Timp de gândire

Vinerea Seacă, zi de post negru

Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ziua în care Iisus a fost biciuit, scuipat şi răstignit între doi tâlhari și a murit pentru mântuirea lumii. Astăzi este o zi aliturgică în care nu se oficiază Sf. Liturghie. În biserici se va cânta seara Prohodul Domnului – ce simbolizează punerea în mormânt a lui Hristos.

Astăzi, la Denia Prohodului, credincioșii trec pe sub masa plină cu flori, care simbolizează catafalcul Mântuitorului. Pe aceasta este un epitaf pe care este reprodusă icoana punerii în mormant a lui Iisus Hristos, Evanghelia și Crucea.

La final, preoții și poporul cântă Prohodul Domnului. Slujba se încheie cu procesiunea de înconjurare a bisericii, care simbolizează înmormântarea Domnului. Se bate toaca îndelung, se trag clopotele. Credincioșii se adună în biserică iar preotul se îmbracă în epitrahil și felon. Este tămâiată întreaga biserică și se începe slujba utreniei Sambetei celei Mari.

Se face slujba utreniei duminicilor până la „Dumnezeu este Domnul…” . Apoi se adaugă troparele din Triod. Și sfârșindu-se troparele de cântat sau citit, credincioșii aprind lumânări din ceară curată, iar preoții ies prin ușile împărătești și încep Slujba propriu-zisă a Prohodului.

Compus din trei stări (trei părți, cu trei modalități de interpretare), Prohodul Domnului a fost tradus în limba română din greacă, notează site-ul creștinortodox.ro.

OBICEIURI ȘI TRADIȚII

Vinerea Mare sau Seacă este ultima zi de vineri înaintea Paștelui în care unii creştini ţin post negru deoarece în această zi a pătimit şi a fost răstignit Iisus Hristos. 

În Vinerea Mare, dimineaţa, înainte de răsăritul soarelui, oamenii alergau desculţi prin rouă sau se scaldau tainic în ape curgătoare crezând că, în felul acesta, vor fi sănătoşi pe tot anul.

Ouale nu se vopsesc în Vinerea Mare. Gospodinele sunt sfătuite să vopsească ouale fie în Joia Mare, fie sâmbăta, înaintea Paştelui, în niciun caz în Vinerea Mare. În această zi, nu ar trebui să se facă nimic.

Scăldatul ritual, simbol al curăţării trupeşti şi sufleteşti se face în Vinerea Mare.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.