”Am o veste bună pentru infrastructura judiciară a județului Bistrița-Năsăud. Este legată de Judecătoria Beclean”, a declarat deputatul PNL Diana Morar, într-o conferință de presă în care a spus că anul viitor vor fi alocați banii necesari pentru ridicarea noii construcții.
”Am o veste bună pentru infrastructura judiciară a județului Bistrița-Năsăud. Este legată de Judecătoria Beclean. Încă de pe vremea când eram secretar de stat în Ministerul Justiției m-am preocupat pentru deblocarea contractului de lucrări de la Judecătoria Beclean. În acest an, noul sediu a beneficiat de un studiu de fezabilitate, iar în proiecția bugetară care este întocmită deja la nivel de minister și propunerea de aprobare la nivel de Guvern, Judecătoria Beclean, anul viitor, va avea bani pentru construcția nouă. Este un pas important pentru că este un obiectiv necesar pentru desfășurarea activității optime a acestui serviciu public, iar în plus față de acest lucru în sfârșit este remediată acea situație pentru că inițial a avut un sediu supradimensionat care nu mai corespundea necesităților din acest moment vizavi de nivelul activității pentru Judecătoria Beclean”, a declarat Diana Morar.
Conform raportului de activitate al Tribunalului Bistrița-Năsăud din 2021, Judecătoria Beclean îşi desfăşoară activitatea într-un imobil supus unei reparaţii capitale în anul 1993. La Beclean activitatea se desfăşoară în condiţii cu totul improprii. Clădirea se află în prezent în proprietatea unităţii administrativ-teritoriale, însă este revendicată în condiţiile prevăzute de Legea 10/2001 şi, din cauza unor inadvertenţe privind înscrierile în cartea funciară, notificarea este departe de a fi soluţionată. Dat fiind acest statut, investiţiile locale în construcţie nu pot fi solicitate.
La o schema de 4 judecători există o singură sală de judecată, unde se fixează termene atât pentru cauzele civile cât şi pentru cele penale. Drept consecinţă, în cazul înregistrării unor cauze urgente de natură penală, cum ar fi propunerea de arestare preventivă, se impune suspendarea şedinţei de judecată stabilite anterior, pentru a se putea derula cauza penală.
Raportat la situaţia juridică şi faptică a actualului sediu, s-a conchis că singura soluţie viabilă este cea a edificării unei clădiri noi. În realizarea noii investiţii s-au început demersurile în anul 2007, în luna aprilie 2009 a fost demarată licitaţia de proiectare ce a fost finalizată în luna august 2009, s-a întocmit proiectul tehnic şi detaliile de execuţie şi au fost înaintate spre aprobare Consiliului TehnicoEconomic din cadrul Ministerului Justiţiei, lucrările începând la data de 31 octombrie 2011, în baza contractului de execuţie nr.1.932/20.10.2011. Pe parcursul derulării contractului au apărut numeroase probleme, inclusiv necesitatea efectuării unor lucrări suplimentare, neincluse în contractul iniţial, determinate de constatarea că, la adâncimea prevăzută în proiect, terenul nu era corespunzător din punct de vedere geotehnic, impunându-se adâncirea săpăturii şi realizarea unei perne de balast.
La finalul anului 2021, stadiul fizic şi valoric al investiţiei este realizat în proporţie 34%, suma totală investită de Ministerul Justiţiei fiind de 5.300.160,05 lei.
Raportat la expirarea contractului de execuţie, prin Decizia nr. 9/26.04.2021 a fost desemnată Comisia de recepţie a lucrărilor executate la sediul nou al Judecătoriei Beclean, însă având în vedere necesitatea verificării lucrărilor deja executate raportat la timpul îndelungat de execuţie, s-a dispus suspendarea procedurii de recepţie. Drept consecinţă, s-a procedat la expertizarea sediului nou a Judecătoriei Beclean, pentru stabilirea gradului de conservare a lucrărilor efectuate în vederea recepţionării clădirii de către Tribunalul Bistriţa-Năsăud precum şi pentru stabilirea lucrărilor care trebuie revizuite sau reproiectate, achiziţie în valoare de 49.291 lei. Abia la finalul anului 2021 s-au definitivat toate rapoartele de expertiză, astfel că în cel mai scurt timp va avea loc recepţia lucrărilor executate.
În acelaşi timp s-a procedat la declanşarea achiziţiei serviciilor de revizuire şi actualizare a proiectului tehnic în vederea continuării lucrărilor din cadrul obiectivului de investiţii „Sediu Judecătorie Beclean”. Din păcate nu s-a înregistrat nici o ofertă, astfel că la începutul anului 2022 s-a impus reluarea procedurii de achiziţie.
Judecătoria Beclean a avut anul trecut o rată de soluționare a dosarelor de 105,3 %. Stocul de dosare mai vechi de 1 an şi 6 luni este de 24,9%, ponderea dosarelor închise într-un an a fost de 81,8%, durata medie de soluţionare a fost de 7,4 luni pentru cauzele non penale şi 5,3 luni pentru cauzele penale, iar otărârile redactate peste termen au reprezentat 49,1%.
Onoratele pensii speciale chiar „merită” sediu nou pe lângă nenumăratele privilegii de care beneficiază și de salariile enorme! Și să nu uităm că le plătim chiriile sau ratele la vilele de lux în care locuiesc !
Eu vreau să plusez: Hai să le plătim magistraților și întreținerea dacă tot vin vremuri grele.
Bine că anumiți comentaci văd doar salariile funcționarilor din ale instituții.
Un magistrat din surse -salariu până la 28000- 30.000 /luna iar pensia dublu și la vreo 50 ani.
Dar ar fi ok daca ar judeca fara influenta politică și la comanda.
Sigur există și excepții puține dar exista .
Mi ar fi rușine să dau un verdict pentru unul care se judecă pentru un drept salarial de 6,8 ori mai mic decât salariul acestora și poate lucrează tot în condiții de stres dar mai și răspund pe când aceștia și pierd procesul în timp ce aceștia fac de vreau și nu răspund de nimic .