Firma RAAL, care deține două fabrici, una la Bistrița și alta la Prundu Bârgăului, a anunțat Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă Bistrița-Năsăud că, începând cu luna august 2020, va face concedieri colective.
Este vorba de circa 800 de salariați care vor fi trimiși direct în șomaj, se arată într-un răspuns dat de AJOFM la întrebările Timp Online transmise în baza Legii 544 a liberului acces la informații de interes public.
De altfel, încă de la sfârșitul lunii mai a.c., directorul tehnic al firmei RAAL SA, Mircea David, a spus că ar fi utilă păstrarea reglementarilor legate de șomajul tehnic pentru încă 3 luni pentru că, în caz contrar, până la revenirea comenzilor la nivelul anterior crizei sanitare, firma RAAL SA va fi nevoită să concedieze o parte din personal.
La o întrunire a prefectului cu oamenii de afaceri din județ, Mircea David a precizat că firmele mari și foarte mari nu beneficiază de subvenții pentru dotări, doar pentru angajarea de salariați noi, iar acest lucru nu contribuie la creșterea competitivității acestora.
David, care a deținut în trecut și funcția de președinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, a spus că există un număr excesiv de angajați în sectorul de stat, care au salarii foarte mari și care pun sectorul privat în poziția de a concura inechitabil pe piața muncii cu aceștia.
Potrivit AJOFM Bistrița-Năsăud, în data de 07.07.2020, o altă societate care are ca și obiect de activitate pregătirea fibrelor și filarea fibrelor textile a disponibilizat prin concediere colectivă un număr de 142 persoane.
Reamintim că muncitorii de la fabricile RAAL din Bistrița și Prundu Bârgăului au înterupt lucrul, într-o grevă spontană în luna septembrie a anului 2019, nemulțumiți că nu și-au încasat salariile în totalitate.
Deși aveau salariul minim pe economie cei mai mulți dintre ei au încasat doar 90% din el. Atunci, muncitorii primeau aproximativ 1.300 de lei net.
RAAL are circa 3.000 de angajați
Producătorul de radiatoare RAAL are din 2017 o secție de producție nouă pentru aplicații auto. Secția produce schimbătoare de căldură pentru circuite electronice și baterii destinate automobilelor hibride și electrice.
Primele preocupări în domeniul brazării schimbătoarelor de căldură datează din 1978, în 1982 compania bistriţeană începând să fabrice şi să livreze primele schimbătoare de căldură pentru domeniul militar (tancuri, avioane). În 1991, RAAL a devenit societate pe acţiuni, iar în 1995 firmă cu capital privat. Prima certificare ISO 9001 a obţinut-o în 1998, iar din 2007 activează și la Prundu Bârgăului, unde are o fabrică pentru sisteme de răcire.
În 2015, RAAL a inaugurat o nouă unitate de producţie la Prundu Bârgăului destinată fabricării structurilor metalice. Hala de producţie e destinată fabricării subansamblelor din oțel, o nouă tehnologie de vopsire, precum și un depozit de materiale, echipamente, mașini și instalații noi. De asemenea, aici sunt laboratoarele de teste și cercetare-dezvoltare.
Producătorul de sisteme de răcire RAAL Bistriţa are clienţi precum John Deere, Class sau AGCO și a realizat anul trecut o cifră de afaceri de peste 327 mil. lei (70,3 mil. euro), în creştere cu 17% faţă de anul anterior.
RAAL produce aproape în totalitate pentru export, pentru industria utilajelor agricole, utilajelor pentru construcţii, industria minieră, vehiculelor comerciale şi auto. Fabricile RAAL din Bistriţa şi din Prundu Bârgăului, judeţul Bistriţa-Năsăud, produc sisteme de răcire şi componente ale acestora. Acţionarii companiei sunt salariaţii acesteia în proporţie de 93%.
La sfârșitul lunii iunie 2020 (luna disponibilă din punct de vedere statistic), au fost înregistrați un număr de 3.307 șomeri, cu 34 șomeri mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2019, deci numărul de someri s-a menținut practic constant.
Foto: arhivă
In septembrie a fost 90% din salar, iar luna trecuta 75-80%, dar nimeni nu a mai zis nimic pt. ca au avut grija cei din conducere sa „rezolve” treburile la fix. Nica macar in presa nu a mai ajuns vorba. Sa le fie rusine, dar Dumnezeu nu doarme si poate o sa li se intoarca si lor exact cum isi trateaza angajatii.
Nu are nici o legătura dotarea superioară pentru competivitate cu pandemia.Cred,este o presupunere,că efectele acesteia dar mai ales o lipsa crasa de repliere a conducatorilor o suporta numai muncitorii.Nu cred ca in această perioada sefii si-au diminuat veniturile cu un leu.Faptul ca Mircea David a fost presedinte al Cj nu inseamna ca este sau se straduieste sa fie un bun meneger.Sunt sigur ca este valabilă zicala neos romaneasca:Pica para malaiata in gura la natafleata.
Ăsta este programul de guvernare al liberalilor!
Acestea sunt rezultatele guvernarii lor dezastruoase!
Este doar inceputul. O sa vedeti ce urmeaza in urmatoarele luni.
Ciuma Galbena distruge Romania.
Unda de soc care a lovit economiile vest europeane , se propaga si in Romania !
Poti fii managerul managerilor , cand ramai fara comenzi din cauza ca producatia auto e in picaj, e foarte greu sa gasesti solutii de redresare pe termen scurt .
Vine o criza în care nu prea mai conteaza cât esti de manager sau nu.
Când vine potopul nimic nu rezista.
https://www.digi24.ro/stiri/economie/renault-pierderi-de-8-miliarde-de-euro-in-primul-semestru-cu-cat-s-au-redus-vanzarile-companiei-1345557
Va acorda patronatul acestei firme cateva salarii compensatorii pentru acesti oameni care au muncit uniizeci de ani in firma
Motto:
„Ţară de doftori şi de proşti cu stemă”
(Mircea Dinescu)
La mai bine de 30 de ani de la Revolutia din decembrie, 1989 si de la căderea comunismului România este incă un stat nereformat. Este si concluzia celebrului economist american de origine turcă Nouriel Roubini, care consideră că România poate si trebuie să facă mult mai multe reforme structurale, reforme instituţionale, reforme judiciare şi de alte feluri. El consideră că una dintre provocările cu care se confruntă o ţără ca România este că au plecat «creierele», migraţia a peste jumătate de milion de români în alte părţi ale Europei. Şi mai important este că mulţi dintre oamenii pregătiţi ai României au plecat în afară. De aceea sunt necesare politici şi stimulente pentru a aduce aceşti oameni înapoi acasă pentru a contribui la cresterea economică a ţării.
Este nevoie de o strategie pe termen mediu şi lung pentru a creşte productivitatea şi a valorifica potenţialul economic a ţării pentru ca lumea să simtă că are oportunităţi de joburi, de venituri, de afaceri şi antreprenoriat acasă. Când economia suferă, trebuie să oferi ajutor pentru asigurarea de venituri decente celor mai afectaţi. Cei ale căror locuri de muncă sunt în pericol sau au devenit şomeri sau sunt foarte săraci. În acelaşi timp trebuie să fii sigur că întreprinderile mici, afacerile mici, microîntreprinderile care sunt fără lichidităţi sau în insolvenţă să nu ajungă la faliment.
Celebrul economist atrage atentia că există riscul ca, atunci când ai alegeri, să adopţi politici care sunt mai populiste. Totusi, vestea bună este că o ţară ca România porneşte cu un nivel al datoriei publice mai mic decât media la nivel european sau al zonei euro, mai puţin de 40% din produsul intern brut, aşa că această ţară are spaţiu fiscal de manevră. Dar, la fel de adevărat este că ţara are un deficit bugetar uriaş cuplat cu un mare deficit al datoriei externe, chiar înainte de inevitabila criză economică. De aceea , este necesar să se facă un plan de consolidare fiscală pe următorii ani.
ovidiu tu esti adevarata ciuma !
alocatia trebuie sa fie 300 euro pe luna . pensia minima 700 euro nu roni cum sa place vou burgezilor de la PNL . ca de 100 de ani numai cu austeritatea maxima sunteti . mai ciumati de vreo 5 ori ca PSD
Mai Ovidiu, disperatule de 9 luni ” guvernul meu”, cel ptr care ai iesit tu in piata ne duce catre prapastie.
Esti orb? Nu vezi asta? Lobotomizat care esti.
Cine-i opreste sa guverneze pe liberali?
Nimic altceva decat prostia si nepriceperea!
Sunt zero barat!
SA-I DEA AFARA DUPA ACEEA SA-I ANGAJEZE DOAR DACA PRIMESTE AJUTOR DE STAT 50000000 EURO…KAKAM ASA SE FAC AFACERI IN ROMANIA
(parerea mea?…. cine nu rezista sa dispara!!!!)
Si-au facut vile in cartierul RAAL. Ii doare–n fund de palmasi care au un salar mizerabil. Sunt pline birourile de cotofane si iepuri care stau pe net si cica ei lucreaza. Serios???
Atat timp cat nu asi respecta muncitori si cred ca cei care stau degeaba an birouri crezand ca ei ne fac noua bani se anseala dau muncitori afara dar pastreaza putorile pentru ca sant numai neamuri
Ce legatura are guvernul cu faptul ca o comaanie nu mai are comenzi si trebuie sa dea oameni afara… sunteti prosti care ganditi ca poate guvernul sa faca ceva. Sa vedeti la toamna ce distractie o sa fie.
Are legatura, pentru ca guvernul distruge economia si pe noi odata cu ea, la comanda externa.
De ce în tot acest timp PNL nu a impozitat aceste pensii, ca de tăiat stim ca e neconstituțional. De ce nu a tăiat PNL de la buget și să dea la investiții sau sau să încurajeze prin legi producătorii români. Pe timp de criza producătorii autohtoni țin țara…
PNL și PSD aceeași mizerie