Camera Deputaţilor a adoptat decizional un proiect de lege care prevede evidenţierea bacşişului pe nota de plată şi pe bonul fiscal, iar sumele care provin din bacşis vor fi distribuite angajaţilor integral şi banii din bacşiş sunt consideraţi venituri cu reţinere la sursă, fără a fi cuprinse în baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale şi nici nu intră în zona de aplicare TVA.
Astfel, operatorii economici au obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei.
Bacşişul poate fi plătit atât cu cardul, cât şi în numerar, la opţiunea clientului.
Prevederile ar urma să intre în vigoare, potrivit prezentei legi, de la 1 ianuarie 2023, iar nerespectarea acestor dispoziţii pot fi sanţionate cu amendă de la 2.000 la 4.000 de lei.
Legea merge la promulgare.
Propunerea legislativă reglementează definirea bacşişului în vederea evidenţierii acestei sume pe bonul fiscal, cu scopul delimitării clare a acesteia de veniturile încasate de către operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct către populaţie şi asigurării fiscalizării bacşişului.
Prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 – «Restaurante», 5630 – «Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor». Bacşişul nu poate fi asimilat, din punctul de vedere al TVA, unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii.
De asemenea, pentru operatorii economici, bacşişul încasat de la clienţi se evidenţiază pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de încasare a acestuia.
Operatorii economici au obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei. Nota de plată trebuie să conţină şi o altă rubrică în care clientul să poată înscrie, suma oferită drept bacşiş, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacşişului acordat.
Totodată, este interzis operatorilor economici să condiţioneze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacşişului.
Prin excepţie, pentru livrarea produselor la domiciliul clienţilor, operatorii economici nu au obligaţia de a evidenţia bacşişul pe bonul fiscal.
Bacşişul se evidenţiază distinct pe acelaşi bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate şi este introdus în baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub formă de articol, cu denumirea «bacşiş».
în situaţia în care, la solicitarea clienţilor, utilizatorii eliberează acestora şi factură, bacşişul se evidenţiază distinct şi pe aceasta. Sumele reprezentând bacşiş, astfel evidenţiate în factură, se înregistrează în contabilitatea operatorilor economici sau altor entităţi plătitoare pe seama cheltuielilor de protocol şi au regimul fiscal al acestora, în limita nivelului de deductibilitate stabilită prin Codul fiscal.
În plus, sumele provenite din încasarea bacşişului se înregistrează în contabilitatea operatorilor economici pe seama conturilor de datorii folosind un analitic distinct şi se distribuie integral salariaţilor, pe baza unei evidenţe nominale a acestora.
Operatorii economici stabilesc printr-un regulament intern, procedura şi modalitatea de distribuire către salariaţi, a sumelor provenite din încasarea bacşişului.
Din punct de vedere fiscal, sumele provenite din încasarea bacşişului de la client de către operatorul economic, nu pot fi asimilate unui element de natura veniturilor pentru acesta din urmă, iar distribuirea acestora către salariaţi nu poate fi asimilată unui element de natura cheltuielilor.
Le este frica sa nu aibă concurența. Numai că ei primesc bacșiș, nu dau.
Aceeași porcărie pe care a adoptat-o și mictor vonta și pe care mai apoi a abrogat-o! E foame de bani! Nu voi mai lăsa niciun cent ciubuc ospătarilor, asta e, doar să nu ajungă nicio lețțcaie la bugetul statului! Are cuvântul duduia hâdă care apare tot mereu cu anunțuri, o știți voi, e penalistă! Evident, pentru binele ospătarilor a fost adoptată această măsură cretină. Nici nu se putea altfel!
In nemernicia lor politicienii romani, nu-i duce capul ca acest obicei strabun balcano-danubiano- pontic,nu ai cum sa-l separi de nota de plata, deoarece picolo cand vine la masa la tine dupa ultima ragaiala, iti aduce nota intr-un budilaris inchis, iar tu dupa ce iti freci ochii te gandesti daca mai lasi ceva si lui.
Deci in bon la prima vedere nu poate angajatul sa treaca separat nimic deoarece nu stie daca va primi ceva, ori nu stiu zau cine mai face un drum pana la casa de marcat sa iti mai aduca un bon cu ciubucul.
În țările cu apă caldă funcționează astfel: vine ospătarul la masă cu nota de plată, pe care scrie în limba lor și în engleză că nota nu conțin bacșișul. Chelnerul mi-a arătat nota și m-a rugat să spun dacă și cât vreau să las bacșis, să o treacă pe bonul fiscal. Chelnerul a fost foarte ambil și mi-a spus că de regulă se lasă 10%. Eu, fiind român, i-am spus mărinimos că dau 5%. A plecat și în scurt timp s-a întors cu POS-ul mobil și cu bonul fiscal pe care apărea bacșișul meu generos, cu care i-am scos din foame. A doua zi n-am mai mers la acea terasă, fiind convins că îmi va scuipa în cafea :))
Io zic ca e o tapenie
99% din clienti vor da in afara notei de plata mica atentie pentru niste copii care castiga un ban cinstit
Mi se pare corect sa aleg 0% ciubuc și să îi dau în mână niște bănuți la copilul care îmi aduce consumația. Plătesc de doo ori impozit la stat pt aceași consumație doar că politicienii noștri sunt turbo-incompetenti?! Prima dată și-au crescut salariile apoi mai pun o taxă. Îmi vine in minte un cântec de-al lui chilian despre taxe. oamenii cu cap vor plăti O% și ciubucul la ospătar în palmă.
Clasa politica si guvern de kakat…Astea sunt preocupari de gainari .Si indemnuri pentru fraieri la boicot.E un ministru ..a carui nevasta are in administrare un lant de benzinarii omv.. intamplator e ministru pe acelasi domeniu …al energiei.Plus fiica sa si ginirele angajati tot acolo .
În loc să luptăm împotriva bacșișului noi îl legiferăm. Bravo națiune!
Hai să ne factureze peste tot 10% în plus din oficiu.
Oricum inflația ne ia 16% în plus, mai dăm și noi benevol 10%?
Suntem proști! Sau… suntem conduși de ei.