Actualitate Recomandări

Deocamdată, fără amenzi pentru şoferii care nu plătesc parcarea. Ce au găsit pe parbrize (FOTO)

Şoferii care şi-au parcat maşinile pe strada 1 Decembrie, lângă Palatul Administrativ, au găsit pe parbrize două bucăţi de hârtie. Mulţi s-au speriat fiindcă au crezut că este vorba de amenzi întrucât a intrat în vigoare noul regulament de taxare a parcărilor cu plată, dar au răsuflat uşuraţi când au văzut că e doar o înştiinţare din partea Poliţiei Locale. Iată ce conţinea ea:

Contactat în legătură cu acest subiect, viceprimarul Cristian Niculae a declarat pentru Timp Online: „Am decis să informăm oamenii pentru că s-ar putea ca unii să nu ştie că sunt taxate parcările în mai multe zone. Noi nu am instituit această taxă ca să sancţionăm oamenii sau să facem bani la buget. Am hotărât ca, în perioada următoare, Poliţia Locală să pună aceşti fluturaşi prin care să-i informăm pe cetăţeni că parchează într-o zonă taxată conform HCL şi că, în curând, Poliţia Locală va face controale şi verificări. Anexat acestui fluturaş este şi o listă cu toate parcările cu plată din oraş”.

Potrivit viceprimarului, au fost amplasate plăcuţe pe care scrie că parcarea trebuie plătită pe 80% din străzi, iar săptămâna aceasta vor fi amplasate toate. „Din păcate, nu am putut face achiziţia publică de noi parcometre. Vom face acest lucru în două-trei luni, dar se va putea plăti prin SMS şi se vor putea cumpăra tichete de parcare de la magazinele cu care avem convenţie. Parcometrele pe care le avem în uz şi sunt bune le folosim şi le vom completa cu altele ca să fie pe fiecare stradă trei modalităţi de plată: parcometre, magazine care vând tichete şi SMS. Cea mai ieftină modalitate de plată este prin SMS. Costă 1,93 de lei pe oră, mai puţin decât un tichet cumpărat din magazin”, a mai spus Cristian Niculae.

Joi, parcometrul de pe strada 1 Decembrie funcţiona, însă şoferii au plătit doar un leu pe oră şi nu doi, aşa cum a stabilit Consiliul Local taxa pe 2018. „Vom regla şi parcometrele”, a promis viceprimarul, care i-a îndemnat pe şoferi să plătească parcările prin SMS fiind „cea mai ieftină şi mai simplă” modalitate.

„Eu cred că am luat o decizie bună să nu amendăm oamenii din prima. După ce vor găsi pe parbriz acel fluturaş, oamenii vor fi mai bine informaţi şi vor şti să achite taxa de parcare. Dacă e rea voinţă şi nu va vrea şoferul să plătească, atunci va suporta rigorile legii”, a spus viceprimarul.

Reamintim că pentru pentru 30 minute, şoferii vor achita un leu, dublu faţă de anul trecut, pentru o oră doi lei, iar pentru o zi tariful va fi de 15 lei, suma fiind de trei ori mai mare faţă de cea din 2017. Costă de patru ori mai mult şi abonamentele anuale pentru parcările publice, taxa fiind de 480 de lei.

Totodată, s-a modificat și tariful pentru parcările de reședință de la 120 de lei pe an la 180 de lei pe an, ca și ora de la care se poate parca. Până acum, locul de parcare putea fi utilizat de la 15.30 la 8.00 dimineaţa, însă de anul acesta va putea fi ocupat doar de la ora 17.00 până dimineața la 8.00. Adică se plăteşte mai mult pentru un timp mai scurt. Această hotărâre a fost luată întrucât sunt familii care locuiesc la bloc şi deţin câte două sau trei maşini şi nu există destule locuri de parcare pentru toate, a motivat primăria.

Şoferii care parchează şi nu plătesc riscă amenzi între 200 şi 1000 de lei, dar şi ridicarea maşinii dacă ocupă un loc de parcare rezervavt şi plătit de altcineva.

25 comentarii

 • Nici popa nu repeta de doua ori slujba pt o baba surda…. :))) totusi primaria s-a gandit sa fie mai ingaduitoare decat fetele bisericesti de data asta

  • Si n-ai nici recipisa de pus in geam…. asa ca te amendeaza… si tu nu ai decat sa umblii pe la ei sau in tribunal sa-ti anuleze amenda… Ma insel oare?????

 • contracte cu operatorii de telefonie mobila ati realizat tovarasu viceprimar?
  ca taxa o fi de 1,93 lei pe ora, dar comisionul perceput la platile prin sms ale operatorului de telefonie mobila nu ne spuneti cât costa.

  • Comisionul e inclus in cei 0,35 euro. CETATEANUL PLATESTE DOAR 1,93 LEI/ORA. Contract cu operatorul de telefonie s-a incheiat.

 • Pe când veţi reuşi să faceţi posibilă plata impozitelor şi taxelor şi cu ajutorul mijloacelor tehnice moderne ? V-am mai adresat această întrebare, dar nu aţi binevoit să răspundeţi, nici la scrisorile ce v-au fost adresate on line, adică prin e-mail (prin poşta electronică, deşi aveţi obligaţia legală spre a răspunde sesizărilor într-o anumită perioadă specificată în legea cu privire la obligaţiile organelor locale faţă de contribuabili). Să vă mai interesaţi şi de sugestiile, propunerile cetăţenilor, deoarece sunteţi plătiţi pentru a-i servi pe aceştia şi nu invers. Deveniţi mai interesaţi în rezolvarea obligaţiilor asumate, odată cu alegerea în anumite funcţii sau posturi. Vă felicit pentru iniţiativa prezentată în articol, dar mai revedeţi şi comentariile la alte articole care au legătură cu activitatea organelor administrative locale. Să ştiţi că, cel puţin preşedintele consiliului judeţean, atunci când este sesizat cu o problemă ce priveşte viaţa social-economică din judeţ, este foarte operativ în rezolvarea acelei probleme, luând legătura cu colaboratorii din domeniul respectiv şi urmărind îndeplinirea sarcinii, apoi informând pe cel sesizat că problema este rezolvată. Deşi face parte dint-un partid care a făcut şi face destule zile fripte populaţiei ţării, dumnealui priveşte democraţia aşa cum ar trebui să o privească toţi aleşii neanului.

 • Sa luam un caz concret:
  Vine un om din judet sau din alt judet si isi parcheaza masina pe un loc de parcare de pe o strada trecuta in lista.
  Intrebare: DE UNDE afla omul respectiv ca acel loc este cu plata?
  De unde? Exista vre-un afis/pancarta in dreptul acelui loc de parcare care sa-l informeze ca trebuie sa plateasca stationarea/parcarea, cat este taxa si cum o plateste?
  DE CE automatele functioneaza doar cu monede?
  Daca plateste cu SMS, cum stie organul de control ca a platit? DE CE exista riscul sa primeasca amenda pe care va fi obligat sa o conteste cheltuind timp si bani?

  • mha oameni buni nu mai dati atatea idei la idiotii astia din conducerea primariei, adica sa mai cheltuie din banii publici si pe o gramada de indictoare cu parcarea cu plata? pe parcometre sau pe te miri ce strutopterodactili de pus prin oras? nu mai dati idei ce blaturi sa MAI FACA CRETU CU SLEATA LUI DE HOTI…

  • Pe fiecare strada unde se vor taxa parcarile sunt amplasate indicatoare cu” parcare cu plata” iar sub indicator sunt placute pe care e scris care sunt magazinele care vand tichete de parcare de pe acea strada si nr de telefon unde trebuie dat sms-ul( ptr plata prin sms). Parcarile cu plata sunt semnalizate corespunzator, la fel ca in alte orase sau alte tari. NU MAI INDUCETI LUMEA IN EROARE.

 • adica pentru 1 zi trebuie 30 monede de 50 bani? trebuie sa circulam cu saci de monede? de unde cumparam tichete? daca vreau 1/2 ora, de ce sa trimit SMS pentru 1 ora?

 • În viziunea acestor domni , ,,aleși ai poporului” ( după chipul și asemănarea lui, bineînțeles ) ajunge să mâzgălești două linii pe asfalt și gata , să curgă banii! Nu s-au ,,obosit” în a construi parcări subterane , supraterane , suspendate sau de orice altă natură, este mult mai simplu încasatul ,,cașcavalului” fără a oferi absolut nimic în schimb.
  Interesant este că nimeni nu protestează dar chiar și așa această ,,idee strălucită” va expira în curând.

  • Lasa vrajeala JOSEPH, unde ai vazut tu parcari subterane sau suspendate cum le spui tu gratuite, fara taxa? Unde ai vazut tu in Europa parcari in centrul orasului fara plata? Noi românii vrem civilizatie ca si in vest dar pe gratis totul. Totul pe gratis nu se poate.

  • @ Paul Doboș

   Și io ce spun, stimabile? De 21 de ani trăiesc ,,afară” și întodeauna am avut de ales unde să parchez : în parcări amenajate, cu pază, utilități, etc, – cu plată, sau în cele publice – GRATIS! Și dacă nu ai aflat, centrele orașelor trebuie să dispună de un anumit număr de parcări fără taxă, lucru stabilit prin lege.
   Cât despre civilizatie…nu este rumânul apt pentru așa ceva. Deocamdată.

 • B-dul Republicii, parcare cu plată, Str. Odobescu, parcare cu plată, Str. Gheorghe Șincai, parcare cu plată etc.
  Primăria este în serviciul cetățenilor! Se știe care? Cei care nu se amestecă cu prostimea. Îi doare în cot de circulație și, respectiv, de parcări publice. Să iasă banu!, este sloganu…
  Dacă îmi las mașina pe bulevard, cât sunt la serviciu, trebuie ca jumătate din bani să-l donez așadar edililor. Băieți deștepți!

  • o solutie ar fi sa ne punem placute de înmatriculare detasabile.
   parcam, le dam jos si plecam în treaba noastra.
   ne întoarcem, le punem la loc si plecam.
   exact cum fac alesii nostri dragi mandat dupa mandat: ne promit câte-n luna si în stele, vin la ciolan, se satura bine si dupa aia pleaca.
   PS: pun pariu ca se va gasi macar unul care sa aplice ideea asta. 🙂

  • Nu ai aflat încă : mersul pe jos face piciorul frumos ! :))))
   Du-te frate la Cluj sa vezi cât costa parcarea … ai sa zici ca in Bistrița e rai !

  • Toate astea pentru ca Bistrita e un oras sufocat de masini. Poate s-or invata oamenii sa mai mearga si pe jos sau cu autobuzul. Ne-am nascut cu totii in masina ? Unde scrie ca oricine e capabil sa detina o masina si sa circule cu o masina ? O sa ajungem sa avem mai multe masini ca si oameni. Taxa e ieftina fata de taxele de parcare din alte orase, nu mai comentati atata.

 • Mi se pare perfect normal sa fim informati prima data pana ne obisnuim cu ideea de parcare cu plata. Dam dovada de civilizatie in felul acesta.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.