Cultură Social

Destine unite pentru o zi sub ”Poarta Sărutului” din centrul istoric!

De Dragobete, cei mai hotărâţi dintre amorezi au devenit soţ şi soţie…doar pentru o zi, ineditele căsătorii fiind oficiate chiar de primarul Ovidiu Creţu. La final, toată lumea a încins hora îndrăgostiţilor.

24 de ore de căsnicie

Fiindcă Dragobetele era la daci zeul care, ca un „naş cosmic”, oficia în cer, la începutul primăverii, nunta tuturor vietăţilor, pietonalul Liviu Rebreanu a devenit vineri un spaţiu al iubirii, unde îndrăgostiţii şi-au putut oficializa, simbolic, relaţiile.

La Primărie s-au înscris 14 perechi pentru 24 de ore de mariaj, însă una nu s-a prezentat şi până la urmă au rămas doar 13 (cifră cu noroc!): 12 cupluri de tineri şi o pereche mai în vârstă.

Bistriţenii loviţi de săgeata lui Cupidon au făcut ce le-a dictat inima: au spus ”da” în faţa ofiţerului stării civile, nimeni altul decât primarul Ovidiu Creţu, gătit de sărbătoare, inclusiv cu clop.

”De bunăvoie şi nesilit de nimeni, nici de hormoni sau de soacră, o iei în căsătorie pe…?”, a fost întrebarea-cheie a lui Ovidiu Creţu înainte de a-i declara pe îndrăgostiţi soţ şi soţie de o zi.

Şi pentru ca totul să fie ”cu acte”, proaspeţii însurăţei au primit certificate de căsătorie valabile 24 de ore, dar şi invitaţii la Balul Dragobetelui de la Colegiul Tehnic Infoel. Mirii de o zi au semnat certificatele, au fost serviţi cu pâine şi sare şi asupra lor s-a aruncat cu orez, în semn de belşug.

Şi-au pus pirostriile de Dragobete: Bogdan Iuliu Rus şi Alexandra Voica, Horaţiu Cinadi şi Andreea Sămărtinean, Gabriel Tătar şi Cristiana Mărişan, Adrian Pantea şi Bianca Patricia Drăgan, Andrei Sălăgean şi Roxana Muscari, Sorin Sfechiş şi Lucreţia Bîrte, Robert Hendel şi Denisa Bugnar, Cătălin Marius Mariaşiu şi Diana Borcani, Lucian Sîrca şi Adela Roşca, Florin Bucur şi Daniela Sucilă (aflaţi la a 2-a casătorie de o zi, după cea de anul trecut), Mihai Vasile Pintiliescu şi Monica Sânziana Moldovan, Ovidiu Bălan şi Iulia Bugnar, Aurel Bolboacă şi Luminiţa Elisabeta Filip, ultimii doi trecuţi de prima tinereţe.

Totul s-a petrecut lângă o”Poartă a Sărutului” amenajată în stil popular pe pietonal, cu ocazia sărbătoririi Dragobetelui sub sloganul ”Iubeşte nebuneşte, iubeşte ardeleneşte, iubeşte româneşte!”. Monumentala operă a lui Brâncuşi, de la Târgu Jiu, reprezintă ”Arcul de Triumf” al iubirii.

”Noi venim în întâmpinarea dorinţelor Consiliului Local al Tinerilor, de a sărbători cum se cuvine Dragobetele. Sigur, cine vrea să sărbătorească şi Valentine’s Day e liber s-o facă, eu nu am nimic împotrivă”, a spus edilul Bistriţei, adăugând că ”până şi gheaţa de pe pietonal a început să se topească sub focul dragostei”.

Hai să-ncingem hora mare!

Ceremonia cununiilor, deja tradiţională la Bistriţa, nu se putea încheia decât cu petrecere, joc şi voie bună. Cei prezenţi s-au prins cu mic, cu mare, într-o horă a îndrăgostiţilor, în centrul istoric.

Click aici pentru mai multe imagini de la Sărbătoarea Dragobetelui!

3 comentarii

 • A mai trecut un kitch autentic romanesc.
  In aceasta zi, un primar:
  – deschide cartile de tarot
  – leaga si dezleaga cununii
  – scoate argintul viu
  – face ritualuri pentru spor ( inclusiv la nevoie si la distanta )
  – prevede viitorul ( chiar si telefonic )
  In fine, la cerere, rezolva imposibilul.

 • Desi cu o anumita rezerva trebuie sa recunosc ca de data asta ai fost bun .Aia cu argintul viu e tare de tot ! Ti-am dat like .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.