Liceul Tehnologic de Servicii Bistriţa, fosta şcoală de cooperaţie, este plin cu elevi talentaţi. Au dovedit-o din plin joi, de Ziua Îndrăgostiţilor, când cei dintr-o clasă de gastronomie s-au întrecut în a pregăti pizza în formă de inimioară, prăjituri, torturi, tot soiul de bunătăţi, iar cei de la clasele de îngrijiri personale au arătat că au răbdare şi pasiune în a sta minute în şir cu ochii pe manichiura profesoarelor şi a colegelor, în timp ce alţii se ocupau ca părul să stea impecabil. Poate că nu sunt cei mai buni la română şi matematică, dar au talent pentru lucruri de care avem nevoie în viaţă la fel de mult ca şi de altele care ţin de strălucirea minţii.
La evenimentul de joi m-a invitat Narcisa Ilieş, profesoară în această şcoală şi diriginta elevii de la o clasă de gastronomie. Când am intrat în sală, am fost de-a dreptul impresionată de bunătăţile înşiruite, de culorile alese pentru decorat fiecare fel de mâncare. Deşi nu am gustat de teamă să nu distrug ansamblul de-a dreptul artistic, sunt absolut convinsă că toate erau foarte bune. Fiecare s-a străduit să se ridice la înălţimea evenimentului, iar nota mea pentru aceşti copii este zece plus cel puţin la impresie artistică. Nici nu m-a mirat să aflu apoi de la doamna director Codruţa Drăgan, că profilul gastronomic este foarte căutat şi apreciat de elevi întrucât cei mai buni dintre ei au şansa să-şi găsească un loc de muncă încă de la absolvire.
„Avem multe clase de alimentaţie publică şi turism cu specific ospătărie şi gastronomie. Am dotat lavboratorul nostru cu toate cele neceasre şi astăzi, de Sfântul Valentin, am vrut să ne bucurăm cu toţii de munca lor. Suntem o şcoală care colaborează cu AJOM. Ne implicăm mult pentru ca aceşti viitori absolvenţi să-şi găsească de muncă. Ei fac practică în oraş la agenţi economici, iar cei care sunt harnici şi se integrează îşi găsesc de lucru. E un domeniu destul de căutat. Noi îi pregătim cât de bine putem. Avem oameni calificaţi care se ocupă foarte mult de ei. În clasa a IX-a şi a X-a învaţă mai mult ospătărie, iar calificarea în gastronomie o urmează în clasele terminale a XI-a şi a XII-a. Ei sunt tehnicieni în gastronomie, dar în programa şcolară învaţă şi despre produsele de patiserie şi cofetărie. Avem opt clase, de la a IX-a până la a XII-a. Anul acesta ies şi elevii care au făcut patru ani, dar şi cei care au făcut cinci ani”, a declarat Codruţa Drăgan.
Doamna directoare m-a condus apoi la etaj unde clasa de viitoare coafeze şi cosmeticiene lucra de zor la înfrumuseţat doamnele profesoare şi colegii. Atente, drăgălaşe, îngrijite, fetele au înţeles că o cheie a succesului este să ştii să te apropii de clientul tău cu tact şi fineţe. Bravo lor.
Aşadar, anul acesta, avem prima promoţie de absolvenţi ai Liceului Tehnologic de Servicii, o şcoală care ar merita să-şi deschidă mai des porţile pentru că merită cunoscută de toată lumea. Aici învaţă o categorie specială de copii, cei care îşi doresc să cunoască o meserie pe care să o practice cu pasiune. Sunt convinsă că vor reuşi. Bravo lor şi felicitări profesorilor care îi pregătesc.
Mai multe fotografii pe pagina noastră de Facebook.
Cristiana Sabău
Ce frumos! Felicitări dascălilor şi elevilor implicaţi!