Recomandări Social

Cum se fac şi se desfac legile la Bistriţa Bârgăului. Războiul pentru administrarea pădurilor continuă

(FOTO-VIDEO) Aleşii comunei Bistriţa Bârgăului au reuşit performanţa să se substituie unei instanţe şi să radieze, după părerea lor, printr-o simplă ridicare de mâini, Regia Publică Locală Ocolul Silvic Bistriţa Bârgăului din Registrul Comerţului a cărei înfiinţare au decis-o tot ei în urmă cu un an.

S-a întâmplat miercuri după-amiaza într-o şedinţă ordinară convocată de primarul Vasile Laba (PSD) care, după ce a propus înfiinţarea Regiei în urmă cu un an, tot el a constatat că nu e bine fiindcă banii nu ar mai ajunge direct în conturile administraţiei locale.

 

Înfiinţarea Regiei Publice Locale Ocolul Silvic Bistriţa Bârgăului a fost decisă în 2017 în urma unui raport al Curţii de Conturi care a spus că, potrivit Legii 46/2008 privind Codul Silvic, fondul forestier proprietate publică a unităţilor administrativ-teritoriale se administrează prin ocoale silvice de regim care funcţionează ca regii autonome de interes local şi nu prin ocoale silvice în cazul în care acestea administrează majoritar pădurile comunei.

Este şi cazul Ocolului Silvic Bistriţa Bârgăului, condus de Dan Ţacăl. Acesta are are în gestiune 8506,87 ha de păduri din care 99,88% reprezintă păduri ale comunei. Ca urmare, Curtea de Conturi a transmis CL să intre în legalitate şi să-şi facă regie. Zis şi făcut.

 

În luna mai a anului 2017, pornind de la Raportul Curţii de Conturi nr. 1501/16.07.2016, Consiliul Local Bistriţa Bârgăului, la iniţiativa primarului Vasile Laba, aprobă cu 11 voturi „pentru” şi două abţineri constituirea Regiei Publice Locale. Tot atunci, CL îl numeşte ca şef al Regiei Publice Locale Ocolul Silvic Bistriţa Bârgăului pe dr. ing. Mihai Pop Marius. Apoi, în 19.07.2017, acelaşi consiliu modifică şi completează Hotărârea nr. 48/15.06.2017 adoptată iniţial cu unele paragrafe cerute de juriştii Prefecturii, iar aceasta primeşte şi avizul de legalitate al Instituţiei Prefectului. Inginerul Pop începe toate demersurile să înfiinţeze regia la Registrul Comerţului. Între timp însă, la vechiul ocol silvic, condus de Dan Ţacăl, a început mişcarea de rezistenţă.

Mai întâi, s-a spus că, odată înfiinţată noua regie, Primăria Bistriţa Bârgăului nu va mai încasa banii din vânzarea lemnului decât o dată pe an, ceea ce ar fi privat administraţia de lichidităţi pentru cofinanţarea proiectelor. Noul şef al regiei a scris însă adrese la ANAF, Garda Forestieră şi Ministerul Apelor şi Pădurilor şi niciuna dintre aceste instituţii nu i-a răspuns că ar fi ilegal ca primăria, fiind proprietarul pădurilor administrate, să-şi încaseze banii ca şi până acum, în mod curent.

Rezistenţa de la vechiul ocol a continuat invocând că, odată cu înfiinţarea regiei, Bistriţa Bârgăului va pierde dreptul de a administra situl Cuşma, însă nici acest lucru nu a fost confirmat de instituţiile statului, Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate răspunzând că nu Ocolul Silvic Bistriţa Bârgăului, ci Asociaţia Proprietarilor de Pădure din Comuna Bistriţa Bârgăului este custodele sitului.

Cu toate acestea, în ciuda tuturor celor menţionate, a faptului că în statutul regiei a fost trecut inclusiv faptul că încasarea banilor din vânzarea masei lemnoase se face tot de primărie, miercuri, primarul Vasile Laba a pus pe ordinea de zi a şedinţei CL Bistriţa Bârgăului „Proiectul privind radierea Regiei Publice Locale Ocolul Silvic Bistriţa Bârgăului RA din Registrul Comerţului Bistriţa-Năsăud”.

Deşi iniţial intenţionase să treacă repede la vot, fără nicio altă dezbatere, primarul, care el conduce de fapt şedinţe CL şi nu preşedintele de şedinţă, i-a dat cuvântul inginerului Mihai Pop, care s-a referit la toate aceste aspecte, aducând şi alte argumente pe care le puteţi urmări în înregistrarea de mai jos.

„Mi se pare o inepţie că ceea ce aţi înfiinţat anul trecut cu bună ştiinţă vreţi să daţi acum jos. Vă rog să-mi arătaţi o instituţie care spune că regia, înfiinţată până acum, nu este legală. Eu v-am arătat răspunsul a patru instituţii care vă spun că este legală. Dumneavoastră vă contraziceţi. Eu nu mi-am depus dosar de candidatură de unul singur, a fost hotărârea dumneavoastră să faceţi o schimbare. Aţi dat două hotărâri pe care acum le abrogaţi, dar nu le poate abroga decât instanţa de judecată. Sunteţi liberi să faceţi ce vreţi. Eu am vrut să lămurim situaţia. Regia a fost înfiinţată legal. E ca un copil care s-a născut anul trecut, că dumneavoastră aţi înfiinţat regia, şi acum îl strangulaţi”, a spus Mihai Pop.

Primarul Vasile Laba a răspuns: „Poate mă contrazic. Avem şi noi partea de vină. Eu consider ca persoană că am făcut o greşeală când raportul Curţii de Conturi şe Legea 109 ne-o obligat să facem regie. S-a modificat Codul Fiscal, că asta fost toată speţa, prin care impozitul pe profit nu era încasat de statul român, respectiv de Finanţele Publice. Când am mers şi am întrebat iar la Curtea de Conturi, o cotit-o că o putem funcţiona şi în felul următor. Şi atunci, dacă am făcut o greşeală atunci şi acum dorim să reparăm ce nemulţumiri sunt? Consiliul Local cred că o aprobat la maxim toate salariile la Ocolul Silvic ca să reducem infracţionalitatea, furtul, discuţiile. Acum noi să intrăm între dumneavoastră, să vedem care-i mai mare, mai tare, care-i mai şef, care-i aşa nu mai putem”.

Primarul a adăugat că bugetul comunei este „de 628 de miliarde (de lei vechi-n.r.) din care 28 de miliarde sunt cofinanţări, legat de forestiere, Colibiţa, apă, canal şi aşa mai departe”.

„Nu putem să aşteptăm până la sfârşitul de an să ne intre banii de la regie că am avut mai multe împăduriri, că ne-o luat drumurile apa şi aşa mai departe şi noi ne uităm bine merci la dumneavoastră. Eu nu am vot de decizie, dar nu pot să spun că am putea să funcţionăm ca şi regie, că regia are alt statut, cu consiliu de administraţie care ne fac eficienţă economică, ăia cinci oameni pe care va trebui să-i scoatem la concurs, ar trebui ca să întrerupem contractul de muncă al tuturor de la Ocolul Silvic. Cine preia gestiunea când întrerupem contractele de muncă şi fac din nou concurs?”, a spus Laba.

Primarul a adus apoi o serie de acuzaţii tuturor angajaţilor Ocolului Silvic Bistriţa Bârgăului pe care Dan Ţacăl i-a adus în sală şi pe care administraţia locală ar avea şansa să-i selecteze în mod corect, pe bază de competenţe şi concurs, în noua regie, eliminându-i pe cei care nu îşi fac treaba.

„De câte ori aţi fost vreunul din sală în Poiana Ştampei unde avem 1000 şi ceva de hectare să vedeţi ce furturi îs acolo şi bătaie de joc? Ridicaţi-vă în picioare şi spuneţi! Taie numai igienă sau îşi bat joc? Întrebaţi ce fac acolo. Nu are rost să vorbim. Aţi mers să vedeţi că am făcut protocolul pe 44 de hectare cu Prundul că o belit-o toată la ora actuală? Sau 190 de hectare pe care le avem litigiu cu Tiha? Tot la fel taie unde ştiu că e în litigiu. Cine ar trebui să meargă, Consiliul Local? Cine vă opreşte să nu mergeţi să verificaţi partizii la agenţi economici? De câte ori aţi mers?”, a întrebat retoric primarul.

Deşi a reieşit clar din aceste întrebări că atât primarul, cât şi Consiliuul Local sunt nemulţumiţi de prestaţia angajaţilor Ocolului Silvic Bistriţa Bârgăului, „Proiectul privind radierea Regiei Publice Locale Ocolul Silvic Bistriţa Bârgăului RA din Registrul Comerţului Bistriţa-Năsăud” a fost adoptat de Consiliul Local Bistriţa Bârgăului cu majoritate de voturi, deocamdată rămânând şef tot Dan Ţacăl, membru al Clubului Rotary Bistriţa. Războiul între părţi va continua însă în instanţă.

33 comentarii

 • Bani multi,interese mafiote intre timp marii taietori de lemne s-au consultat si au hotarat ca se schimba modificarea,Laba fiind implicat pana in gat a spus : Am inteles sa traiti,anul viitor sunt doua randuri de alegeri,dar mai ales peste doi ani si fara bani,fara sprijinul lui Tcl,fara sprijinul mafiei lemnului greu sa castigi alegerile si atunci vine R.,suna Drag(..)nea….oho….probleme L(…)uta ,probleme…

  • Spre bucuria si satisfacția ta nu o sa candidez la alegerile viitoare în comuna Rodna!

 • L. povestește la toată lumea ca a fost obligat “de cei de Sus “ sa revoce Regia deși el stie ca Regia este legal înființata.
  Deocamdată este la picioarele lui Ț. Fura amândoi de ani buni. Se amenință unul pe altul și se folosesc de oameni sa le iasă lor pasenta. După ei potopul!!!!!Oameni fără scrupule, alergând după interese personale.

 • L. ii singuru vinovat in toată povestea asta. Ii după cum bate vantu și unde e plicul mai gros. Ii pretin pe fata și pe la spate ii un ucigător. El nu-i capabil sa conducă. Alții îl conduc, de asta el face și desface legi. Pana intr-o zi!!!!!

 • Se taie pădurile,
  La ras, ca oglinda,
  Drujbele cu miile
  Au pornit colinda.
  Nu se plantează puieți
  Și-i ca-n bătătură.
  Ah, de ce n-am 10 vieți
  Să te plâng, natură?
  Că vor veni ploile
  Potop și, ca Noe,
  Ne vor ține Doinele
  Predici din canoe.
  (Text adaptat)

 • L. îl trimite pe Pop la control in pădure dar nu le spune ominilor ca atunci când o fost și o găsit cioate tăiate si acoperite cu frunze in canton la M(…)cuta și o chemat poliția L. și cu T in loc sa ia măsuri l-o pus pe Mi (…)ta șef la paza și pe P. in sidinta l-o făcut cu ou și otat. Și L.a o povestit ca nu trebuia sa facă asta. Ore eu Șe sa fur ca sa-mi deie și mie o funcție in Bargau??? Astia îs Numa cu poveștile. Vreu sa deie bine la omini dar realitatea ii ca Pop ii încurca rau. Nu pot fura cât Vreu ei de el. T nu mere deloc pe teren, sta la birou și încasează. Nu ie deloc măsuri. Rușine de impostori se sinteti.

 • Câți bani a luat primaru pt tot circu asta?
  Vai de capu nostru și a urmașilor noștri cu atâta corupție.

 • Adevarat vorbiti despre Pop ca doar nu el si a închiriat ciocanul de marcat cu ziua si are dosare la politie destule,pe deasupra mai este si condamnat cu suspendare si 60 zile în folosul comunității.O conduită impecabilă,obraz si omenie zero,mai terminati cu poveștile astea de adormit copiii ajutați l sa și plateasca datoriile ca omenia si caracterul nu mai are șanse să le reabiliteze!

 • Vai de capul meu,poi Pop se lauda intr-o sedinta de prezentare ca e sef de cateva luni la acel ocol silvic si ca sunt angajatii ca niste soldati in fata lui.Era mare bucurie in sala de la Metropolis. nici chiar asa sa te prezinti ca sef de ocol si tu sa fi un lesinat rau de tot.

 • Si acum cere bani pe la agenți economici, și datorează bani pe la tot satul. Vai de capul lui de ,, profesionist,, .

 • Ba colegu din clanul Tacal scrie ce vrei de Pop ca alta misiune nu aveti decât să inventati minciuni si povești.Ati mai scris si in alte rânduri.Va mânca ura că Pop are creier si îi deștept .Vă mănâncă rău ca voi spre deosebire de el aveți în cap numai humă. La cât esti de bun la minciuni si acuzații as vrea sa te vad la o probă scrisă la silvicultura. Esti tăt asa bun?Ti-as plânge de milă.Tăt Pop o sa fie sef de ocol.Las ca vezi tu.Nu te bucura prea mult .

 • Ma intreb domnul doctor inginer chiar nu ai rusine deloc după ce ani de zile ai mers cu tot felul de minciuni la domnul primar si ai reclamat la garda forestiere si politie pe toti colegii tai cu scopul de a ajunge sef cu orice preț,dar prostiile pe care le ai facut tu se stiu de toată lumea. Ai venit in bargau cu mâna în buzunar ti ai cumparat pământ si ti ai facut vila cu ce bani? Tot mai îndrăznești să acuzi în stânga și în dreapta.Toate weekendurile plecat în țară la hoteluri scumpe cu ce bani?

 • Da ce face oare S,cum isi mai recupereaza banii de pe miei ca dantura lui e pusa.Sau poate il pune o jumătate de an baci la oi sa isi scoata datoria.

 • Sa-l pupati în dos pe Pop bă curatilor si oameni de omenie.Ajutati pe omu cinstit Miticuta sa isi plateasca datoriile la Ciotecu ca si amu mai are bani de dat de când o cumparat masina cu bani de la padurari si cu ciocanul prin partizile lu cumnatu. T nu zice nimic ca si el își face plinu de acolo.Tăt o apă și un pământ. Tăți de un leu.

  • Dacă are datorii miticuta o sa si le plătească înaintea ta ca doar tu l ai pus pe Sotecu sa taie din vârful Stegii si apoi sa nu recunoască,dosarul e pe rol va iesii adevărul la iveală!

 • Daca esti destept domnul doctor de ce nu te a pus a prund sef de ocol sau la Tiha ? Iti spunem noi fug toti ca dracu de tamaie de tine pt ca nu ai caracter,esti un mincinos si prefacut cu două fețe.Meseria se invata dar caracterul si omenia se câștigă în timp ceea ce tie iti lipseste cu desăvârșire!

 • Singurul cel mai înverșunat împotriva lu Pop ii M.T( l-o luat si pe R.H cu el) el ii stabilește caracterul și omenia, el care și-a cumpărat diploma de inginer și locul de munca de la domnu șef Ţ, îl alimentează cu bani continuu și care zice ca ii dispus sa facă orice sa-l vada pe Pop plecat, ca și-ar vinde și casa și familia și sufletu, ca urmărește toate articolele și își da diferite nume sa îl ponegreasca, tot el se lauda ca numa el și Ț. conduc ocolu din Bistrita Bargaului. Domnu Miticuta care ați rămas șef de ocol in locul lui T când a plecat in concediu, cum a fost la ședința pe care ați ținut-o, câte cuvinte ați scos, o ras tati angajații pe la spate ca i-ați dat cuvântul lui P. care V-o salvat din situația penibila in care ați fost. Dacă el ar fi fost un mârlan cum îl tot faceți nu-i așa ca va făcea de cacao de atâtea ori???? Miza ii sa fiți dumneavoastra șef de ocol pt ca aveți ominie, nu mai conteaza pregătirea. Ominie are tata dumneavoastra și angajații care îs de atâția ani la ocol și își vad de treaba lor. Normal ca va visați șef de ocol, după cum V-ați tot laudat ca câti bani ați făcut cu ocolu in câțiva ani nu și-o făcut nici popa de la biserica in zeci de ani. Pe Pop îl tat faci leșinat și in toate felurile. Dacă tu ești msi bun ar trebui sa ai și tu un doctorat macar sau o exprimare de specialitate in cel mai rau caz.
  De dosarele tale nu vorbesti?
  Hai ca se stie ca faci falsuri in acte cu sefu și astupi cioatele tăiate din pădure cu frunze. Asta ai învățat in Anglia sau la facultate? Asta înseamnă caracter și omenie, așa-i???.

  • Tu cat ai plătit la doctorat domnule? Stai linistit ca data viitoare o sa vedem daca iti respecți programul si nu o sa mai ai dreptul la cuvant. S a văzut ieri în ședința cati oameni te sustin!

 • Nu trebuie să ai masterate si doctorte, trebui sa ai cei șapte ani de acasă care ție îți lipsesc cu desăvârșire!!!!

 • Câți colegi te susțin? Din sală câți au fost nu sa ridicat nici unul. Nici macar Sotecu.

 • In sedinta de CL de ieri a fost întrebat d- nul Pop câți susținători are din cei 35 de angajați ai OS find rugați din cei prezenți sași exprime dragostea față de d-nul Doctor dar din pacate spre nefericirea lui a fost zero barat, cum va explicati acest lucru, oare atât de apreciat sunteți de colegi!!!!??????

 • Domnule pop de ce ati adus poliția ieri la sedinta CL daca sunteti asa iubit în comuna si nu v a susținut nimeni ,e adevarat trebuie să ai doctorat sa ti bati joc de oameni ca sa astepte cu zilele pe la usa ta ca nu ai chef sa ti faci meseria mare om mare caracter tot bargaul te stimeaza!

 • Acum il acuzi pe nasul tau primarul din Bistrita Bargaului ca nu te a pus sef de ocol ,dar cum iti explici ca alt nas de al tau nu se mai corespunde cu tine si nu te mai recunoaște de fin,ai luat medalia de platină? În detrimentul nasului tau! Sa ajungi sef si acolo!

 • Ca sa ai un doctorat și o afacere ca și P. trebuie sa înveți nopti și zile și sa muncești. Evident ca nu stie aprecia cine nu are.

 • Domnul Vlad Florin șeful ocolului silvic Tihuta-Colibita este tânăr si fara experienta cum zici tu domnul doctor pop dar toată lumea îl respectă si il iubeste pt ca are caracter si omenie si are timp sa acumuleze si experienta si nu are nevoie de nici un doctorat ,poate fi om si fara ,dar tu nu esti om nici cu 10 doctorate!

 • Dacă graim de omenie si caracter întrebați pe fosta nevasta a lu M..Ca nu iar mai trebui nici cu slujbe unu ca el.O venit din Anglia rupt în cur si plin de datori.Leo rezolvat aici cu ciocanul de marcat si T. De aia so însurat a doua oară de ominie si caracter.Intrebati pe Ș. cine o fost si va faceti cruce.O mulțumit la Dumnezeu ca so scapat de el ca dracu de tamaie. O povestit că dacă îl pune pe el sef nu se gata lemnele la banzicu lu primaru.Si amu se lauda ca el duce mâncare la oamenii care lucra la primar la vilă. Las sa mai scrie si apoi va spun ce zice fosta nevasta despre ominia din Anglia.

  • De multumit ar trebui sa multumeasca S., dar pt ca I-a tinut fata la facultate in Bucuresti M. si a dus-o in Anglia, a cazat-o si I-a gasit si loc de munca! s-a casatorit cu ea si A facut-o Doamna! Ce putea sa spuna S. ca Fiica lui e o sfanta si M. un betiv plin de datorii! Dar oare de ce mai da mana cu el si il saluta daca-I asa cum zice el?

 • Asa zice si Domnul B. si Domnul V. despre tine se bucură si ei ca nu te au avut de ginere cu doua cununii la starea civila in aceeasi zi si tu ai plecat la….marcat!

 • P. nu a facut nunta domnu S. sau cine îi fi.De la nunta si verigheta când pleci e cel mai rusinos lucru.Spunei si la M. Asa ca SUCCES la scris si mai bine sa meargă să faca o facultate ca aia la care a mers 3 zile îi scoala de maiștri.

Apasă aici ca să comentezi