Actualitate

Derogările la urs, lup și pisică sălbatică, anulate. Câte animale ar fi trebuit împușcate în BN

Ministerul Mediului a anunțat că ordinul privind derogările vânătorii pentru speciile urs, lup şi pisică sălbatică nu va mai fi emis, în sprijinul acestei decizii venind şi avizul negativ dat de Academia Română. Urmează să se înfiinţeze o structură specializată în subordinea Ministerului Afacerilor Interne care să intervină în situaţii de urgenţă.

Conform proiectului, în Bistrița-Năsăud ar fi trebuit împușcate 101 animale: 27 de urși, 39 de lupi, 25 de pisici sălbatice:

tabel-derogari-urs-lup-2016

Anul acesta, la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, a fost inventariat un număr de 520 exemplare din specia urs, 262 exemplare din specia lup, 64 exemplare din specia râs şi 339 exemplare din specia pisică sălbatică, peste efectivul optim. Comparativ cu anii precedenţi situaţia se prezintă astfel:

Specia Efectiv optim Efective evaluate2012 Efective evaluate2013 Efective evaluate2014 Efective evaluate2015 Efective evaluate2016
urs brun 156 448 454 483 484 520
lup 70 227 230 219 211 262
râs 30 73 73 66 65 64
pisică sălbatică 116 306 312 305 325 339

Ministrul Cristina Paşca-Palmer spune că, deşi un astfel de ordin se emite încă din 2007, niciun ministru al Mediului nu şi-a asumat, în trecut, în mod transparent, lansarea lui în consultare publică, aşa cum este firesc, iar acum ministerul a făcut acest demers „tocmai pentru că este un subiect sensibil, cu multe argumente pro şi contra”: ”Studiul care fundamentează emiterea ordinului de ministru a avut mai multe suspiciuni, să spunem, între care aş vrea să menţionez că au existat controverse referitor la metoda prin care se calculează şi se evaluează populaţiile acestor specii, au existat suspiciuni referitoare la utilitatea intervenţiei preventive şi, de asemenea, asupra corectitudini”.

Academia Română a transmis un aviz negativ asupra cotelor de urşi, lupi, râşi şi pisici sălbatice care puteau fi ucise. Astfel, pentru situaţiile de urgenţă, se intenţionează înfiinţarea Serviciului de Urgenţă pentru Animale Sălbatice (SUAS) în subordinea Ministerului Afacerilor Interne. ”Întrebarea care se punea este dacă aceste specii sunt realmente extrase din habitat, se intervine pe ele pentru că a existat un conflict om-natură sau este o formă mascată, de fapt, de vânătoare”, mai adaugă Palmer care spune că noul serviciu în care vor lucra angajaţii MAI va elimina suspiciunea vânătorii pentru agrement.

Proiectul de ordin al Ministerului Mediului supus dezbaterii publice viza „aprobarea derogărilor în cazul speciilor urs, lup şi pisică sălbatică”. Proiectul a stârnit controverse în spaţiul public, organizaţia World Wide Fund for Nature reclamând că dacă proiectul ar fi aprobat s-ar permite împuşcarea a 1.691 de animale sălbatice protejate. Proiectul viza o derogare pentru vânătoarea, la nivel național, a 552 exemplare de urs, 657 exemplare de lup şi 482 exemplare de pisică sălbatică.

5 comentarii

  • Criminaliiiiiiiiiiiiiiiiii. Sunt tari europene care nu au si poate si-ar dorii. De ce nu exportam animale vii pt repopulare in zone europene cu deficiente.

    • Noi nu ne vindem țara! – ați uitat? Mai bine o distrugem, pârjolim ogoarele și otrăvim fântânile , omorâm lupii și urșii. Mare ” jmecherie „…

  • Poate ne explica cineva cum a fost posibila cresterea cu 10% a efectivelor de ursi intr-un singur an in judetul Bistrita-Nasaud si unde s-a mai pomenit in lume asa ceva.

  • Nu cred ca cifrele raportate sunt foarte exacte.De exemplu rasul are un efectiv prea mare tinand cont de suprafata montana inpadurita a judetului nostru.Rasul(Lynx lYnx) este o felina de talie medie sunt pradatori si ca toti reprezentantii din aceasta familie sunt teritoriale.Puteti sa faceti un calcul simplu luand in considerare nr.de indivizi raportat la teritoriul pe care il ocupa fiecare familie si o sa va dati seama despre ce vorbesc.

  • Eu cred ca cifrele depesesc realitatea,aceste specii de vânat au nevoie de un anumit habitat,teritoriu în care trăiesc și unde se hrănesc, și cum va explicați faptul ca vânatul răpitor este în creștere, și cel nerapitor în scădere, România tara a braconajului și a tuturor posibilităților pe calea corupției. ..!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS