Pesta porcină africană nu a ajuns în judeţul nostru, din fericire, însă, cu toate acestea măsurile luate de autorităţi la nivel central îi afectează şi pe fermierii din judeţ. În comuna Chiochiş, de exemplu, sunt familii care au şi câte o sută de porci pe care i-au crescut în ideea că îi vor vinde de Crăciun. Comerţul cu animale vii în târguri a fost însă interzis, iar oamenii sunt disperaţi.
„Este o mare problemă fiindcă sunt închise târgurile de animale. Sunt câteva sute de familii de crescători de porci în comuna Chiochiş şi acest lucru le creează o problemă majoră. În primul rând, aceşti oameni nu îşi pot vinde porcii. Am o familie care a venit la mine foarte îngrijorată pentru că are peste o sută de porci în gospodărie şi nu are cum să-i valorifice. Cred că ar trebui găsite nişte soluţii şi pentru despăgbirea acestor oameni. Mi-e teamă că anul viitor nu vor mai fi porcii tradiţionali pentru Crăciun pentru că nu vor mai creşte de teamă că rămân cu ei”, a spus primarul comunei Chiochiş, Vasile Silaşi.
Secretarul de stat Sorin Roşu Mareş de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a spus, într-o conferinţă de presă, că sunt peste 950 de focare de pestă porcină africană în 13 judeţe unde sunt şi nouă suspiciuni în evaluare şi analiza de laborator.
Potrivit lui Mareş, se acordă despăgubiri doar acelor proprietari din focarele de pestă care au pierdut animalele din cauza bolii, evaluarea făcându-se din „ochi” întrucât nu se pot cântări sute de porci.
Trebuie gasite modalitati de valorificare a carnii,a porcilor ! Despagubire ,de ce?
Urgent , la abator cu ei …..La JUPANU , la BISTRITAN,,, este unde ……Urgent ,……