Social

Din 1 Mai, începe ”Jihadul” pe Valea Someșului. Traian Ogâgău: Trecem la măsuri de nu se pot imagina

Primarii de pe Valea Someșului, șefii de ocoale silvice și directorii de școli s-au întâlnit la Sângeorz-Băi și au pus bazele unui protocol de colaborare pentru eliberarea zonei de gunoaie, iar curățenia să fie păstrată. În baza acestui protocol, comisii mixte vor fi împuternicite să aplice legea peste tot pe Valea Someșului începând de data de 1 Mai.

Într-o emisiune la Sângeorz Tv, primarii din Sângeorz-Băi, Maieru și Șanț au vorbit despre acest protocol.

Traian Ogâgău – primarul din Sângeorz-Băi: ”Am adunat peste 3500 de saci de gunoaie deocamdată și mai avem de făcut curățenie. Costurile sunt undeva la 100.000 de lei, din banii comunității. Am tras o concluzie mai dureroasă: pe toate pâraiele, pe toți afluenții Someșului cred că este mai multă mizerie decât a fost pe Someș pe care, dacă nu o adunăm acum, în Săptămâna Mare, după ploile care vor veni, apare valul al doilea de gunoaie. Din acest motiv, cel puțin la mine, în Sângeorz-Băi le-am dat termen foarte clar: până la 1 mai, adunați toate gunoaiele de pe toate coclaurile, până la ultimul muc de țigară, veniți, anunțați Primăria, venim și le luăm. Din 1 Mai, trecem la niște măsuri de nu se pot imagina. Încă din prima zi după sărbătorile pascale, începe Jihadul împotriva acestor nesimțiți. Legea există, iar din 1 Mai o vom aplica. Am semnat un protocol primarii de pe Valea Someșului și suntem hotărâți să o aplicăm”.

Vasile Borș – primarul din Maieru: ”Ecologizarea a însemnat cam aceleași cheltuieli ca la Sângeorz-Băi. Eforturile pe care le-am depus aștept să fie răsplătite, dar cei de la Ocolul Silvic, care au mai dat o tură pe Valea Anieșului, au mai adunat două camionete. Doresc să transmit cetățenilor din comuna Maieru, dar nu numai, că cei care aruncă gunoaie își bat joc de semenii lor. (…) Când eram copil, din Someș luam apă cu găleata nu ne îmbolnăveam. Să nu mai spunem de celelalte cursuri de apă. Așa ne-am dori noi să arate de acum toate cursurile de apă și toți munții dăruiți nouă de Dumnezeu. Noi am crezut că îi convingem pe oameni cu vorbă bună, dar acum trebuie să-i constrângem. Eu m-am gândit că nu e un lucru rău a-i sancționa pe cei care fac rău celorlalți locuitori pentru că îndrepți lucrurile. Am achiziționat și noi camere video mobile, le-am amplasat, mai comandăm o serie și le vom muta din loc în loc. Eu am multă răbdare, dar acum am ajuns la limită. Mi-e rușine când vin oamenii la noi în Maieru din toată țara să-și ia apă cu au, apreciază lucrurile bune care s-au făcut și când văd gunoaiele se duc cu un gust amar. Peste tot, pe toate pârâaiele de munte, sunt gunoaie. Le transmit încă o dată măierenilor: până la 1 Mai, fiecare să aibă făcută curățenie pe proprietatea lui, indiferent cine a aruncat gunoaiele. Să-mi fie ruda cea mai apropiată va fi sancționat. Voi desemna o persoană care să fie împuternicită să dea amenzi, dar nu la Maieru, ci la Sângeorz sau la Șanț, ca să nu intre în conflict. Nici nu vor ști de cine vor fi sancționați. Cu siguranță, vom face ordine”.

Mihai Forogău – primarul din Șanț: ”Și la Șanț, ne-am făcut treaba. Cinci zile am făcut curățenie cu persoane de la 416, cu pompierii voluntari și cu personalul de la ocolul silvic. S-a făcut o curățenie exemplară. O să fiu foarte implicat fiindcă sunt cadru medical și pun preț pe igienă. Sunt la primul mandat, nu am avut bani prinși anul trecut, dar am alocat bani în bugetul pentru anul în curs pentru camere de supraveghere și le vom monta în comună. La noi, la Șanț, pădurea este sursa importantă de venit, dar trebuie să încercăm să deschidem alte variante pentru a supraviețui, iar una este turismul. Dacă ținem la localități, dacă va fi curățenie, și turiștii vor veni și vom putea progresa”.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2799265213673865&id=1542046616062404

11 comentarii

  • de acord d-le Forogau, dar din pacate acesti turisti al caror prezenta-i preconizati sunt cei mai mari poluatori ai mediului , spun asta dupa ce am constatat aceasi problema la Colibita.

    • Turistii nu arunca materiale de constructii, furtune de butelie samd… plus de asta turistii s’au mai civilizat si totusi mizerie se face in continuare

  • Indienii ăștia de pe valea Someșului și a Bârgăului arunca în apa curgătoare și pe malul ei tot rahatul , wc-uri golite , cadavre de animale , substanțe toxice , important ie sa scape de iele indienii , iar după tratarea cu substanțe toxice al apei potabile dau vina pe alții , măcar ie un început admirabil altfel nu le schimbam mentalitatea numai cu amenzi usturătoare .

    • Poeziile sunt puerile. Zici că ipochimenul care intoxică râul pe-aici lucrează cu jumătate de normă la Casa de Puericultură din Bistrița.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.