Timp de gândire

Denia de miercuri

Astăzi, în cadrul Deniei de miercuri seara din Săptămâna Mare, Biserica aminteşte de spălarea picioarelor ucenicilor de către Iisus Hristos şi de Cina cea de Taină.

Deniile sunt slujbe unice în cultul ortodox. Cuvântul denie vine de la vdenie, cuvânt din slavă și înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă. Mai mult decât atât, Denia este Utrenia (slujba de dimineață) de a doua zi și se săvârșește seara, cu o zi înainte. 

Se poate spune că prima slujbă a Sfintelor Pătimiri, în sensul strict al cuvântului, este chiar Denia din Miercurea Mare prăznuim Cina cea de Taină care este instituirea Sfintei Euharistii (Împărtășanii) şi pomenim trădarea lui Iuda şi prinderea Mântuitorului de către evrei. Atunci când era cu ucenicii săi, Mântuitorul le-a spus în timpul cinei: Luaţi, mâncaţi, acesta este trupul Meu. Şi luând paharul şi mulţumind, le-a dat, zicând: Beţi dintru acesta toţi, Că acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru mulţi se varsă spre iertarea păcatelor.”(Matei 26, 26-28).

În timp ce le spăla picioarele, Mântuitorul a spus „Cel care vrea să fie întâiul, să fie în urma tuturor

Tot în cadrul deniei din această seară, Biserica amintește de momentul în care Mântuitorul s-a rugat în grădina Ghetsimani. Aici putem vedea firea umană a Mântuitorul care pentru a-l înșela pe ispititor, spune “Părinte, dacă este cu putință, să treacă paharul acesta de la Mine; dar nu cum vreau eu, ci cum vrei Tu. Facă-se voia Ta!”(Matei 26, 42).

Să ne lăsăm în voia Lui Dumnezeu pentru că poate să aibă un alt plan cu noi, diferit de ceea ce gândim sau ne dorim.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS