Actualitate

Diana Morar: Declarație cu privire la situația din Ucraina, adoptată de Parlament

Având în vedere situația cu care se confruntă statul vecin, invadat de Federația Rusă, Parlamentul a aprobat în ședință comună o Declaraţie de susţinere a integrităţii teritoriale, suveranităţii şi independenţei Ucrainei, spune deputatul PNL Diana Morar.

Declarația este următoarea:

”Parlamentul României condamnă cu fermitate agresiunea armată masivă a Federației Ruse asupra Ucrainei, precedată de recunoaşterea de către Federația Rusă a ”independenţei” autoproclamatelor entități separatiste din Doneţk şi Luhansk, părți componente ale Ucrainei. Respingem cu hotărâre un astfel de comportament iresponsabil care subminează fundamentul relațiilor internaţionale şi ordinea actuală de drept internațional şi cerem oprirea imediată, integrală și necondiționată a agresiunii militare şi retragerea tuturor forțelor ruse din Ucraina.

Declanşarea invaziei ruse în noaptea de 23 spre 24 februarie 2022 este un atentat la vieţile şi destinele cetăţenilor ucraineni care şi-au dorit să poată exercita un drept fundamental în orice democrație, respectiv dreptul de a-şi alege propria cale. Poporul ucrainean, victima acestei agresiuni de neimaginat în secolul XXI, a ales în mod suveran drumul spre Europa, spre comunitatea de valori europene şi euroatlantice şi a mandatat în acest sens autoritățile ucrainene legitim şi democratic alese, Ucraina este în aceste zile pedepsită pentru alegerea sa suverană.

România a susţinut constant şi ferm alegerile poporului ucrainean – decizia Summitului NATO de la Bucureşti din 2008 şi faptul că Parlamentul României a fost primul din UE care a ratificat Acordul de Asociere a Ucrainei la UE fiind doar două exemple grăitoare dintre multele demersuri de susţinere din partea ţării noastre pentru aceste alegeri ale Ucrainei. Agresiunea rusă aruncă Europa într-o eră care nu ar mai fi trebuit trăită niciodată de actualele generații. Federația Rusă doreşte rescrierea istoriei şi reîmpărțirea lumii în sfere de influență. Considerăm că acest act de agresiune făţişă reprezintă o încălcare flagrantă şi gravă a principiilor de drept internaţional şi a angajamentelor internaționale asumate de Federația Rusă, prevăzute inclusiv de Carta ONU, Actul Final de la Helsinki, Carta de la Paris pentru o Nouă Europă, Memorandumul de la Budapesta şi Actul Fondator NATO-Rusia.

Atragem atenția asupra faptului că, din nou, au fost încălcate suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, inviolabilitatea frontierelor acestui stat, respectiv principiul nerecurgerii la folosirea forței în relaţiile internationale. Amintim faptul că în această perioadă se împlinesc opt ani de la anexarea ilegală a Republicii Autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol, iar Federația Rusă continuă în prezent seria de acte de agresiune neprovocate şi nejustificate, încălcând astfel brutal principiile fundamentale ale dreptului internaţional.

Considerăm că Federația Rusă trebuie să suporte consecinţele acestui act profund ilegal. Solicităm Preşedintelui României şi Guvernului României să continue să susțină cu fermitate în cadrul forurilor internaționale, inclusiv Uniunea Europeană şi NATO, adoptarea unor sancţiuni cu impact major pentru Federația Rusă.Parlamentul României reafirmă solidaritatea deplină cu Ucraina şi cu poporul ucrainean confruntat cu agresiunea Federației Ruse şi exprimă sprijinul pentru acordarea de asistenţă umanitară cetăţenilor ucraineni, inclusiv persoanelor care aleg să se refugieze pe teritoriul României. Parlamentul României reafirmă şi în acest context susţinerea puternică pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei şi pentru aspiraţiile sale legitime de integrare în NATO şi UE.

Orientarea dorită de Ucraina este rezultatul deciziilor autorităţilor alese legitim şi democratic şi se bucură de un larg şi durabil sprijin popular, iar România a sustinut constant eforturile Ucrainei de consolidare a unei societăți inclusive şi diverse, cu contributia tuturor cetăţenilor ucraineni. Reamintim faptul că în Ucraina trăieşte o numeroasă comunitate etnică românească, care contribuie la bogăția și diversitatea societății ucrainene şi reprezintă o solidă punte de legătură între fările noastre. Membrii comunităţii etnice româneşti au fost şi sunt cetăţeni loiali şi fideli ai Ucrainei, care îşi înţeleg obligaţiile care le revin prin acest statut. În egală măsură, la fel ca toți ceilalţi cetăţeni ai Ucrainei, au aşteptări fireşti şi legitime ca drepturile lor să fie pe deplin respectate.

Parlamentul României exprimă convingerea că avansarea Ucrainei pe calea reformelor democratice, a statului de drept şi a apropierii de Europa va facilita împlinirea plenară a tuturor acestor deziderate. În acest context, Parlamentul României reafirmă sprijinul ferm pentru aspiraţiile europene şi euroatlantice ale Ucrainei”.

1 comentariu

 • Motto:
  „Istoria parcă ne duce-n burtă
  şi parcă a uitat să ne mai nască,
  preafericiţii cu privirea scurtă
  sorb borşul dogmei ce le plouă-n bască,
  făcând spre lucruri zilnic reverenţe
  căci cine ştie ce episcop doarme
  în polonic, în coşul pentru zdrenţe,
  în ţevile acestor triste arme
  unde Nebunul işi cloceşte crima
  şi ne omoară fiindcă ne iubeşte,
  când ne e foame desenează peşte,
  când vine frigul arestează clima,
  opriţi Istoria-cobor la prima
  opriţi la staţia Doamne-Fereşte”
  (Mircea Dinescu- „Doamne-Fereşte”)
  Poezia lui Mircea Dinescu „Doamne fereste” se potriveste tot mai mult cu situatia invadării Ucrainei de către Rusia. Si asta după noaptea de 23 spre 24 februarie 2022 când Kremlinul a devenit locul „unde nebunul isi cloceste crima”. Până si argumentele lui Putin pentru a-si justifica invazia, respectiv recunoaşterea suveranităţii ruse asupra Crimeei, definitivarea demilitarizării şi denazificării statului ucrainean, precum şi garanţii privind statutul neutru al acestei ţări, sunt foarte bine sintetizate in versul lui Dinescu: „şi ne omoară fiindcă ne iubeşte”.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.