Actualitate

Ce deputați vor reprezenta România în Parlamentul European. Niciun bistrițean nu se află printre ei

Partidul Popular European (PPE) obţine 179 de mandate în noul Parlament European şi rămâne cel mai mare grup politic, fiind urmat de Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor din PE (S&D) cu 150 de mandate, potrivit site-ului www.election-results.eu. Pe poziţia a treia s-ar plasa Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE) împreună cu coaliţia Renaissance (Franţa) şi Alianţa 2020 USR PLUS (România), cu 107 mandate. La mare distanţă, pe locul patru se situează Verzii, cu 70 de locuri în noul Parlament European.

În baza datelor comunicate până acum de Biroul Electoral Central, după centralizarea a circa 97% din voturi, Partidul Național Liberal (membru al grupului PPE) va avea cei mai mulți eurodeputați – zece.

Partidul Social Democrat și Alianța 2020 USR PLUS vor avea fiecare câte opt deputați în PE, în timp ce Pro România, Uniunea Democratică a Maghiarilor din România și Partidul Mișcarea Populară vor primi câte două mandate fiecare.

Astfel, din lista PNL ar putea ajunge în Parlamentul de la Strasbourg fostul realizator TV Rareș Bogdan, Mircea Hava, actualul primar al municipiului Alba Iulia, eurodeputatul Siegfried Mureșan, Vasile Blaga, eurodeputații Adina Vălean și Daniel Buda, Dan Motreanu, Gheorghe Falcă – primarul Aradului, și alți doi actuali europarlamentari Cristian Bușoi și Marian-Jean Marinescu.

PSD va trimite în legislativul de la Strasbourg pe fostul ministru Rovana Plumb, jurnalista Carmen Avram, Claudiu Manda, Cristian Terheș, actualii europarlamentari Dan Nica și Maria Grapini, precum și Tudor Ciuhodaru și Dragoș Benea, în timp ce fostul eurodeputat și ministru Victor Negrescu ar putea rata la mustață un nou mandat de membru al Parlamentului European, scrie site-ul euroactiv.ro.

Potrivit surselor Știrilor ProTV, mai mulți lideri PSD încearcă să o convingă pe Viorica Dăncilă, cea care a preluat conducerea partidului după condamnarea definitivă primită luni de Liviu Dragnea, să elimine de pe lista PSD candidații la europarlamentare din afara partidului. Este vorba de Carmen Avram, Chris Terhes, Tudor Ciuhodaru și Maria Grapini.

Liderii PSD consideră că o cauză pentru scorul de doar 23% obținut la alegerile europarlamentare este faptul că a propus pe listă candidați din afara partidului. Liviu Dragnea este cel care a insistat ca aceștia 4 să fie pe lista PSD la europarlamentare. Astfel, marți, când BEC va anunța rezultatul final la alegeri și ar putea cere partidelor să anunțe exact ce oameni vor merge la Bruxelles, Carmen Avram, Chris Terhes, Tudor Ciuhodaru și Maria Grapini ar putea fi scoși de pe listă, deși au fost între primele 7 locuri. De altfel, și eurodeputatul PSD Ioan Mircea Pașcu a scris clar pe blogul personal că ”în toate județele in care au fost puși candidați din afara partidului – Sălaj, Timișoara, Maramureș și Iași – au fost pierdute de PSD” și că ”a doua greșeală a fost alcătuirea listei cu oameni din afara partidului, după criteriul „așa vrea mușchii mei”, ceea ce a dus, pe de o parte, la revolte în organizațiile unde le-au fost impuși candidați din afară (vezi, de pildă, Timiș), iar pe de alta, la demobilizarea propriului electorat”.

Cei opt eurodeputați ai USR PLUS vor fi Dacian Cioloș, Cristian Ghinea, Dragoș Pîslaru, Clotilde Armand, Dragoș Tudorache, Nicolae Ștefănuță, Vald Botoș și Ramona Strungariu.

Primii doi candidați de pe lista Pro România sunt Victor Ponta și Corina Crețu, dar fostul premier a spus deja că nu vrea să meargă în Parlamentul European, astfel că Mihai Tudose ar putea merge alături de Corina Crețu la Strasbourg.

Din partea UDMR merg în Parlamentul European Iuliu Winkler și Lorant Vincze, iar Traian Băsescu și Eugen Tomac sunt aleșii de pe lista PMP.

Pe liste au fost și reprezentanți ai organizațiilor din Bistrița-Năsăud: deputatul PSD Doina Pană pe locul 15, deputatul USR Cristina Iurișniți pe locul 39, secretarul de stat în ministerul Agriculturii Sorin Roșu Mareș (ALDE) pe locul 16, președintele UDMR BN Decsei Atilla pe locul 21, secretarul general al PMP BN Silvia Galben pe locul 14.

În funcţie de modificarea rezultatelor finale şi de redistribuiri, numărul de mandate s-ar putea schimba la unele partide (+/- 1 mandat). Mai mult, unele persoane de pe listele partidelor ar putea să renunţe la mandate, caz în care locul lor ar fi luat de următorul candidat de pe lista partidului. De asemenea, dacă Marea Britanie va ieşi din UE, României îi va reveni încă un mandat de europarlamentar.

Etichete

6 comentarii

  • BLAGA si FALCA la Bruxel ;o))) Ne facem de ras si in Europa. Ar fi o solutie sa ii inchida ca pe Dragnea pana sa poata sa ia avionul de Bruxel.

  • Vai, vai, vai! Și doamna care se dădea în bărci cu Daddy nu merge la Bruxelles! Ce necaz! Da-ți duoamnă legea cu grațierea că îl otrăvesc pe Dragnea cu margarină în penitenciar! Și plăți compensatorii! Mari! Neapărat! Dă-l în tusă Bruxelles! Vedeți de Daddy că pe el îl iubește poporul!

  • Va mai amintiti de Basescu, Blaga, Falca? Da, da! Ei ne vor reprezenta „cu cinste” la Bruxelles! Perfect! Pentru ei ati stat la cozi sa votati! Adevarul e ca merita spectacolul.
    „Jos Ciuma Rosie!” – „Traiasca Revolutia portocalie!” (vopsita in Galben, Alb, Albastru… dupa caz)

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS