Actualitate

Din ce în ce mai mulţi consumatori de droguri şi în Bistriţa-Năsăud. Ce vârste au dependenţii

Traficul şi consumul de droguri s-a dublat în ultimul an faţă de 2012. În judeţul Bistriţa-Năsăud ajung droguri care provin din Spania, Italia, Austria şi Ungaria aduse de tineri care au muncit sau vizitat aceste ţări şi consumate apoi de ei şi de alte persoane din anturajul lor. Joi a fost lansată Strategia Judeţeană Antidrog şi planul de acţiune aferent pentru perioada 2014-2016.

Documentul a fost prezentat psihologul Maria Simona Borcani, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Bistriţa-Năsăud, în sala mare a Consiliului Judeţean, eveniment la care au participat reprezentanţi ai instituţiilor statului implicate în lupta antidrog, dar şi ai ONG-urilor, respectiv din societatea civilă.

Maria Simona Borcani a spus, cu această ocazie, că, în Bistriţa-Năsăud a crescut traficul şi consumul de droguri urmare a liberei circulaţii a cetăţenilor din România spre ţările din Uniunea Europeană, libertate care a  creat condiţii propice pentru ca infractorii români să intre în legătură directă cu cei din UE. „Tot mai mulţi tineri care sunt plecaţi în străinătate iau contact pentru prima dată cu drogurile- în general canabis şi rezină de canabis- iar la întoarcere aduc cu ei cantităţi mici pe care le utilizează împreună cu persoane din anturajul lor. În felul acesta, unii câştigă facil sume mari de bani din traficarea drogurilor întrucât le cumpără cu sume mici din străinătate şi le vând scump aici. Alţii cad însă victime în încercarea unor cetăţeni străini de a-şi face o reţea de distribuţie  prin intermediul românilor care au contact cu Occidentul. În plus, mai contează şi faptul că există un număr mare de societăţi de transport internaţional care pot facilita pătrunderea drogurilor în ţară sub forma unor colecte sau pachete”, a declarat ea.

În evidenţele CPECA Bistriţa-Năsăud au existat, anul trecut, opt persoane care au consumat droguri şi care au fost incluse în programe de tratament. De asemenea, DIICOT Bistriţa-Năsăud a instrumentat 27 de dosare de trafic de droguri şi a cercetat 91 de persoane. Dintre acestea, 22 au fost trimise în judecată, iar nouă arestate.

„Din totalul persoanelor cecetate, 37 au fost acuzate de comiterea infracţiunilor prevăzute în Legea nr. 143/2000 privind cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea (…), respectiv deţinerea de droguri de risc pentru consum propriu fără drept care se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă”, a mai declarat Borcani.

În Bistriţa-Năsăud, vârsta medie a traficanţilor şi consumatorilor de droguri este între 19 şi 36 de ani. „În general, drogurile care ajung în judeţ provin din Spania, Italia, Austria şi Ungaria, rezina de canabis – haşiş-ul- fiind unul dintre cele mai utilizate droguri”, a mai spus psihologul.

De altfel, anul trecut au fost constatate peste o sută de infracţiuni la Legea 143/2000, de două ori mai multe faţă de 2012. Au fost confiscate peste 2 kg de canabis, rezină de canabis şi mefedronă faţă de circa 700 de grame în 2012.

Strategia judeţeană antidtog Bistriţa-Năsăud, lansată joi, urmăreşte să contribuie la reducerea consumului şi dependenţei de droguri, să promoveze cunoaşterea fenomenului şi să asigure cadrul necesar dialogului şi cooperării între instituţiile care pot lupta împotriva fenomenului.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS