Social

Dezastru în pădurile comunei Telciu. S-a tăiat ilegal lemn în valoare de circa o jumătate de milion de lei

Din pădurile comunei Telciu s-a tăiat ilegal lemn în valoare de 462.000 de lei, arată un raport al Gărzii Forestiere, dat publicității de Nelu Pop, unul dintre liderii comunității locale. Conform documentului semnat de comisarul șef Istrate Ștețco, nota de constatare cu ocazia verificărilor efectuate a fost înaintată către Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud – Serviciul de Ordine Publică – Biroul de Combatere a Delictelor Silvice în vederea continuării cercetărilor ce se fac în Dosarul 573/P/2021 aflat în instrumentarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud.

Anunț de interes public❗❗❗

În legătură cu controalele forestiere parțiale efectuate în decurs de 3 luni pe o suprafață de aproximativ 15-20% din fondul forestier al comunei Telciu, arbori marcați în anul anterior, s-a constatat un prejudiciu de aproximativ 4 miliarde șase sute douăzeci de milioane de lei(462.000 lei noi), prejudiciu cauzat comunei Telciu prin intermediul tăierilor ilegale.Ținând cont că noi, grupul de cetățeni am făcut voluntariat alături de garda forestieră, autoritățile publice nu au acordat sprijin, deoarece pădurile sunt administrate de primărie prin regim silvic, aceștia având obligația de a se implica.Controalele vor continua, dar am sesizat oprirea lor pentru aprovizionarea populației cu masă lemnoasă.Pentru cei interesați, constatările din teren se află în imaginile de mai jos”, a scris Nelu Pop.

https://www.facebook.com/pop.nelu.31/posts/4251803821606690

Despre acest control a scris și Diaspora Europeană: ”O să vă expunem rezultatele parțiale ale controlului efectuat în teren de către Poliție și Garda Forestieră. Spun parțiale, deoarece a fost controlat doar 10% din totalul suprafeței împădurite de 17.800 ha. Citiți și vă minunați!

 • S-au identificat 591 cioate nemarcate și 191 cioate marcate ilegal (arbori de dimensiuni mari)
 • Numărul de arbori neinventariați la o partidă la ras (uitați), 65 pe picior.
 • Partidă supraevaluată cu masă lemnoasă dublă față de actul de punere în valoare, 84 fire tăiate.
 • Numărul de arbori inventariați și neexploatați este de 286 fire pe picior, marcate, plus încă aproximativ 60 mc lăsați în pădure, pe jos.
 • Șapte sute douăzeci (720) mp de drumuri făcute ilegal.
 • Sunt 6 licențe de exploatare, de la 6 firme, în curs de anulare.
 • Au fost confiscate 2 ciocane.
 • Au fost confiscați 30 de metri cubi de lemn.
 • S-au deschis 4 dosare de cercetare penală, în plus sunt agenți și pădurari în curs de anchetă (informație din sursă internă)
 • Au fost ridicate 30 de probe de mărci pentru expertiză.

Reamintim că Ocolul Silvic Telciu administrează cea mai întinsă suprafață de pădure din țară – 17573.5 ha – aflată în proprietatea unei unități administrativ-teritoriale.

https://www.facebook.com/DiasporaEuropeanaOficial/posts/1776345225886276
Etichete

13 comentarii

  • Elul
   Da totul ni se cuvine nouă telcenilor nu vă dăm vouă nimic hoția va dispărea din Telciu vă promit eu Ion Magdău

 • Pt ionică magdău. Apo mă ioane, apa, aeru, pădurea, bogățiile subterane, nu-s numa a voaste. Faptu că Maria Tereza, v-o lăsat vouă pădure mai multă ca la alțî, poate că o prins un armăsar mai viril pi la voi, da asta nu însamnă că voi trebe să tăieț tăt, tăt, să nu mai plătiț apa, lemnu, curentu. Sigur poate ai văzut șî tu cum nemernici care conduc o jăfuit țara, șî ciind o țîră de politruc șî tu, ai zîs, no lasă că-i fain șî bine așa, da io zîc că nu. No numa zîc, așa di la Ion la ion.

 • Se stie si se cunoaste situatia dar cel mai grav e faptul ca tot dezastru se face cu stirea si complicitatea organelor silvice, nu se fura un capat de lemn fara stire lor. Hotii de lemn sunt PADURARII nu alcineva restu sunt complici si stiu exact situatia la nivel de judet..

 • Mircea, ai dreptate si in alte ocoale silvice de pe valea somesului si nu numai, se intampla la fel.
  Asa ne conduc politruci, au pus stăpânire pe tot, orasul il distrug urbanistic , padurile tsiate si la Bistrita, se stie dar nu se face nimic si cine nu e cu ei au de suferit.
  Doar Bunul Dumnezeu ne a mai ramas.
  Trebuie pusa mana pe furci si topoare sa nu asteptam ca vor venii alti si vor fi mai buni.

 • Încet, încet, vedem ca marii hoți în țara asta nu sunt nici austriecii, nici ungurii, nici turcii și nici rușii. Ghici ghicitoarea mea: Cine a făcut cel mai mult rău românilor?

 • Padurarii si conducatorii lor o duc foarte greu de pe vremea lui nea nicu.
  In aceasta oraganizatie e hotie de multe decenii.
  Nu se va sfarsi repede.
  Sa vedeti mai la deal ce valori se fura.
  Aceasta este asa ca sa aratam ca am facut ceva

 • No, amu nu mai tzaranoii din Telciu in strada??? Tac ca si porcul in cucuruz dupa ce au facut praf padurea, mama lor de nesatuli! Dar lasa ca le vine apa pe gratis si le „spala” casele cu dea-totul la prima inundatie!

 • Urmariti sa vedeti ce spatii de trai au toti silvicultorii. De unde au avut acesti bani ca „si-au durat” asemenea constructii? Cea mai simpla dovada a jafului!. Complicitati de ani buni cu cei din politica, politie, primarii, samd !

  • A dreacu nespalati…. Ca au furat lemnele aia de la 10 din blocu Lama…. Astia trebuie inchisi in lumea lor. Toate institutiile din Bistrita tre sa stea geana pe o gasca de ciobani cu impresii, mai nou. Cand s-a furat lemnul, nimeni nu a vazut. Acu procuratura si jandarmerie, ca altceva nu au de lucru.

 • La un calcul simplu(10% din 17500 ha) aveți 1 cioată la 2 ha. Nu e mult, că să nu spun mizilic. Se fura din magazine cu 10 camere de luat vederi, nu din pădure în care 1 padurar are 1000 ha în pază. Bineînțeles cazul ideal este să nu fie nici o cioată, dar asta clar nu se va întâmpla poate niciodată.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS