a fi mai buni în ceea ce facem, de a fi empatici, solidari și hotărâți ca împreună să construim cu adevărat acea țară pe care ne-o dorim. Doar uniți putem trece cu bine peste această perioadă dificilă! Vă doresc multă sănătate!”.

https://www.facebook.com/pnl.ro/videos/2668351359958555/

TEXTUL DECRETULUI

6 comentarii

  • Necesitatea prelungirii stării urgență cu încă 30 de zile are efecte negative nu doar asupra situatiei economice a țării ci si asupra sistemului educational cu consecinte pe termen lung. In decretul de prelungire a stării urgență se spune clar că: „școlile rămân închise și se suspendă toate activitățile didactice care presupun prezența fizică în instituțiile de învățământ. Se organizează, în măsura posibilităților, activități didactice online”. Chiar dacă se face un îndemn la organizarea de activități didactice online, trebuie spus că posibilitătile pentru majoritatea unitătilor de învățământ sunt limitate. Si în plus nu toate disciplinele din sistemul de învățământ se pretează la acest mod de predare. Ba mai mult în școlile cu profil tehnologic accentul cade pe latura practică a procesului educational, ceea presupune prezența fizică a elevului sau studentului în laborator sau atelier.
    Si fiindca veni vorba de școli cu profil tehnologic, trebuie stiut că mâine 15 aprilie, 2020 Liceul Tehnologic Agricol din Bistriţa aniversează 150 de ani de existenta, in conditii de pandemie generată de COVID-19.
    Asadar, Liceul Tehnologic Agricol, din Bistrita, este una din cele mai vechi scoli de profil din Ardeal care isi datorează existenta etniei sasilor transilvăneni. După cum se ştie, la 12 decembrie 1868, Forumul Universităţii Săseşti din Sibiu hotărăşte, ridicarea a trei şcoli de agricultură în Transilvania, dintre care una urma să se înfiinţeze la Bistriţa. Aceste şcoli aveau drept scop să instruiască tinerii agricultori saşi, cu noile descoperiri europene în domeniul culturii plantelor şi creşterii animalelor, după sute de ani de agricultură tradiţională. In urma acestei hotarâri , şcoala de agricultură Bistriţa si-a deschis porţile la 15 aprilie 1870 si de atunci functionează fără întrerupere.

    • La ce bună izolarea, măsurile draconice, când cu bună ştiință organizezi de acum contaminarea, pentru ca şi Şef de Stat nu ai autoritatea şi judecata necesare să spui, sărbătoriți urmărind la televizor slujba.
      Mesaje ambivalente, fals sentiment de securitate.
      Azi sunt aproape 400 decedați.
      Pe 1 mai, vom avea mii.
      Mai ales , prin satele pierdute.

  • Nu sunt de acord. Daca nu s-ar face chiar și 6 luni de școală efectele pe termen mediu și lung pentru acești copii ar fi zero. In ceea ce privește liceul agricol, nu mai spun nimic. Multa vreme nici nu am știut că există.

  • Deci, starea de urgentă se prelungește cu încă o lună.
    După aceea nu va reveni totul la normal dintr-o dată, pentru ca va exploda nr. de îmbolnăviri.
    Este exclusă întoarcerea la scoală a TUTUROR elevilor.
    Probabil ca doar creșele, grădinițele și ciclul primar vor începe școala in 18.05. 2020. Cei mai mici sunt cei mai rezistenți, au cel mai mic risc de îmbolnăvire di de transmitere a bolii.
    Clasele 5-8 încep in 01.06. 2020
    Liceele încep in 15.06.2020
    Universitatile încep cursurile in 29.06.2020.

    Grupuri de MAX 10 oameni începând cu 18 mai.
    Grupuri de MAX 50 de persoane începând cu 15 Iunie.

    Activitățile cu mai mult de 50 de persoane vor fi interzise in 2020.
    Fără Zilele Bistriței,, Nunta Zamfirei,
    MAX. 50 spectatori la Cinema, MAX 50 invitați la botezuri și nunți.
    Handbal și fotbal fără spectatori. Ștrandul municipal va fi închis. La fel și Băile Figa.
    De-abia in vara 2021 lucrurile vor reveni la normal. Se vor permite TREPTAT adunările de MAX. 100 persoane, MAX. 500, max 1.000 etc)

  • ,,doar uniți putem trece cu bine peste această perioadă dificilă” spune în încheiere neamțul.
    Ceva de genul ,să fim frați de cruce,adică unii o vor face și alții o vor duce. Cît timp unii ori muncesc ,ori stau acasă primesc aceiași bani,iar alții muncesc dar primesc doar 75% nu cred că suntem uniți.În privința izolării totale ,părerile sunt împărțite.Suedia nu a închis restaurantele,cinematografele,dar are același procent de îmbolnăvire că a celorlalte state scandinave.Ce-i foarte clar e că din păcate pe autoritățile noastre nu te poți baza,cel mai simplu e stați în casă că vă amendăm.
    PĂREREA MEA!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS