Cei patru protestatari din Consiliul Local Bistrița, Marius Bălan, Dorin Dobra, Viorel Negru şi Remus Rus, care i-au cerut primarului Ovidiu Crețu, printr-un mesaj inscripționat pe tricouri, ”Eliberează veverița!”, au mers seara la voliera din Parcul Municipal pentru a vedea dacă demersul lor a avut ecou și dacă pot să dea drumul simpaticei rozătoare.
Veverița n-a vrut sau n-a putut să dea ochii cu posibilii ei eliberatori. Timp de câteva ore, niciunul dintre cei prezenți nu a zărit-o, o variantă plauzibilă, vehiculată la fața locului, fiind aceea că animalul a fost scos din cușcă de cei care se ocupă de îngrijirea sa, la cererea edilului, pentru ca anunțata acțiune de eliberare să nu mai aibă loc. De altfel, la fața locului nu era niciun polițist local. Voliera era închisă, cu lacătul pus.
În lipsa veveriței, Marius Bălan a pus pe gard una de pluș.
”Această veveriță a rămas un simbol, puii lor au fugit așa cum pleacă tinerii din Bistrița. Toată lumea cere eliberarea animalelor, noi trebuie să ținem captivă o veveriță. Încăpățânarea administrației locale mi se pare penibilă. La ședința de Consiliu Local au fost consilieri municipali PSD care au zis: Da, aveți dreptate. Păi și de ce nu-i spuneți primarului? Păi nu putem. Extraordinar! Ce pățim dacă eliberăm veverița? O amendă penală. OK, îmi asum acest risc”, a spus Viorel Negru.
”Sincer, mă așteptam ca unul dintre personajele principale ale acestei povești, în afară de veveriță, mă refer la domnul primar, să fi fost aici și să deschidă în mod simbolic ușa, să elibereze animăluțul. N-a părut foarte reactiv în ședința de Consiliu Local, nu știu dacă l-a deranjat prezența noastră, dar ar trebui să-l deranjeze că un animal e ținut captiv de un an. Acesta nu e spiritul Bistriței. Am fi fost cu toții bucuroși să elibereze zeci de veverițe în parc, nu să țină una singură aici, în mod inexplicabil. Dacă veverița nu mai e în cușcă înseamnă că a câștigat cineva: veverița, ea e marea câștigătoare”, a menționat Dorin Dobra.
”Ați văzut imaginile cum umblă o veveriță pe lângă cușcă să o cheme în libertate. Punem în scorbură o veveriță de pluș. Și așa suntem Caracalul Transilvaniei”, a comentat Marius Bălan.
”Veverițele sunt specii solitare de regulă. Nu suferă ea de singurătate ci de faptul că e captivă într-un spațiu mic. În mediul ei natural, o veveriță are un spațiu de un hectar în medie la o densitate normală a populației dar se poate deplasa pe distanțe mult mai mari în căutare de hrană sau adăpost. 60 mp este suprafața minim legală pentru animale în captivitate în grădini zoologice dar nu pentru un animal liber. Cât despre adăpost și hrană, treaba e pe scurt cam așa în cușca aia: doar o scorbură deși un animal liber folosește mai multe scorburi (cel puțin una pentru adăpost și mai multe pentru hrană) iar hrana din cușcă este enorm de multă. Doar un idiot poate pune așa multă hrană la un animal sălbatic. Nu m-aș mira, deși doar fabulez fără dovezi (DSV nu a mai zis nimic clar de ce a murit acel individ în cușcă), să fi murit din cauza hranei. Sau a competiției cu celălalt individ. Nu uitați că sunt firi solitare. Așa că acel setup cu căsuțe pentru fiecare este chiar hilar. Proiectantul cuștii chiar își imagina că se pune fiecare veveriță la culcare în pătuțul ei? Puii cresc repede și la circa 11 luni sunt adulți în toată regula și pleacă de lângă mamă. Iar mama își vede de-ale ei. Revin la scopul inițial al ideii primarului: popularea parcului cu veverițe. Scopul e bun. Dar soluția a fost aleasă greșit. De ce au dispărut veverițele din parc? Nu au dispărut! Au plecat acolo de unde au venit: pădurea Codrișor. Dar nu toate. Au mai rămas una, două, trei, atâtea cât suportă așa zisa pădure din parc după pseudo-reabilitarea unei, cică, arii protejate de interes local. Aaah, nu ați știut sau ați uitat? Știe Consiliul Județean sau Comisia Ariilor naturale protejate care nu mai există. De ce? Chiar nu știu! Era importantă în 1976 și 1995!”, spune Ciprian Samoilă.
În nici un oraș din țară veverițele nu sunt ținute în cușcă…parcul orașului nu are statut de grădină zoologică…e o imagine negativă a orașului ce inspiră cruzime și multă prostie…nu fiți muți…fiți înțelegători…
Sa mergeți și la Tg-Mures și sa cereți eliberarea animalelor de la gradina zoologica și sa deschideți ușa de la cușcă leilor. Poate, poate avem noroc……
Pentru Ovidiu,
ce frumos ar fi sa te vedem si pe tine intr-o cusca. Acolo e locul tau si a celor care considera normala tinerea unor animale in cusca.
Simplu:
https://www.youtube.com/watch?v=1jJP0CcuJyE
daca chiar doriti sa intrati in ilegalitate.
Asa cum e contruit cusca sint si alte methode care nu distrug nimic.