Social

Descoperire arheologică la Breaza. Unelte ale dacilor, scoase din pământ (FOTO)

Un topor şi o coasă dacice au fost descoperite pe raza localităţii Breaza de trei căutători de vestigii istorice care au folosit un detector de metale. Obiectele au fost donate Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, iar cercetătorul Radu Zăgreanu le-a făcut o evaluare.

Prima piesă este un topor tip bardă, întreg, cu înălțimea de 10 cm, tăișul lat. După restaurarea s-a putut constatacă este o piesă de bună calitate, cu urme puternice de folosire,lama fiind tocită în două puncte. A doua piesă este o coasă de fier căreia îi lipsește puțin din vârf.

 

Potrivit lui Radu Zăgreanu, descoperirile arheologice de pe teritoriul localității Breaza sunt extrem de puține, însă arată „existența unei importante rute dinspre zona Maramureșului și Valea Mare, ocolind înălțimea impunătoare a Culmei Breaza”: „Pornind de la premisa că aceste descoperiri pot fi încluse cronologic în cadrul epocii La Téne atunci ele par a oferi ideea unui vechi drum de culme ce făcea legatură între valea Mare și zona Maramureșului. Ele ne oferă astfel o concepție nouă de a gândi evoluția ulterioară istorică a zonei, odată cu apariția limes-ului roman”, a precizat acesta.

Mai multe puteţi citi AICI. 

4 comentarii

  • Oare domnul cercetător de unde a „ghicit” şi ce aparate a avut la îndemână în evaluarea atât de rapidă şi precisă, stabilind provenienţa, perioada istorică şi proprietarul obiectelor descoperite (după fotografie se pare că, acestea au fost găsite într-un strat superficial, ceea ce contrazice aprecierea), (dacă această fotografie este de la locul descoperirii). Poate dl.Grijuc este mai aproape de adevăr, fiind un localnic după afirmaţia postată, care cunoaşte şi oamenii şi uneltele utilizate de cei care locuiesc la Breaza, în apropire de Valea mare din apropierea Culmii Breaza.

    • Ganditorul de la Hamangia este gresit spus. Adevarul este ca Ganditorul este de la Cernavoda si face parte din cultura Hamangia.

  • GANDITORUL SI PERECHEA SA, AU FOST DESCOPERITI CHIAR IN LOCALITATEA ,,HAMANGIA,, SI DE AICI NUMELE CULTURII. ULTERIOR , NISTE TOVARASI CU FACULTATI MUNCITORESTI, INSTALATI IN FUNCTII AU SCHIMBAT NUMELE LOCALITATII ,,HAMANGIA,,- UN NUME CU MARE RENUME DUPA DESCOPERIRI . ATATA IA DUS MINTEA.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS