Actualitate

Dihoniile Centenarului. Catargul de lângă statuia lui Andrei Mureşanu rămâne la locul lui

Consiliul Local Bistriţa s-a opus, marţi, mutării catargului de lângă statuia poetului Andrei Mureşanu în Piaţa Petru Rareş aşa cum a cerut Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, aleşii locali fiind de acord, în schimb, să fie amplasat încă un catarg în respectiva piaţă dacă se vrea neapărat acest lucru.

Fostul primar Vasile Moldovan a fost primul care s-a opus mutării catargului de lângă statuia lui Andrei Mureşanu, motivând că nu vede alt loc mai potrivit pentru acesta.


„Este lângă statuia lui Andrei Mureşanu, lângă un monument de referinţă pentru Bistriţa, Biserica Evanghelică, şi nu văd motivul pentru care trebuie mutat. Sunt oraşe care au câte două catarge, şi lângă Primărie, şi lângă CJ. Nu cred că este o problemă. Pe de altă parte, nu cred că acest catarg trebuie amplasat în locul troiţei. Nu e binevenită dispariţia troiţei închinată celor care şi-au dat viaţa pentru România la Revoluţia de la 1989”, a spus Vasile Moldovan.

De aceeaşi părere au fost şi alţi consilieri, inclusiv Filip Moisil (PNL): „Şi eu cred că putem avea mai multe catarge. Ar fi o prostie să-l luăm pe cel de aici şi să-l mutăm. În zona Prefecturii, poate instituţia sau CJ pot iniţia un proiect de ridicare a unui catarg”.

Constantin Rus (PSD) a susţinut şi el ideea că nu trebuie mutat catargul din Piaţa Centrală întrucât pot fi în oraş chiar şi mai multe catarge, iar aşa cum Bistriţa e supranumit „oraşul pasajelor”, poate fi şi „oraşul catargelor”. „Acel catarg nou poate se va face din fibră carbonică, din alt material. Dacă acolo arhitecţii consideră că nu e binevenit un astfel de catarg, iar drapelul va fi o sub formă de hologramă, nu ştiu, voi susţine să fie unul fizic pus acolo pentru că e bine să ştim permanent că suntem români”, a spus el.

„Referitor la mutarea, pentru că despre asta se discută, din Piaţa Centrală în zona respectivă, eu cred că, din punct de vedere al urbanismului în oraşul nostru este binevenită pentru că aici avem o piaţă veche, medievală aş putea spune, iar în zona respectivă s-ar contura o piaţă mai modernă. Ceremoniile care se desfăşoară s-ar putea împărţi şi eu spun că, de aici, oraşul are numai de câştigat. Într-un fel, nu mi-ar place să se mute de aici fiindcă eu am fost cel care am amplasat catargul aici când era primar domnul Vasile Moldovan. De execuţie nu s-a legat nimeni. Este primul catarg din România cu dimensiunile date de lege, de 30 de metri. Realizarea lui e o problemă de mecanică mai delicată. Am folosit şi cunoştinţele din domeniul pescuitului pentru că este făcut catargul pe principiul unui băţ de pescuit telescopic. De asemenea şi fundaţia e una solidă, dificil de realizat. S-a făcut în atelierele SC Comelf SA, însă din punct de vedere al poziţiei eu spun că e mai potrivit în zona respectivă. Chiar îmi amintesc că legea spunea la vremea aceea că se va amplasa într-o piaţă care să se numească Piaţa Tricolorului. Asta ar însemna să căutăm o altă piaţă. Până la urmă e o chestiune de aprecierea CL”, a spus Ovidiu Creţu.

Prin adresa nr. 23314/13.11.2018, înregistratã la Primăria Municipiului Bistriţa cu nr. 93283/14.11.2018, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a solicitat mutarea catargului din Piaţa Centrală în Piaţa Petru Rareş.

„Pentru a sublinia caracterul administrativ al spaţiului public, piaţa va deveni locul desfăşurării unor manifestări şi programe cultural educative, dar şi ceremonii militare specifice, organizate în anul Centenarului Marii Uniri, astfel este necesară şi reamplasarea catargului din Piaţa Centrală a Municipiului Bistriţa în Piaţa Petru Rareş”, se arăta în adresa CJ.

Primarul Ovidiu Creţu a venit cu un proiect de hotărâre în acest sens în Consiliul Local, care a fost aprobat cu modificarea propusă de fostul primar Vasile Moldovan cu 17 voturi „pentru” şi două abţineri.

3 comentarii

  • Daca cei de la CJ vreau catarg nu-i opreste nimeni, chiar daca cei de la Cultura au atras atentia ca zona destul de mica se umple de o gramada de obiecte, mobilier care va aglomera perimetru. Ma rog ei au spus-o masi elegant. Sa nu uitam totusi ca foarte multi bistriteni compara monumentul de la Prefectura cu o particica barbateasca si nu cu LUMANAREA asa cum este in fapt conceput. Asemanarea chiar ca este subiect de barfa. Urmeaza si Crinul Rosu din Vestul Salbatec, care si el a fost contestat cel putin pe tipul de material folosit. Poliesterul deja le iese pe ochi bistritenilor din cauza strutilor, oualor si merelor. Pe langa TROITA eroilor o piesa naturala din lemn si facuta traditional si de bun simt, cu inca un catarg si o statuie, cu marul de poliester existent, cu ecranul de la CJ care anunta mai nimic si eventual cu un lift exterior de sticla la Prefectura , in aceste conditii puteam spune cu totii ca harababura este la ea acasa. Gusturile alesilor sunt de pomina. Pe buna dreptate unii locuitori se intrebau daca nu cumva in faza a doua se va muta si statuia lui ANDREI MURESANU, pt. a lasa cale libera la dalat Piata Centrala si asa zisa modernizare sa se faca fara obstacole. Pai nu scrie in proiect ca se doreste eliberarea campurilor vizuale ? Daca CJ vrea catarg nu mai au niste leuti de o bucata de tava ? Motivatia lor este puerila cum ca acolo trebuie mutat catargul ca este sediul administrativ. Orasul are doua sedii administrative . Unul judetean si altul local, in cele doua mari piete ale mun. Bine ca v-o venit mintea la purtator pe ultima suta de metri !

  • Baaa, ma lasi cu principiul batului de pescuit telescopic. Dupa ce ca habar n-ai de inginerie te mai dai si mare pescar. Unde-i mecanica delicata? 5 tevi de diferite diametere, bagate una in alta si sudate. Unde-i pricipiu batului de pescuit? Poate fi de exemplu principiul antenei de la radioul Albatros. Cand lampa lu Aladin o sa termini cu abureala asta de doi bani.

  • Auzi la el : o problema de mecanica delicata” si „fundatia este una solida greu de realizat”.
    Bine ma prostalaule ce poate fi asa delicat de sudat catea tevi cap la cap?
    Ce poate fi asa greu de realizat la umplerea unei gropi cu beton?
    Daca era un turnul din Pisa mai ziceam dar asa un bat infipt in beton, mare provocare, ce sa zic.
    Defapt toate povestile astea lui Cretu cu delicatul si greu de realizat sunt menite sa ascunda pretul exorbitant al lucrarii.
    Exact asa a facut si cu podul Berariei unde spunea ca este un pod special… special in panta. Hahahaha!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS