În groapa ecologică de la Tărpiu a fost depozitate peste 10.000 de tone de deșeuri aduse din Maramureș, o cantitate de trei ori mai mare decât anunțaseră inițial autoritățile din județul vecin care se confruntă cu o criză în managementul deșeurilor municipale.
Potrivit unui raport al companiei Vitalia Servicii pentru Mediu -Tratarea Deșeurilor SRL, în cursul anului trecut, cantitatea de deşeuri municipale depozitată la Tărpiua fost de 80413,93 tone din care 62.922,22 tone reprezintă deşeurile municipale în amestec, 7750,76 tone deşeurile stradale, 37,74 tone deşeuri din construcţii şi demolări, 104,76 tone deşeuri biodegradabile, deşeuri voluminoase -172,36 tone, 8463,59 tone deşeuri reciclabile si 962,5 tone alte categorii de deșeuri.
Anul trecut s-a depozitat în depozitul ecologic de la Tărpiu o cantitate de 10.977 de tone de deșeuri provenite din judeţul Maramureș (6884 tone deşeuri municipale în amestec şi 4093 tone deşeuri stradale). Aceasta deși, în octombrie 2022, când Maramureșul s-a confruntat cu o criză în managementul deșeurilor, președintele CJ, Ionel Bogdan, anunța că a convenit cu autoritățile de la noi să depoziteze lunar 1000 de tone de deșeuri la Tărpiu.
Deși în Maramureș nu s-a rezolvat problema gunoiului, anul acesta ADI Deșeuri nu a mai fost de acord să accepte să depoziteze deșeuri din Maramureș, acestea din urmă fiind transportate la Brașov.
Astfel, a crescut cantitatea de deşeuri municipale colectate în anul 2022 faţă de anii anteriori, creșterea fiind determinată de faptul că o cantitate de 10.977 tone deşeuri municipale provine din judeţul Maramureş.
Chiar și așa, capacitatea de depozitare rămasă disponibilă la sfârşitul anului trecut a fost de 204 509 mc deşeuri.
În afară de deşeurile colectate de către Supercom din Bistriţa-Năsăud – care însumează o cantitate de 62547 tone – unii operatori economici cum ar fi Aquabis, Urbana, Recycling 3A SRL, Teraplast, Carmolact, Dimex 2000, Eurocompozite și CNAIR au transportat anumite categorii de deşeuri direct la depozitul ecologic de la Tărpiu într-o cantitate totală de 1547,98 tone, în baza contractelor de eliminare a deşeurilor, încheiate direct cu Vitalia Servicii pentru Mediu -Tratarea Deșeurilor SRL.
Astfel, celula 1 a depozitului de la Tărpiu a avut o suprafaţă totală de 43000 mp şi o capacitate proiectată de depozitare de 310000 mc. Din măsurătorile topografice a rezultat că în luna ianuarie 2023 volumul deşeurilor atingea 430359 mc şi un grad de umplere a celulei 1 de 138%. Deoarece această capacitate a celulei 1 a fost depaşită, se estimează că în urma procesului de tasare, până în anul 2025 această celulă se va putea închide.
Închiderea celulei 1 se efectuează în două etape: în prima etapă închiderea provizorie, care a avut loc în trimestrele I şi II ale anului 2022, când celula 1 a fost acoperită provizoriu cu pământ, iar în a doua etapă se va face închiderea finală, după efectuarea tasărilor, până în anul 2025. În ceea ce priveşte celula 2 a depozitului, construirea ei a fost finalizată în data de 09.07.2021.Capacitatea totală de depozitare a celulei 2 este de 270914 mc.
Eva nu e in regulā!
Gunoiul nu e gunoi,sa-l ingropi, e materie primā si sursa de energie.
Materiale care se refolosesc, nu se îngroapă; sticlă, metal, plastic, carton, hârtie, lemn, haine/textile.
Materialul bio resturi de legume si fructe se folosesc ca si îngrășământul natural, se împraștie pe terenurile agricole)
Restul gunoiului, care nu poate fi sortat, se arde in termocentrale!!! Produce energie termică (încălzește apa) încălzire centralizată . Și produce abur, iar aburii activează turbinele care produc energie electrică.
La Tarpiu se îngroapă aur, se îngroapă resurse care ar putea fi refolosite !
Eu cred că Maramureșul a rezolvat foarte elegant problema crizei gunoiului. Îl trimit in alt județ și gata. Județul lor rămâne mai puțin poluat. Poate și alte județe vor face la fel. Cât despre folosirea gunoiului că materie primă….pe hârtie da… în fapte ba
Sa aduca mirosu de la vest!
De la sud sa vina azomuresul si din est vreo drwna!
Sa aduca Adi Tișe si de la Cluj o tura buna de gunoi si sa vezi cum o sa miroase si Bistrita a levantica premium a la Cluj
Pentru cei din BN exista tot felul de recomandări legat de gunoiul menajer să nu grăbim umplerea gropii ecologice și acum aflăm că de fapt ne ajută vecinii noștri. Rușine Moldovan și acolitului tău Nicolae.