Timp de gândire

Demascarea ipocriziei. Cât de mult iubim Bistriţa

Să foloseşti sărbătoarea oraşului ca să îndemni oamenii să mediteze la istoria locurilor în care trăiesc mi se pare un lucru extraordinar. Până la Ovidiu Creţu, din păcate, niciunui primar al Bistriţei nu i-a trecut prin cap să o facă. Mai ales în mandatul de tristă amintire al lui Vasile Moldovan, în sărbătoare, Bistriţa arăta mai rău ca şi penibilele care alegorice de azi de la Livezile.

Anul trecut, la Zilele Bistriţei s-a semnat Declaraţia de colaborare şi conlucrare ecumenică, frăţească, între bisericile Reformată, Evanghelică, Greco-catolică, Romano-catolică şi Ortodoxă despre care s-a vorbit, cu admiraţie şi respect în toată ţara şi peste hotare. Anul acesta, Bistriţa a fost singurul oraş din România din care s-au transmis mesaje de pace la comemorarea victimelor Primului Război Mondial. Prezenţa primului ministru a făcut ca evenimentul să aibă, cu adevărat, un răsunet naţional şi internaţional. Putem fi mândri că, dintr-un oraş mic, precum al nostru, care nu e traversat de nicio autostradă, ţâşnesc, iată, idei care se propagă în lume.

Oare ne dăm seama cu adevărat de ce lucruri măreţe se întâmplă? Nu cred! Şi vă voi spune şi de ce.

Am asistat la festivitatea de deschidere a Zilelor Bistriţei care s-a desfăşurat sub sloganul “Iubim Bistriţa!” şi m-am uitat cu atenţie în sală. Dintre consilierii locali – cei care iau decizii în numele nostru şi pe banii noştri – doar o mică parte au ţinut ca să fie prezenţi la sărbătoarea oraşului: Camelia Tabără şi Constantin Rus de la PSD, Alin Seserman, Mihai Sărmăşan şi Gheorghe Tuţă de la PDL, Sorin Hangan de la PNL. Exceptându-i pe Ioan Peteleu şi George Avram, la rândul lor consilieri, dar şi viceprimari, adică angajaţi ai Primăriei Bistriţa, restul până la 21 de aleşi nu au considerat că se impune prezenţa lor la aniversarea oraşului pe care pretind că-l slujesc, iubesc, că se sacrifică pentru el. Urât, penibil! Celor care au absentat de la acest moment festiv propun să li se taie indemnizaţia pentru luna în curs. Nu sunt de acord să ia bani publici ca să se prezinte la şedinţe unde votează cum le cere “majoritatea”. Cred că, dacă eşi ales, dacă eşti reprezentantul bistriţenilor, trebuie să fii alături de ei mai ales în astfel de momente. Mi se pare un mare act de ipocrizie să mai vii şi să ne mai spui în 2016 cât de mult te încearcă grija faţă de oraş şi dragostea pentru el şi să ne ceri să te votăm din moment ce nici măcar la deschiderea festivă a sărbătorii oraşului nu te-ai deranjat să fii prezent.

Apoi, sunt uimită să constat cât de mult ne urăsc foştii primari ai oraşului, cei care, să nu uităm, ne iubeau de nu mai puteau când aveau nevoie să-i votăm. Nu ştiu care este raţiunea pentru care Marian Toniuc, Pavel Popescu şi Vasile Moldovan nu apar în veci pe la Zilele Bistriţei. Dacă administraţia nu îi invită, să îi fie ruşine acestei administraţii. Eu însă, dacă aş fi fost primar măcar o zi, invitat sau neinvitat, aş fi fost prezent la fiecare sărbătoare din respect pentru cei pe care i-am condus cândva. Aşa face domnul Florin Chereji. Nu cred că îl invită vreodată cineva. Până la urmă, degeaba vorbim despre istoria de acum o sută de ani dacă nu suntem în stare să o respectăm pe cea de acum 20 fie ea bună sau rea.

La fel, inadmisibilă de la deschiderea festivă a Zilelor Bistriţei este absenţa majorităţii şefilor de instituţii, reprezentanţii statului în teritoriu, oamenii care sunt consideraţi vârfuri ale societăţii. În afară de şefii Poliţiei, ai ISU, Direcţiei de Statistică, ISJ, Agenţia de Protecţie a Mediului, reprezentanţi ai câtorva instituţii de cultură, de doi directori de şcoli, Claudiu Şular şi Constantin Rus, ultimul şi consilier local, nu am văzut pe nimeni altcineva. Cortul trebuia să fie arhiplin cu bărbaţi la costum şi cravată şi femei în fustă şi taior, eleganţi, distinşi. Nu voi vorbi acum despre cum era îmbrăcat un om de afaceri căruia i-am văzut gleznele pline de păr, marcate în partea de sus de pantaloni care i se ridicau până la genunchi şi în partea de jos de şosete albe în pantofi, om de afaceri care a încasat câteva milioane bune de euro, bani europeni, să ne schimbe conductele de canalizare şi nici despre cei care la ora 10.00 puţeau a transpiraţie mai ceva ca unii care au alergat la maraton. Mai bine stăteau acasă.

Voi vorbi însă de mulţimea care se pretinde a fi elitistă, avidă de cultură, cu o treaptă deasupra muritorilor de rând graţie conştiinţei treze. Har Domnului, Bistriţa nu duce lipsă de scriitori care ar putea forma un cartier, de artişti de toate felurile, de filozofi, de medici (în sală l-am văzut doar pe dr. Marius Pop, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti), de avocaţi, de membri ai unor organizaţii de tip Rotary, Lions, de preoţi şi de profesori. Toţi sunt supăraţi nevoie mare că nu merge lumea la “marile” lor vernisaje şi lansări de carte, că nu asistă la concerte, simpozioane şi alte nimicuri, toate organizate pe bani publici, dar unul nu ar veni din proprie iniţiavă să-şi celebreze oraşul cu prezenţa fără să aştepte vreo invitaţie specială, pur şi simplu din dorinţa de a fi acolo unde bate inima oraşului la ceas de sărbătoare.

Ca să nu mai vorbesc de absenţa impardonabilă a politicienilor din PDL. Să te cheme Ioan Oltean, să fii de 25 de ani parlamentar al acestui judeţ, de cine ştie când cetăţean al Bistriţei, veşnic plătit cu bani publici, şi să nu participi măcar 10 minute la sărbătoarea oraşului tău mi se pare mai mult decât penibil. Să fii senator al României, să te cheme Cristian Florian, fost prefect, şi să te prefaci că ai nu ştiu ce treabă ca nu cumva să procedezi altfel decât “şefu”, iar mi se pare odios. Nu mă voi referi la deputatul Stelian Dolha căruia i-a murit tatăl şi exact în ziua respectivă l-a îngropat.

Aşadar, una peste alta, deşi are o istorie de 750 de ani în spate, deşi este capabil să atragă atenţia ţării şi poate chiar a Europei, oraşul nostru este, din păcate, locuit de foarte mulţi ipocriţi care pretind că nu mai pot de grija lui, că-l iubesc, că vor să-l reprezinte. În realitate, fiecare e preocupat doar de sine, iar universul fiecăruia se termină odată cu interesele lui.

Până la urmă, şi aceasta poate fi o formă de iubire, nu?

Cristiana Sabău

19 comentarii

  • Bistrita sintem noi , nu astia pe care i-ati enumerat mai sus. Fara noi , ei nu pot exista ,nu pot fi, nu pot face nimic. Noi in schimb putem exista fara ei. Cind se va intelege odata asta va fi bine si la noi in tara si oras. o zi buna va doresc !!

    • Corect articolul, corecta remarca, dar ce ne facem ca cei pomeniti in articol de Cristiana sunt alesi de noi, sau o parte din noi si avem pretentia ca ne reprezinta. Cred ca dupa senatorul Sbarciu, Cristi Florian este cea mai mare catastrofa a judetului. Cred ca si COSTAN, cel de pe pietonal, facea o mai buna reprezentare a judetului.

  • …la rand erau…. muncitorii necalficati… electricienii….frizerii dar si prostii…toti sunt contribuabili fara de care nu ar fi avut loc acel „spectaco”l!….

  • Cateva precizari: 1. chestiea cu 100 de ani de la Primul Razboi Mondial e o inventie pt inca o baie de multime a celor din PSD. In felul asta putem comemora n ani de la orice eveniment istoric. Iar transmiterea de mesaje de pace cam suna a bolsevism. 2. Declaratia de la Bistrita e o inventie ecumenica fara sens, valoare. O hartie goala semnata de trei arhierei, iar Cretu crede ca a inventat gaura la macaroana. 3. Mergeti la Viisoara si vedeti adevaratii votanti ai PSD, cetele de maimute coborate din blocurile sociale. 4. Vedeti pozele cu Ponta in care apareau telespectatorii OTV şi doamenle care se uita la Tanar si Nelinistit si va lamuriti. Astea-s Zilele Bistritei. Noapte buna, natiune!

    • Câteva întrebări: 1. Vă mulţumeşte ceva vreodată? 2. Participaţi sau doar asistaţi? 3. Aţi avut vreo idee constructivă sau doar critici destructive? 3. Consideraţi că trăim în secolul în care doar unii au dreptul la viaţă şi printre aceia vă număraţi şi dvs.?

    • Dar dumneavoastra ? Ati facut ceva remarcabil, in lumea asta marunta, de le tot reprosati tuturor ce e bine si ce nu ?
      „Ioana” are dreptate.
      A fost refuzul unora, care nu se umilesc sau nu sunt indatorati primarului ( vezi cazul patronului de la Serbis – de cate ori l-ati mai vazut in Primarie ? A fost chemat expres sa ingroase audienta; tocmai pentru ca se asteptau la asa ceva ).
      Sa stiti ca o sa ma instalez cu o saptamana inainte, si imi chem toti prietenii, de inaugurarea Wonderland-ului….
      Parastasuri dintr-astea poate organiza orice scoala generala – e dupa modelul „Ziua Europei ” ( apropo – 23 august e o zi mai importanta, dpdv istoric si national, decat cei 100 de ani de la declansarea WWI, fiindca WWII s-a scurtat cu 200 de zile… ).
      cretu are hiba de personalitate.
      Grandomanie se numeste si nu se trateaza decat cu eliberarea din functie.

    • Nu contează dacă am făcut sau nu am făcut. Cert este că nu mi-e ruşine să semnez cu numele meu, ceea ce nu e cazul dumneavoastră. Ce existenţă jenantă trebuie să aveţi. Nici măcar să vă asumaţi răutăţile nu sunteţi capabil/capabilă. Demn de milă.

    • Ma surprinde ca nu reusiti sa va depasiti aceste obsesii.
      Inainte de a va lega de cei care miros a transpiratie, ar trebui sa-i dedicati un articol primarului cretu, in care sa-i aduceti aminte ca este singurul vinovat de igiena deficitara a tarabelor, de faptul ca un comerciant de carne prajita, surprins video, isi sterge gratarul folosind apa tulbure din baltile apropiate tarabei.
      Fiindca, desi organizate in Viisoara, tot staff-ul Primariei este unic responsabil si ataoteorganizator.
      Iar cretu varful de lance aschiata.
      Convingerea mea e ca otc e depasit de vremuri, e batran, nesanatos trupeste, megaloman si incapabil sa conduca o administratie locala ca in secol 21.
      E un manager defect. un dezastru pentru Bistrita
      Acum, treceti la alte generalitati.
      Cum ar fi, de pilda, floarea energetica de la Sens …

    • Ma intreb uneori, distrat, fara dupa ce fel de criterii va imaginati cititorii, cu pareri opuse, de ajungeti la verdicte de genul: existenta jalnica, demna de mila, rautati…
      Nu c-ar fi important.
      Iata ce spune C.T.P.:
      ” A incerca sa-i raspunzi lui C.V.Tudor, asa cum merita, e ca si cum ai da cu pumnul in mlastina.”
      Mai incolo:
      „Daca despre mine s-ar spune ca nu as trezi interes sexual nici macar unei nimfomane care a stat doi ani la puscarie, n-as avea nimic de comentat. La fel, daca cineva ma califica drept chelios, hidos, cretin, jigodie. Atata vreme cat accepti statutul de persoana publica, trebuie sa-ti asumi riscul insultelor.”
      Dar daca cineva afirma despre subsemnatul ca a impins o batrana in fata tramvaiului, ca a luat spaga sau a furat dintr-un magazin, atunci ne judecam pana in panzele albe la tribunal.”

      Sunt afirmatii sincere care vin de la un om de presa batatorit zdravan, la care toti jurnalistii din mass-media locala sa mediteze.

  • Cretuleeee…………nici Dumnezeu nu tine cu tine si cu gloata aia de care te inconjori si esti acum. sa dea Dumnezeu ca pina la ora 24 sa ploua torential, sa ia apele tot ce este acolo , sa curete toate mizeriile si prostiile pe care le-ati facut acolo . sa vedem pe cine va ajuta Dumnezeu. aaaaaaa….sa nu uit , sa tune si sa fulgere incontinuu, sa crape pamintul ca azi de dimineata la Vrancea.

  • Eu nu am putut să trec peste bariera creată de dl. primar prin acțiunile sale.
    Nu am fost de acord nici cu acest eveniment. Așa că, mi-am luat libertatea de a nu participa și nu cred că sunt mai puțin bistrițean decât cei care au fost acolo (mulți fără să știe de ce).
    Din articol se vede cum se încearcă o subtilă manipulare politică. Nici unui alt primar, mai ales cei care nu sunt PSD-iști, nu i-a trecut prin cap așa ceva. Noroc cu actualul.

  • Stimată doamnă reporter!

    Dacă cei – care nu vor să fie înconjuraţi de oameni care miros a transpiraţie încă de la ora 10 dimineaţa şi care se împing, să ocupe un loc cât mai în faţă, nepăsându-le, dacă te calcă-n picioare – nu participă la bâlciul numit Zilele Bistriţei, nu este un semn, că nu îşi iubesc oraşul natal, poate chiar din respect, pentru un oraş care se vrea civilizat nu participă la „incultura” propagată cu această ocazie… Au mai fost alte ocazii, unde persoanele care au sosit la costum, îmbrăcaţi de gală nu au găsit nici măcar un loc să se aşeze, pentru că „gloata” a ajuns cu o oră înainte, ocupând şi locurile în picioare, aşa că au făcut cale întoarsă… Încă ceva, nu uitaţi că de obicei aceste „zile” nu se sărbătoresc în august, atunci când cei mai mulţi sunt plecaţi de regulă în concedii cu familia…

  • Macar pentru reprezentantii oraselor cu care ne infratim puteati veni, domnule Alex…! Vin cu toata dragostea an de an, ne ajuta cat pot…Ca sa fii respectat, trebuie sa respecti si tu ! Solidaritatea si toleranta trebuie sa constituie si pe mai departe baza , fundamentul actiunilor noastre , ca cetateni vrednici ai acestui frumos oras !

  • „…..nu am văzut pe nimeni altcineva. Cortul trebuia să fie arhiplin cu bărbaţi la costum şi cravată şi femei în fustă şi taior, eleganţi, distinşi.”
    Tot ca o culme a ipocriziei edilului avem IURTA ( celebrul cort ” european” ) amplasata in centrul vechi, CENTRU incarcat de istorie, care mai poarta si titlul de ” TEATRUL DE VARA” ! Ma intreb daca mai este un oras in tara, in aceasta situatie in care doamnele si domnii se prezinta obligatoriu la ” patru ace ” intr-un cort, situat nu intr-o padure ci in centrul unui municipiu resedinta de judet!
    Aveti dreptate ! Duplicitatea, lasitatea, ipocrizia, egoismul, fatarnicia si flecareala au ajuns valori morale !
    Am ajuns aici si prin lipsa de atitudine cetateneasca ( de ex. neprezentarea la vot ), ca viitorul unei tari sa fie hotarat de varsta a treia sau de asistatii sociali finantati din bani publici, aceasta indiferenta civica se poate interpreta ca o lasitate nationala !
    Cel mai grav lucru este ca in capul primului ministru ( care schimba rostul legilor cu ordonante) ii duduie economia in timp ce presedintele ne informeaza ca am intrat in recesiune economica ! Si atunci putem spune :
    „Unde esti tu Tepes doamne
    Ca punand mana pe ei….”

  • Articol propagandistic… se vede atât de tare ca nu puteţi ieşi din plasa PSD şi a iluştrilor lui reprezentanţi, gen V.V. Ponta, celebru plagiator ordinar sau Creţu Ovidiu, inventatorul mersului pe jos, pe care l-am zărit împiedecându-se de o chestie de beton din faţa cofetăriei Perla, ăl mai mare om de l-o putut da Bistriţa asta, altul ca el n-o să se mai nască, aşa că hai să-l hrănim cu osanale.
    Sicrtir!

  • Ia nu ii mai luati voi apararea lui Oltean si altii de genul. Cum spunea Gregoir mai sus, Ioan Oltean, consilierii municipali, sefii de deconcentrate sunt persoane publice si trebuie sa isi asume criticile care vin odata cu functia si salariul mare. Iar faptul ca nu au catadicsit, din motive politicie, evident, sa participe la deschiderea Zilelor Bistritei, spune multe despre maniera in care inteleg sa faca administratie!

  • In acest an cand s-au implinit 750 de ani de la prima atestare documentara a orasului Bistrita, primarul Cretu, care crede ca orasul este a lui a refuzat cu incapatanare sa marcheze acest eveniment prin Zilelor orasului, 2014. Fara nici o logica a pus zilele orasului sub semnul sarbatoririi a 100 de ani de la primul razboi mondial, in preajma lui 23 August. Poate si din acest motiv cei care nu au participat la acesta mascarada au considerat ca aceasta sarbatoare nu este a lor. De fapt nu a fost o sarbatoare a zilelor orasului Bistrita ci mai degraba o forma mascata de sarbatorire a zilei de 23 August. Pana si sloganul „Iubim Bistrira” si pe al ei conducator, aduce aminte de vremuri comuniste.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.