Actualitate

Delegație numeroasă, condusă de primarul Crețu, în orașul înfrățit Wiehl

O delegație a Primăriei Bistriţa va participa la manifestările dedicate semnării Înţelegerii de cooperare dintre orașele Bistrița și Wiehl, în Germania, în perioada 8-11 septembrie. După ce acordul de înfrățire a fost semnat la Bistrița în 21 august 2015, odată cu manifestările dedicate sărbătorii oraşului (foto arhivă), documentele vor fi semnate acum și pe pământ german. Primarul Crețu a fost de curând la Wiehl, la sfârșitul lunii iulie,  cu ocazia jubileului de 25 de ani de parteneriat dintre localitatea germană și Jokneam (Israel), după cum Timp Online a scris aici.

Anul trecut, la Bistriţa a fost prezentă o delegaţie oficială a oraşului Wiehl. Delegaţia, condusă de primarul în funcţie la acea dată, Werner Becker-Blonigen, a fost formată din 19 persoane printre care s-au numărat reprezentanţi ai tuturor partidelor politice prezente în Consiliul Local al oraşului Wiehl.

Pe principiul reciprocităţii şi urmând procedura statornicită în relaţiile de înfrăţire, înţelegerea de cooperare se semnează în ambele localităţi. În acest sens,pPrimarul oraşului înfrăţit Wiehl, Ulrich Stücker, a transmis Primăriei Bistriţa, invitaţia de a participa la manifestări cu o delegaţie formată din 19 persoane.

Din delegație vor face parte primarul Ovidiu Crețu, 11 consilieri municipali stabiliți de Consiliul Local ( viceprimarul Gelu Muthi – ALDE, Gheorghe Sabău, Cristina Flueraș, Bogdan Miholca, Marioara Miheștian, Andrei Kozuk, Cristian Codărean – toți PSD, Sorin Hangan, Filip Moisil – ambii PNL, Teodor Mârza – PER, Antal Attila – UDMR) și 7 funcționari publici (Monica Pop, Nicolae Scurtu, Liliana Coceșiu, Ioan Crețiu, Dumitru Cincea, Vasile Marina, Valentina Fechete).

Cheltuielile cu această deplasare, din bugetul local, sunt: Transport cu avionul dus – întors: 160 euro x 19 pers. = 3.040 euro, diurnă externă 50%: 17,5 Euro x 4 zi x 19 pers. = 1.330 euro, asigurare medicală: 50 euro, dacă este cazul, cheltuieli neprevăzute: 100 euro, dacă este cazul, în total 4.520 euro (20.166 lei).

Prin înţelegerea de cooperare, reprezentanţii celor două oraşe au convenit crearea unui mecanism de consultări periodice prin efectuarea de vizite reciproce, la Bistriţa şi la Wiehl, între autorităţile locale şi locuitorii celor două oraşe pentru, pe de o parte, cunoaşterea culturii şi tradiţiilor locale şi punerea în valoare a patrimoniului etnografic specific celor două comunităţi, iar pe de altă parte, pentru identificarea celor mai bune soluţii la problemele care ar putea să afecteze activităţile economice şi sociale din cadrul celor două comunităţi.

La iniţierea relaţiilor de prietenie dintre administraţia oraşului Bistriţa şi cea a oraşului Wiehl au contribuit în mod esenţial saşii plecaţi din Bistriţa şi împrejurimi, stabiliţi în Wiehl şi în multe localităţi din zonă, în special prin intermediul Asociaţiei saşilor bistriţeni şi a celor originari din zona Bistriţei (HOG Bistritz-Nösen) şi a Asociaţiei de prietenie germană-săsească-română Wiehl-Bistriţa e.V.

Wiehl, cu o populație de peste 25.000 de locuitori, se află la 41 km de orașul Koln, în landul Renania de Nord – Westfalia.

4 comentarii

    • pai cum …..!! tu crezi ca asta da vreodata vreun leu vreodata ?? din a lui sau a lu doctora ???

  • 7 funcționari publici (Monica Pop, Nicolae Scurtu, Liliana Coceșiu, Ioan Crețiu, Dumitru Cincea, Vasile Marina, Valentina Fechete). Pe astia cine-i plateste sa se plimbe? Cretu personal sau bistritenii? Halal administratie!

  • Pe langa salariul de cel putin 7000 lei pe luna le miai dati cadou si cate o excursie. Cand ma gandesc ca noi platim impozite si ei se distreaza, vreti salarii msrite, cat de mari stimati sefi din primarie? Oare nu va prinde rusinea, ce calitati aveti si ce va recomanda sa ocupati functii sa va plimbati in timp ce alti nu au bani de psine? Nu va prinde rudinea. Stiu ca anumite doamne presteaza si alte servicii, dar e prea de tot.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.