Actualitate

Diana Morar: Ambulanțe noi pentru SAJ Bistrița-Năsăud

Legea bugetului de stat pentru anul 2023, aprobată de Parlament, cuprinde și un amendament depus de deputatul PNL Diana Morar, prin care se vor achiziționa patru autospeciale noi pentru Serviciul de Ambulanță Județean Bistrița-Năsăud.

”O veste bună pentru județul Bistrița-Năsăud: autospeciale noi la Serviciul de Ambulanță! Am depus un amendament la Legea bugetului de stat pe anul 2023, care a fost aprobat, privind achiziționarea a 4 autospeciale Dacia Duster, tip ACD, 4×4, dotate cu echipamente medicale specifice, pentru consultații la domiciliu, ce vor deservi Serviciul de Ambulanță Județean Bistrița-Năsăud.

Ambulanțele tip ACD pentru consultații la domiciliu cu medic, aflate în prezent în dotarea parcului auto al Serviciului de Ambulanță Județean Bistrița-Năsăud, sunt uzate fizic și moral în totalitate, fiind încă de la momentul achiziției (anul 2008) în serviciu 24/24 tot timpul anului.

Din anul 2008, de când s-a făcut ultima achiziție de către ministerul de resort, Serviciul de Ambulanță Județean Bistrița-Năsăud nu a mai beneficiat de nicio dotare de acest tip, cu toate că este indispensabilă. Actualele ambulanțe tip ACD sunt autoturisme de tip Fiat Punto, cu tracțiune față, aspect care îngreunează deservirea zonelor montane, care acoperă mai mult de o tremie din suprafața județului, fiind utile din punct de vedere practic cel mult în mediul urban.

Vizând această stare de fapt, este absolut necesară și utilă o investiție de înnoire a parcului auto al Serviciului de Ambulanță Județean Bistrița-Năsăud cu 4 ambulanțe tip ACD, model Dacia Duster, cu tracțiune integrală, dotate cu echipamentele medicale necesare.

Suma aprobată pentru achiziție este de 708.000 lei.

Mă bucur că am reușit să introduc această investiție în bugetul anului viitor, pentru ca Serviciul de Ambulanță Bistrița-Năsăud să aibă la dispoziție mijloace moderne de transport, cu care să ajungă cât mai rapid la locul solicitării, iar locuitorii județului care vor avea nevoie de sprijin medical să beneficieze de cele mai bune condiții și de aparatură medicală performantă”, spune deputatul PNL Diana Morar.

SAJ BIstrița-Năsăud a transmis:

”Veste îmbucurătoare în prag de sărbători: prin grija unui deputat în Parlamentul României s-a reușit identificarea unei posibilități de înlocuire a vechilor ambulanțe ACD care sunt utilizate în activitatea operativă din anul 2007 și care au reprezentat un foarte mare ajutor pentru cetățeni în valurile pandemiei de Covid-19!

Doamna Diana Morar, deputat de Bistrița-Năsăud în Parlamentul României, cunoscând situația de la dr. Ancuța Vitușinschi, medic primar MF – unul din medicii SAJ-BN care încadrează acesta autospeciale de foarte mulți ani, a formulat și depus un amendament la Legea bugetului de stat pe anul 2023 în vederea achiziționării pentru Serviciul de Ambulanță Județean Bistrița-Năsăud a unui număr de 4 ambulanțe tip ACD.

Aceste ambulanțe vor fi marca Dacia Duster, cu tracțiune 4×4 care urmează să înlocuiască ambulanțele ACD, marca Fiat Punto, cu tracțiune 4×2 deținute în prezent și exploatate din anul 2007. Pentru acest demers a fost aprobată suma de 708.000 lei, urmând ca votul final să fie primit în ședința în plen a Parlamentului.

Activitatea de consultații de urgență la domiciliu este o activitate a serviciilor publice de ambulanță, implicând misiunile cod verde, adică acele cazuri în care pacienții au nevoie de consult și tratament acordat de un medic, dar nu este necesar transportul pacientului la unitate sanitară, acesta nefiind într-o situație medicală care să îi pună viața în pericol.

Conform legislației în vigoare, aceste ambulanțe tip ACD (ACD = ambulanță consultații la domiciliu) sunt încadrate de un medic specialist/primar de Medicină de Familie și un ambulanțier. Sunt dotate standard, atât cu echipamente medicale, medicamente și materiale sanitare cu care să poată asigura un act medical de calitate, cât și cu echipamente cu care – dacă situația se complică, să se poată începe asigura suport vital avansat la un pacient în stop cardio-respirator, menținându-i corespunzător funcțiile vitale până la sosirea echipajelor medicale de urgență.

Este extrem de binevenită ideea de a achiziționa ambulanțe ACD marca Dacia Duster cu tracțiune 4×4 deoarece aceste autospeciale au garda la sol înaltă, iar împreună cu tracțiunea 4×4 asigură acces facil și sigur în orice mediu, în orice anotimp. S-a avut în vedere faptul că aceste autosanitare vor fi menite a deservi nu numai cetățenii din mediul urban, ci și cei din mediul rural unde densitate populațională este relativ scăzută, cu gospodării inclusiv în afara localităților, unde accesul cetățenilor la servicii medicale este adesea dificilă, mai ales pentru populația vârstnică, cu patologii cronice acutizate.

Pe această cale dorim să îi mulțumim doamnei deputat Diana Morar pentru atenția pe care a acordat-o unității noastre și pentru întregul sprijin!”.

1 comentariu

  • Si ce? Nu de asta va votam? Nu de asta sunteti acolo unde sunteti? Ca sa va ocupati de administrarea tarii. Astia pentru orice rahatel pe care il fac, trebuie sa se laude peste tot. Uite vedeti ce facem. De parca ne fac noua favoruri.

    10
    1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS