Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a decis, prin hotărâre adoptată în ședința ordinară pe luna mai, să înainteze cereri către Consiliile Locale Prundu Bârgăului și Bistrița Bârgăului pentru trecerea unor terenuri din domeniul public al comunelor respective în domeniul public al județului, în vederea realizării unui domeniu schiabil în zona Colibița.
În proiect se arată că:
”Legea nr. 526/2003 pentru aprobarea Programului naţional de dezvoltare a turismului „Schi în România”, cu modificările și completările ulterioare, are ca obiect de reglementare revitalizarea și reutilizarea pârtiilor românești, identificarea terenurilor pe care se pot amenaja pârtii, elaborarea planurilor de urbanism, amenajarea și dezvoltarea zonelor de schi, a instalațiilor de transport de cablu, a celor de iluminat sau de producere a zăpezii.
În Lista cuprinzând proiectele de investiţii în turism din Hotărârea Guvernului nr. 558/2017 privind aprobarea Programului pentru dezvoltarea investiţiilor în turism – Masterplanul investiţiilor în turism – şi a criteriilor de eligibilitate a proiectelor de investiţii în turism, cu modificările și completările ulterioare, respectiv la lit. B cap. II pct. 6 din Anexa nr. 1, este nominalizată propunerea de proiect de investiții ”Domeniu schiabil Valea Bârgăului, comuna Bistrița Bârgăului”.
Nivelul fondurilor alocate în contractele de finanţare pentru investiţiile realizate în staţiunile turistice de interes local, atestate în condiţiile legii este de 85%. Programul naţional de dezvoltare a turismului „Schi în România” devine program de importanță zonală pentru autoritățile administrației publice implicate, beneficiind de prioritate la finanțarea din bugetele locale.
Prin Program se are în vedere finanţarea următoarelor investiţii pentru construire: pârtii de schi, instalaţie de transport pe cablu, instalaţie de iluminat nocturn, instalaţie de zăpadă artificială, utilaj de bătut zăpada, clădire administrativă, parcare şi utilităţi aferente proiectului, pârtie/pistă săniuş, infrastructură pentru alte activităţi recreaţionale, bandă transport, trambulină, patinoar, parcuri tematice de iarnă.
Asociația de dezvoltare intercomunitară ”Turism în Bistrița-Năsăud” susține necesitatea dezvoltării proiectului de investiții ”Domeniu schiabil Valea Bârgăului, comuna Bistriţa Bârgăului”.
Studiul de fezabilitate, aferent proiectului de investiții, depus la Ministerul Turismului, în vederea solicitării finanțării a 85% din „Cheltuieli pentru investiţia de bază”, reprezentând nivelul fondurilor alocate în contractele de finanţare a investiţiilor realizate în staţiunile turistice de interes local, așa cum este stațiunea Colibița, fundamentează realizarea obiectivului de investiţii indicând ca și amplasament adecvat terenuri aflate în domeniul public al comunei Bistrița Bârgăului, respectiv în domeniul public al comunei Prundu Bârgăului. Teren aflat în domeniul public al comunei Bistrița Bârgăului: total suprafață 933 242 mp. Teren aflat în domeniul public al comunei Prundu Bârgăului: total suprafață 909.482 mp.
Acțiunile care se desfășoară în cadrul programului au în vedere următoarele: avizarea de către autoritatea administrației publice centrale care răspunde de turism a studiilor de prefezabilitate, fezabilitate sau a proiectelor tehnice privind dezvoltarea turismului, pentru practicarea schiului şi a altor sporturi de iarnă, realizate de către administraţiile publice locale; stabilirea terenurilor care vor fi incluse pentru practicarea schiului şi a altor sporturi de iarnă, pe baza planurilor de amenajare a teritoriului şi a planurilor de urbanism avizate şi aprobate conform legii, cu respectarea reglementărilor privind protecția mediului și a ariilor protejate; elaborarea planurilor de amenajare a teritoriului şi de urbanism pentru zonele cuprinse în program, care vor fi avizate şi aprobate conform legii; amenajarea, dezvoltarea sau reabilitarea infrastructurii generale: căi de acces, alimentări cu apă, gaze, curent electric, canalizări, staţii de pompare şi staţii de epurare a apelor uzate, parcări, drumuri forestiere şi alte utilităţi necesare; amenajarea, dezvoltarea sau reabilitarea pârtiilor de schi, cu instalaţiile de transport pe cablu aferente, instalaţiile şi echipamentele de producere a zăpezii artificiale şi de întreţinere a pârtiilor şi instalaţiile pentru iluminatul pârtiilor de schi şi alte echipamente necesare dezvoltării domeniului schiului.
Unul dintre criteriile de calificare a proiectelor de investiţii este ca terenul pe care se va derula proiectul să se afle în proprietatea publică sau privată a unităţii administrativ-teritoriale care propune proiectul, aceasta urmând să deţină toate documentele legale privind proprietatea asupra terenului.
De asemenea, în cazul programului de dezvoltare „Schi în România”, cu componenta principală „Turism pentru practicarea schiului şi a altor sporturi de iarnă”, unitatea administrativ-teritorială trebuie să prezinte documentele privind schimbul de teren pentru scoaterea din fondul forestier a terenurilor destinate realizării investiţiilor în turism.
Astfel, în scopul depunerii unei solicitări de finanțare de către Județul Bistrița-Năsăud pentru proiectul de investiții ”Domeniu schiabil Valea Bârgăului, comuna Bistriţa Bârgăului” este necesară întreprinderea demersurilor legale necesare pentru trecerea din domeniul public al comunei Prundu Bârgăului în domeniul public al județului Bistrița-Năsăud a imobilelor-terenuri ce vor fi destinate amenajării pârtiilor de schi, cu instalațiile și echipamentele aferente, precum și a imobilelor-terenuri din Bistrița Bârgăului, destinate compensării suprafețelor ce se vor scoate definitiv din fondul forestier”.
Conform strategiei de dezvoltare a județului, pentru domeniul schiabil de pe Valea Bârgăului este propusă realizarea a 13,8 km de pârtii de schi astfel: 4,8 km pentru începători, 9 km pentru schiori de nivel intermediar. Deservirea pârtiilor de schi se va face cu 7 instalaţii de transport pe cablu astfel: 1 telegondolă, 3 telescaune, 3 teleschiuri. Având în vedere variaţiile de temperatură din sezonul rece, lipsa precipitaţiilor din anumite perioade și necesitatea prelungirii sezonului de schi cât mai mult posibil, se propune realizarea unui sistem de zăpadă artificială. Serviciile complementare domeniului schiabil propuse sunt: zonă de parcare, restaurant, punct de prim ajutor, punct salvamont, grupuri sanitare, Snow Park, Apreschi.
De la coarnele plugului romanii vor deveni un popor de schiori. Vom merge la cumparaturi pe schiuri. Toate comunitatile vor schia in scurt timp. Cine are un delut ca si Cocosul din B-ta nu peste mult timp va schia. Aici sunt prioritatile nationale. Trebuie sa-i depasim obligatoriu pe nordici si sa lasam naibii agricultura si alte domenii la altii. Astfel dupa decimarea padurilor, ce a mai ramas trebuie taiat la ras si facut o retea de partii care sa uneasca toate judetele intre ele.Va mai mirati de ce ataca ursii ?
decat pe namol…mai ales vara!
Suprafetele care urmeaza a fi trecute la judet si defrisate sunt revendicate de catre proprietarii de drept adica de urmasii granicerilor si nu pot fi instrainate sub nici o forma
GRANICERII NU O AVUT TERENURI MAI ALES IN ZONA DE PADURE
granicerii erau niste bogteri de azi, decat sa lucre mai bine fluturau pusca si dadeau cu pumnu niste ciumegi,nuci in armata nu puteau fi integrati deaorece lipsa de scoala se vedea in executarea ordinelor, dupa caderea habzburgilor granicerii fiinnd oameni tendentiosi sio insusit terenuri abuziv si nimeni nu leo facut nimic dat fiind natura lor criminala
granicerii nu aveau decat undeva la 15 ari si ratie mai mare
nu erau stabi incat azi sa aiba terenuri de revendicat, este o mare teapa ce spui tu
Sper ca se va face o baza sportiva serioasa si nu o scurgere de bani publici ca pe dealul Cocosului in wonderlandul luț peste putred de la primaria Bistrita.