Actualitate

A uitat Botiș ce ne-a promis când ne-a cerut să-l votăm deputat?

În 2008 când candida la un fotoliu de parlamentar în Colegiul nr. 1 Bistrița-Livezile, Ioan Nelu Botiș s-a prezentat în fața poporului cu un program structurat, cu motto, obiective, dar și cu termeni de realizare.

Bun la strategii, Botiș a elaborat una de dezvoltare integrată a zonei metropolitane Bistrița-Livezile-Valea Bârgăului. Știind că e unul din punctele sale forte cu care poate cuceri electoratul, Botiș și-a găsit și un motto: „Sunt bistrițean – sunt cetățean european”. În documentul postat pe site-ul său personal la adresa www.ioannelubotis.ro, Botiș menționează că scopul acestei strategii realizabilă până în 2013 (ca să mai fie votat odată și-n 2012 să o poată duce la bun sfârșit, vezi Doamne) este crearea unui pol urban de creștere și formarea unei asociații intercomunitare de dezvoltare pe axa Bistrița-Livezile-Valea Bârgăului –Tihuța- Colibița.

La capitolul obiective generale el a trecut următoarele: “creșterea calității vieții în municipiul Bistrița și atingerea unui standard de viață european (60% din standardul mediu de viață al UE), crearea de noi locuri de muncă, mai multe și mai bine plătite, creșterea calității serviciilor publice și administrative, crearea de condiții optime și a unui mediu favorabil dezvoltării afacerilor în zona metropolitană Bistrița-Livezile-Valea Bârgăului”.

La capitolul obiective specifice, Botiș a scris că strategia sa propune abordări pe trei direcții principale: economie și afaceri, infrastructură și utilități, respectiv social-educațional. El nu s-a oprit doar la conturarea ideilor. Ne-a învățat și pașii pe care trebuie să-i urmăm.

În strategie a scris că pasul 1 este crearea unei echipe multidisciplinare formată din oameni de afaceri, economiști, juriști, sociologi, urbaniști, arhitecți, etc. Al doilea pas ar fi fost, în opinia sa, identificarea zonelor de dezvoltare economică pe axa Bistrița-Livezile-Valea Bârgăului, iar pasul al treilea identificarea zonelor exclusiv turistice în zona metropolitană Bistrița-Livezile-Tihuța-Colibița.

Botiș s-a gândit și care e pasul următor, al patrulea, și anume viabilizarea zonelor de exclusivitate economică și turistică prin drumuri reabilitate, aducțiuni de apă, canalizare și energie electrică. Continuați să ne urmăriți fiindcă există și pasul 5: dezvoltarea unui sistem integrat de transport ecologic prin transformarea căii ferate într-un sistem ușor (tip tramvai) de transport pe această axă. Următorul pas este crearea parteneriatului între mediul de afaceri și universități în scopul formării resursei umane și a asigurării de specialiști pentru investitorii din zonă.

Botiș s-a gândit și la un parteneriat între mediul de afaceri și administrațiile locale respectiv Camerele de Comerț pentru dezvoltare durabilă și susținerea investitorilor. Pasul opt trebuia să fie elaborarea strategiei de atragere a investitorilor tip green-field, urmat de susținerea atelierelor meșteșugărești, a micilor producători agricoli și a antreprenorilor și de creare a unui centru de pregătire a antreprenorilor și micilor întreprinzători. Ultimii pași din strategia sa sunt crearea Centrului regional de formare profesională și pregătire pentru creșterea mobilității profesionale, respectiv transformarea Bistriței oraș al științei și tehnologiei eco prin susținerea investițiilor repoluante și a cercetării în domeniile energiei curate-nepoluante eoliană, solară, hidro, surse alternative de energie, în așa fel încât să devină “oraș al viitorului – orașul cu suflet verde”.

Iată și termenele pe care Botiș singur le-a trecut în strategie:

2009:  Finalizarea asfaltării drumului spre Slătinița, a drumului interior în Ghinda. Finalizarea asfaltărilor în Unirea pe străzile laterale și a tuturor drumurilor de legătură în zonele cu construcții. Finalizarea asfaltării drumurilor laterale în Viișoara,  Sărata si Sigmir

2010: Finalizarea lucrărilor de aducțiune apă și canalizare în zona de intravilan a Bistriței. Regenerarea Parcului municipal și finalizarea lucrărilor la aleile parcului

2011: Modificarea intravilanului și crearea din timp a zonelor de locuință și a zonelor economice pentru extinderea zonei de intravilan. Finalizarea lucrărilor la Biserica Evanghelică. Finalizarea planului de regenerare urbană a municipiului Bistrița-.

2012: Finalizarea primului spațiu urban de calitate  – definirea ca standard urban european a unui cartier

2013: Dezvoltarea celui de-al treilea Bulevard al Bistriței Gară-Colibiței prin transformarea căii ferate în linie de tren ușor (tramvai) și deschiderea a două benzi de circulație pe sens în această zonă. Susținerea unui sistem de transport integrat ecologic și performant. Finalizarea lucrărilor la pasajele Bistriței. Fiecare pasaj poate fi refăcut astfel încât să recuperăm istoria burgului. Fiecare pasaj poate fi denumit după numele breslelor bistrițene (Pasajul Croitorilor, al Ceasornicarilor).

2013:Crearea celui de-al doilea plămân verde pentru Bistrița trebuie să dezvoltăm un al doilea parc în Bistrița, absolut necesar având în vedere dezvoltarea urbanistică a orașului.

În plan social-educațional, Botiș a scris în strategia sac că orașul va avea, în timpul mandatului său, un Centru educațional-social creat pentru elevii cu probleme sociale, astfel încât familiile care nu pot să susțină educația copiilor lor să găsească o soluție pentru ei în aceste centre educaționale-sociale. “Sistemul este gândit într-un mod integrat – cămin – grădiniță – școală – liceu – cu două linii de dezvoltare, theoretic și professional. În acest fel  evităm ca acei copii care astăzi sunt de exemplu cerșetori pe străzi să devină la rândul lor părinți de copii care vor cerși în continuare. Câștigăm pe termen mediu și lung cetățenii care au o altă șansă la educație, o altă șansă de a reuși în viață”, scria Botiș în strategia sa.

Tot el a menționat că se impune construirea unui campus medico-social pentru personae vârstnice. “Campusul poate fi creat în sistem cu parteneriat public-privat (PPP) și se adresează acelor persoane care au nevoie de îngrijire odată cu ieșirea la pensie. Parteneriatul public-privat presupune și un management performant. Acest lucru presupune posibilitatea ca în timpul vieții active să poți aloca o anumită sumă din salariu pentru acest centru, iar odată cu momentul pensionării să beneficiezi de servicii integrate în centrul medico-social.Campusul poate pune la punct o bază de tratament gerontologic, bazin de înot, terenuri pentru recreere și centru de recuperare și terapie medicală”, mai scria Botiș în strategie.

De când Ioan Nelu Botiș a pus pe hârtie și pe site toate aceste strategii au trecut trei ani și nu am văzut niciun rezultat concret. Ce-i drept, mai are la dispoziție mai bine de un an să recupereze timpul pierdut. Face parte dintr-un partid aflat la guvernare, vrea să candideze la Primăria Bistrița, așa că e timpul să facă ceva din ce a promis, nu să schimbe doar anii și să ne ceară din nou votul. Așa ar face un om onest!

Cristiana Sabău

Etichete

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.