Sănătate

Din acest an, sunt impozitate cu 10% concediile medicale. Ce spune președintele CJAS

Angajații care se îmbolnăvesc și care intră în concediu medical vor primi mai puțini bani în 2024. Guvernul a decis încă de la finalul lui 2023 să impună o taxă de 10% pe concediul medical, care înseamnă, practic, contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS).

Vor fi însă și persoane scutite de la plata acestei taxe. Este vorba despre persoanele care au suferit un accident de muncă sau care au deprins boli în timp ce se aflau la locul de muncă, ce au fost cauzate de expunerea la factori de risc fizic, organizatoric, chimic sau biologic sau la o combinație a acestor factori (catalogate ca fiind boli profesionale).

”Cvasimajoritatea oamenilor care primesc certificate medicale sunt bolnavi. Poate că se primesc certificate și pe bază de cerere pentru că cineva are de făcut ceva, dar este accidental. Eu cred că se va umbla la procente, adică la concedii de nașteri și leuzie plătim 85% și se va reduce, să zicem, la 70% sau 75%, la boli intercurente unde plătim 75% din suma cuvenită celui bolnav să se reducă la 65%, la boli cardiovasculare grave de la 100% la 90%. Așa ceva văd că e posibil, dar să impozitezi indemnizația de concediu medical și pe unii da și pe alții, ba, eu cred că pică la Curtea Constituțională”, a comentat președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud, Vilhem Szekely, într-o emisiune la AS TV.

El a menționat că, la nivel național, sunt restanțe la plata concediilor medicale în cuantum de 8,8 miliarde de lei aferenți anilor 2022 și 2023, o sumă ”imensă”. AICI e lista înregistrărilor de cereri de concedii medicale la nivel județean.

În Bistrița-Năsăud contribuie la fondul asigurărilor de sănătate 33% dintre cei asigurați.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS