Actualitate Recomandări

Deși au luat note mari, vor fi suplinitori. De ce nu există mai multe posturi titularizabile

(FOTO) Profesorii care au obținut medii mai mari de șapte la examenul de titularizare au umplut, miercuri, sala de ședințe a Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud cu speranța că vor putea ocupa un post pe durată nedeterminată. Din păcate, au existat doar 48 astfel de posturi în tot județul, așa încât chiar și unii dintre profesorii care au luat 10 la examen vor fi obligați să accepte să fie suplinitori.

”În ședințele publice de azi și de mâine (joi -n.r.) pot participa candidații care au obținut minim 7 la proba scrisă și media de repartiție să fie tot peste 7. Această medie se calculează și în funcție de nota de la inspecția specială. În general, crește media. Au obținut medii peste 7 un număr de 174 de candidați din 411 care au predat lucrare scrisă. Posturi titularizabile sunt 48. Dintre acestea, avem 4 posturi la școli private – trei pentru învățământ primar. E vorba de Școala Sfera și un post la Grădinița Prichindelul. Pentru acele posturi, candidații care au media peste 7 vor trebui să aducă aviz din partea școlii. Acolo decide conducerea școlii dacă îi acceptă sau nu”, a spus inspectorul de resurse umane Marcel Ivan de la Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud.

Potrivit acestuia, deși anul acesta au fost și trei note de zece la titularizare, un singur candidat se va titulariza: ”Este vorba de asistenta medicală care se titularizează pe post la Liceul Sanitar Bistrița. Altă candidată de 10 este deja titulară la o școală de la țară. Nu sunt catedre întregi în oraș și probabil va rămâne titulară tot la școala unde este. Un titular are dreptul să participe la examen dacă vrea să ocupe un post mai bun. Poate are un post departe de domiciliu și atunci poate un lua un post mai convenabil. Dacă era post, ar fi luat azi postul. Pentru a treia medie de 10, luată de o profesoară de română, nu avem post titularizabil: complet și viabil pentru 4 ani. În următoarele etape poate vor apărea posturi. Va veni în 22 august, la suplinire, și va avea prioritate la alegerea postului pentru un an de zile”.

Marcel Ivan a spus că acei candidați care au luat medii mai mari de 7 și nu au posturi titularizabile, cele complete cu viabilitate mai mare de 4 ani, pot ocupa posturi valabile un an complete sau incomplete.

”În următoarele ședințe publice din 22 și 23 august se vor face detașări și supliniri, iar în cea din 26 august doar suplinirile și pot veni atunci. Vor mai apărea posturi ca urmare a detașării în interesul învățământului a inspectorilor și a directorilor. În următoarele ședințe de repartiție e stabilită foarte clar ordinea în care vor fi ocupate posturile. Mai sunt ceva persoane cu reducere de activitate, după care completarea normei didactice. Sunt cazuri când un titular are numai 14 ore, cum e la liceele tehnologice, unde nu și-au făcut cifra de școlarizare, nu și-au făcut clasele și au dispărut două ore de matematică și titularul trebuie să mai ia ore de altundeva”, a spus Ivan.

Potrivit sursei citate, în acest moment, circa 80% dintre cadrele didactice din județ sunt titulare.

”Avem circa 2900 de titulari la 3500 și ceva de posturi pentru anul școlar viitor. Eu sper că nu vor rămâne oameni fără catedre, dar cred că se va întâmpla și așa ceva fiindcă sunt discipline cu foarte puține posturi, cum ar fi Franceza, Biologia, Limba română. Și la învățători, și la educatoare, au fost peste o sută de candidați la patru posturi titularizabile”, a explicat Ivan.

Alt motiv pentru care nu există posturi în orașe este acela că sunt ocupate de profesorii pensionari.

”Pensionarii nu ies din posturile căutate, cele de oraș. Ei au posibilitatea să-și prelungească activitatea încă trei ani. Școlile nu au motive să nu le aprobe cererile decât dacă au atitudine necorespunzătoare sau calificative necorespunzătoare. Școlile aprobă cererile pensionarilor în general. Au lucrat o viață, au performanță, au experiență. Și atunci rămân până la 68 de ani și ocupă posturi care s-ar fi putut ocupa cu cei cu note foarte bune”, a mai explicat Ivan.

Conform acestuia, în anul școlar 2019-2020, nu vor fi discipline care să nu aibă persoane cu studii necorespunzătoare postului.

”Sunt prea puțini necalificați pentru că multe persoane au făcut conversii și s-au specializat și în alte discipline uitându-se ce se întâmplă în școala unde e titular și atunci necalificații au dispărut”, a explicat inspectorul de resurse umane.

3 comentarii

  • pai ia si nu le mai prelungiti la pensionari contractele……ca puteti justifica foarte bine, prin lipsa lor de eficienta, eventual slabe rezultate la clasa etc….. degeaba ii tinem mumii acolo!!!

    • Unii pensionari vin la scoala pentru ca nu au ce face acasa,s-ar plictisi. Exact acestea au fost cuvintele unui profesor de matematica. El avea 75 de ani si de abia statea in picioare ,dar voia sa lucreze. Nu se gandesc sa lase si alte persoane tinere sa acumuleze experienta. Ei oricum nu mai au nici putere,nici chef. Cat despre experienta ,nu stiu ce sa zic. Pe vremea lor,in 1990se titularizau cu dosarul ,nu dadeau 1000 de examene cum dam noi azi.

  • Un alt motiv pentru care nu sunt posturi este faptul ca legea permite oricărui titular care a făcut o noua specializare (facultate sau conversie) sa devina titular, dacă dorește, pe aceasta noua specialitate. Chiar dacă postul are viabilitatea de 1 an de zile. Fără un examen de titularizare. Asa s-au ocupat toate posturile. Toate educatoarele și învățătoarele au devenit profesori de limbi străine, de limba romana, de geografie, etc. Au dat examen din Alba ca Zapada și au aceleași drepturi cu cei care au dat examen din Proust, Dickens, etc. Vi se pare corect? Normal ar fi dacă-ți dorești sa lucrezi într-o alta specializare, da examen de titularizare și dacă obții peste 7, atunci ok, dacă nu, ramai unde ești și lasă pe alții care sunt în stare sa obțină o nota de minim 7. De aici notele slabe la bac și EN. Pt ca acești,, noi, ” profesori merg la clasa și habar nu au ce înseamnă limba romana, lb străină, matematica, etc. Unde mai pui ca pensionarilor li s-a dat posibilitatea să-și prelungească activitatea pana la 68 de ani. Adică 3 ani bărbații și 6 ani femeile. Nebunie. Sa stea acasă și sa se bucure de pensie. Cum sa mai avem unde lucra? Uitați-vă câte posturi sunt ocupate de pensionarii care au dreptul să-și continue activitatea. Vreo 40 la nivel de județ. Și încă vreo 20 ocupate de femei. Pt ca ele trebuiau doar sa și depună o cerere la școală unde lucrează, fără sa depună dosar la Isj. Trebuie sa facem ceva sa se schimbe legea. Nu se poate asa ceva. Apoi cum este posibil sa poți să-ți iei post cu o nota obținută acum 3-4ani?nicaieri în lumea asta nu exista asa ceva. Cunosc persoane care au devenit titulare obținând nota 7 în urma cu 6 ani. Uitați-vă câte persoane au părăsit sala de concurs pt a nu-și pierde nota obținută în 1900 toamna. Nota trebuie sa fie valabila 1 an. Atât. Normal ca liderii de sindicat tac chitit. Șeful de la sindicat și a făcut dosar de continuare pt ca trebuia sa se pensioneze, șefa ISJ a făcut conversie pe matematica, Inspector Speranța a devenit titulara pe Biologie, parca, și mai am multe exemple. Asa ca, dragi absolvenți, mai aveți de așteptat mult și bine pana prindeți posturi titularizabile.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS