Economie

La Beclean se face parc industrial inteligent cu 200 de milioane de euro

În orașul Beclean va fi amenajat un parc industrial de specializare inteligentă, administrația locală urmând să beneficieze de o alocare 200 de milioane de euro prin Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest unde a depus primul proiect din regiune, a anunțat primarul Nicolae Moldovan.

”Primul proiect pe parcuri industriale inteligente din ADR l-a depus Becleanul în data de 18 august pentru un grant de 200 de milioane de euro. Va fi în zona industrială, pe 5 hectare. Urmează să vină 10-12 firme”, a spus primarul Becleanului, Nicolae Moldovan la deschiderea oficială a zilelor orașului.

ADR N-V, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Nord-Vest 2021-2027, a publicat în 20 iulie 2023, Ghidul solicitantului pentru apelul de proiecte 132.A.1 –Sprijinirea dezvoltării parcurilor de specializare inteligentă.

”Parcurile de specializare inteligentă sunt considerate o operațiune strategică în contextul specializării inteligente, deoarece acestea reprezintă o modalitate concretă de a promova și dezvolta sectoarele cheie și domeniile de specializare inteligentă ale regiunii Nord-Vest. Specializarea inteligentă se referă la concentrarea resurselor și competențelor în domenii specifice, în care regiunea sau zona are un potențial competitiv și poate obține avantaje economice și inovatoare semnificative. În Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest aceste domenii sunt identificate în cadrul Strategiei de Specializare Inteligentă a Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest (RIS3), după cum urmează: sănătate, cosmetice și suplimente alimentare, agroalimentar, materiale noi, tehnologii de producție avansate și Tehnologia Informației și Comunicațiilor. Parcurile de specializare inteligentă vor sprijini și stimula dezvoltarea și inovarea în domeniile identificate mai sus, prin facilitarea colaborării între companii, instituții de învățământ superior și de cercetare, autorități publice locale și alte părți interesate, pentru a crea un ecosistem favorabil inovației și dezvoltării în vederea creșterii competitivității mediului de afaceri”, se arată pe site-ul ADR N-V.

16 comentarii

 • Cam pentru asemenea activitati (inteligente! , nepoluante , purtatoare de mari plusvalori) a fost gandit si parcul industrial din Bistrita de catre fostul primar Cretu care era inginer de profesie. Din pacate activitati de acest tip cam lipsesc acum (exceptie , Datacor) si se pare ca vor domina si in viitor confectiile metalice.Inteligenta este atrasa de inteligenta.La Bistrita nu are cine s-o atraga… Inca odata (si iar si iar) , jos palaria pentru primarul din Beclean!

  23
  50
  • Leo dragă oamenii nu pot mânca biti, oamenii au nevoie în continuare de toate lucrurile clasice până în momentul când Elon le va băga cablu direct în cap și astfel nu vor mai avea nevoie de nimic.
   Ce denumim smart-inteligente! sunt doar upgrade-uri la produsele clasice deja existente de care este nevoie în continuare, de drumuri, de mașini, de avioane, de curent și câte și mai câte produse industriale vom avea nevoie în continuare. IT-iști și cei ce fac lucruri smart acum lucrează de acasă nu au nevoie să meargă aiurea acolo foarte departe până la Sărata asta până la anul când hoții de bujetari neproductivi vor să mărească impozitele și TVA fiindcă au spoliat bugetul statului pe toate prostiile și atunci IT-iști își vor închide firmele și vor pleca în Europa și SUA. Acolo în Parcu Industrial Bistrița Sud foarte departe de oraș este locul cel mai potrivit pentru construirea de fabrici industriale.

   65
   2
  • O mișcare inteligentă este relocarea zonei industriale din mijlocul Bistriței între Sărata și Sărățel așa cum a făcut Teraplast și de aceea sa putut dezvota foarte bine. Orașul Bistrița sa extins natural și acum zona industrială din mijlocul Bistriței este înconjurată de cartiere rezidențiale este mult mai profitabil și curat pentru toată lumea ca zona industrială să fie relocată în afara orașului și în locul ei să fie zone rezidențiale.

   53
   4
 • Iarasi ne intrece oraselul BECLEAN cinste lui , in timp ce la Bistrita se va face o SANIE de VARA inteligenta sa-i plimbe pe dealul Cocos pe cei care nu au de lucru si sunt mai putin inteligenti decat beclenarii.
  Asta-i diferenta .

  20
  43
  • Felicitări domnului primar Turc , asa ceva trebuia sa spună Bălan, ce visează Turc se pare ca în Beclean se realizeaza

   9
   24
  • Ecoi logistule…lasă Becleanul ca nu poti linge si la psd sa capeti o maslină…Vezi ca taie 100 de arbori pe axa Decebal -Gării…Lasa lingua ….

   18
   3
 • Din nou, revin….! E bine ca se vor realiza și aceste obiective, dar….. nu suntem în stare sa înființam un cabinet de stomatologie școlar, care sa asigure tratamente gratuite copiilor între3 si18 ani sau studenților, celor cu probleme motorii sau mentale….. Și nu sunt putini! În jur de 2500! Asta e! Ultimul răspuns de acum câteva luni, (după corespondenta de circa 7 ani!) fiind:”Nu s-au alocat bani din buget pentru un astfel de obiectiv!” Mulțumim, domnului Primar! Dr. MNPop-preș. CMSBN

  35
  9
  • Buna ziua domnule doctor . Noi cititorii Timp Online suntem în stare sa înființam un cabinet de stomatologie școlar, care sa asigure tratamente gratuite copiilor între3 si18 ani sau studenților, celor cu probleme motorii sau mentale….Cati bani sunt nevoie pentru un cabinet?

   10
   2
 • Cu 200 de milioane de euro vor trage curentul, apa si vor asfalta cateva alei. Bani pentru CML ca vine campania electorala de la anul si Loti e om de incredere. Totul pentru partid!

  32
  2
  • Aceste cabinete funcționează de regula, în scoli, licee! Într-un spațiu adecvat, 3,4 încăperi, care includ și un grup sanitar dublu(personal și pacienți) Având acest spațiu, aparatura necesara și obligatorie pentru un cabinet, sa poată funcționa, ar costa sa zicem, cam 30mii euro! Poate fi încadrat un medic cu norma întreaga sau 1/2 și o asistenta! Asta, prin înființarea posturilor, la latitudinea autoritatilor locale, cu aprobarea MS! După ocuparea posturilor prin concurs, mentenanța cabinetului și salariile se plătesc, după câte știu, de Primărie! În prezent avem în judet, 5 cab Bistrita, încă 2 la scoli la care învață copii cu probleme speciale, în Nasaud 1,in Sg Bai 1,in Prundu B 1.( 1/2 norma) , în Lechinta1! Asadar, Beclean este singurul oraș din județ, fără cabinet școlar! Cu respect, dr. MNPop

   13
   1
  • @cap … să sperăm că nu suflă vântul … poate mută și parcul ăsta „intelijent” în Jucu!

   10
   5
 • Din pacate avem la Bistrita o administratie care se consuma in sucul propriu. Plina de conflicte si orgolii personale care fac numai rau cetatenilor. Printre multele vorbe „Vom face…”, altii o fac si apoi se dau cu pumnul in piept. Un mic ex.: La Prundu Bargaului este deja o parcare supraterana data in folosinta si acolo nu au desfintat locuri de parcare pt tot felul de lucrari inutile si fanteziste. La Bistrita s-au desfintat locuri de parcare si „Vom face parcari…..” din vorbe. Cand nu se stie.

  10
  1
 • Primarul din Beclean ar putea sa ne spuna cate firme de productie ,a atras in cei aproape 25 de ani de cand pastoreste orasul .
  In prezent multi din beclenari sunt navetisti, la Bistrita , la Dej,la Nasaud sau la Figa.
  In 25 de ani nu a reusti sa asfalteze cele maxim 30 de strazi, stradute si alei cat are Becleanul, insa va face un parc industrial inteligent.
  Cum istoria se repeta , d-nul primar din Beclean s-a inspirat de la Cretu cu parcul industrial.
  A ,,colorat” putin aceasta denumire , adaugand cuvantul – inteligent ,insa mi-e teama ca rezultatul va fi acelasi ca la BIstrita.

  2
  5
 • Daca podul de la Beclean nu se dărâma,circulam pe centura ocolitoare a orașului.
  Așa și cu parcul „inteligent” ,se va dărâma proiectul,după alegeri.
  Dume pentru votanți !!🆗👍

  1
  1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS