Deszăpezirea drumurilor naţionale se va face, deocamdată, doar cu sare şi clorură de calciu întrucât niciun furnizor de nisip nu s-a prezentat la licitaţia organizată de Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Cluj, a anunţat inginerul şef Grigore Vlad de la Secţia Bistriţa a DRDP. De altfel, din urmă cu doi ani s-a stabilit că nu e nevoie să se dea cu nisip pe drumuri decât în zone de munte şi pe pante abrupte.
Grigore Vlad a anunţat, într-o şedinţă de Colegiu prefectural, că societatea care va executa anul acesta deszăpezirea drumurilor naţionale pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud este SC Construct Perom SRL, cea care şi anul trecut a prestat această activitate.
În total, pentru drumurile naţionale1 7, 17 C şi D, respectiv 15 drumarii au calculat că ar avea nevoie pentru iarnă de 7730 de tone de sare, 1400 de tone de nisip şi 75 de tone de clorură de calciu care să fie împărţite în zece baze sau puncte de sprijin de unde se va acţiona cu 62 de autoutilaje (45 sunt închiriate şi 11 sunt proprii).
„În prezent, în bazele de lucru se află 20,4% din necesarul de antiderapant ceea ceea înseamnă 1504 tone de sare. Avem o problemă cu nisipul. Nu au fost ofertanţi şi se va relua licitaţia. Oricum, în 2013 s-a stabilit la nivelul CNADNR că nu se mai dă cu nisip, dar s-a obţinut o derogare pentru zonele de munte şi pentru pante să se acţioneze şi cu nisip. Noi am trimis invitaţii la toţi furnizorii de materiale de balastieră din zonă – sunt 24 – şi sperăm să se prezinte”, a spus Grigore Vlad.
Potrivit sursei citate, în prezent, în bazele de lucru sunt 18 utilaje închiriate şi 10 proprietatea Drumurilor Naţionale.
„Utilajele intră treptat în funcţie de evoluţia vremii. Vineri au intrat 18, iar de joi (26 noi -n.r.) vor mai intra încă 14 utilaje. La Piatra Fântânele există un stoc de 492 de tone de sare. Pe parcursul iernii se va interveni aici cu nouă autoutilaje echipate cu lamă plus anexele. Ca noutate, am primit o autofreză la Piatra Fântânele, un utilaj nou, performant care aruncă zăpada în afara părţii carosabile atunci când e mare. E foarte bună pentru straturi groase. În plus, s-au montat 1500 de metri liniliari de parazăpezi în Pasul Tihuţa în punctele critice”, a spus Vlad.
Potrivit lui Grigore Vlad, pe DN 15 A va funcţiona un punct de sprijin la Teaca pentru a se putea acţiona mai repede pe serprentinele din zonă, considerate un sector de drum mai dificil.
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare cod galben de ninsori, strat consistent de zăpadă și cantităţi importante de apă valabilă inclusiv în Bistrița-Năsăud în intervalul joi 26 noiembrie, ora 06.00 – vineri 27 noiembrie, ora 9.00.
Foto: arhivă
Adaugă comentariu